Az Ericsson ajánlatot tett a Tandberg Television felvásárlására

Kovács Attila, 2007. február 28. 07:52
Az Ericsson bejelentette, hogy nyilvános önkéntes készpénzes ajánlatot tett a norvég Tandberg Television cég felvásárlására, részvényenként 106 norvég korona értékben („Készpénzes ajánlat”), amely összesített áron körülbelül 9,8 milliárd svéd korona. Az ajánlat mögött az áll, hogy a felvásárlással az Ericsson jelentős lépést tenne a világelső pozíció felé az IPTV területén; továbbá az Ericsson megrendelői bázisát kiterjesztené: a kábel- és műholdas szolgáltatók, valamint a műsorsugárzók felé.
Carl-Henric Svanberg, az Ericsson elnök–vezérigazgatója a következőket nyilatkozta: „A kábel- és telefonos szolgáltatóknak nyújtott IPTV-szolgáltatás a hálózatos multimédia legnagyobb, jelenleg formálódó lehetősége. Az Ericsson és a Tandberg Television erőteljes páros, amely egyedülálló képességekkel rendelkezik teljes körű IPTV-megoldások nyújtására. A Tandberg vezető televíziótechnológiája és megrendelői bázisa, egyesítve az Ericsson globális jelenlétével, valamint az IP-hálózatok és az IMS terén betöltött erőteljes pozíciójával, vezető szerepet játszó résztvevőt eredményez a távközlési, kábel- és műholdas szolgáltatók, illetve a médiacégek számára nyújtott, hálózatba kapcsolt médiamegoldások terén.”

A világ mobil- és vezetékes hálózatai várható forgalomnövekedésének nagy részét a televíziószolgáltatások generálják majd. A Tandberg világelső a video fejállomások, a kódolás és a tömörítési technológia terén, amely a videoalkalmazásoknál kritikus jelentőségű a képminőség maximalizálása és a sávszélesség minimalizálása szempontjából. Ez a technológia az IPTV-megoldások kulcsfontosságú része. A Tandberg különösen erős az MPEG-4 vonatkozásában, amely a nagy felbontású televízióadás költséghatékony átvitelének szempontjából tölt be kritikus szerepet. Mindezeken felül a Tandberg igény szerinti és interaktív videoszolgáltatásokat is nyújt.

Az IPTV a távközlési, valamint a kábel- és műholdas szolgáltatók multimédiás ajánlatának kulcseleme. Jelenleg a kábelszolgáltatók fektetnek a legtöbbet a digitális televíziózásba, míg az alacsonyabb befektetési szintről induló távközlési szolgáltatók gyorsan növelik beruházásaikat.

A Tandberg a kábeles és műholdas iparág árbevételének nagyobb részét és egyre növekvő távközlési üzletágat mondhat magáénak; jelentős ügyfélkörének tagjai több mint 100 országban találhatók meg. A vállalat több mint 200 védett szabadalommal rendelkezik. Az európai és észak-amerikai tevékenység székhelye a nagy-britanniai Southamptonban és az egyesült államokbeli Atlantában van.

A Tandberg Television 870 főt foglalkoztat, ebből 370 video- és szoftvermérnök. 2006-ban a Tandberg bevétele 350 millió dollár volt, 21%-os növekedés mellett. Az EBITDA értéke 2006-ban elérte a 21%-ot. A Tandberg Television vállalatot 1997 óta jegyzik az oslói tőzsdén.

A tranzakció végrehajtását követően a Tandberg Television az Ericsson teljes tulajdonában lévő leányvállalatává válik. Az Ericsson jelenlegi termékeivel együtt az egyesített vállalatok egyedülálló szerepet töltenek majd be a teljes körű IPTV-megoldások piacán.

A Készpénzes ajánlat ajánlati dokumentációját várhatóan ezen a héten hozzák nyilvánosságra. A Készpénzes ajánlat végrehajtásának feltétele a fenti követelmények teljesülése, és várhatóan 2007 második negyedévének vége előtt kerül rá sor.

Az Ericsson 9 399 150 részvényt vásárolt fel, amely a Tandberg Television összes forgalomban lévő részvényének 11,7 százaléka. Ezen felül a Tandberg Television forgalomban lévő részvényei és szavazatai körülbelül 13 százalékának tulajdonosai visszavonhatatlan megállapodást kötöttek részvényeik felajánlására a Készpénzes ajánlat keretében.
Kulcsszavak: IPTV +céginfo Ericsson

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50