64 DVD egy lemezen

MTI Sajtóadatbank, 2007. február 28. 08:32

Megjelent az adattárolási rendszerek legújabb generációja, a holodiszk, azaz holografikus lemez, amely véget vethet a HD DVD - Blue Ray formátumháborúnak, még mielőtt eldőlne a párviadal.

Az InPhase - a tranzisztort, a lézert és több más forradalmi újítást kifejlesztő Bell Labs leányvállalata - és a Hitachi-Maxell japán szórakoztató elektronikai cég által közösen kifejlesztett, Tapestry Disc elnevezésű, 13 centiméter átmérőjű, 3,5 milliméter vastag átlátszó lemez a 3 dimenziós technológiának köszönhetően 64 DVD-nyi adat hordozására alkalmas, és sokkal nagyobb adatátviteli sebességre képes, mint előző generációs társai.

Az újfajta lemez és a hozzá való meghajtó első példányait a Daily Tech című online informatikai magazinban megjelent cikk szerint már ki is szállították a megrendelőknek, többek között a Lockheed Martin hadiipari óriásvállalatnak és a Turner Broadcasting System médiakonszernnek, amely például a CNN hírtelevíziót működteti.

Nem véletlen, hogy az első ügyfelek nagyvállalatok, hiszen az új technológia egyelőre igen költséges: egy lemez harmincötezer forintnak megfelelő összegbe kerül, egy holodiszk-író berendezés pedig átszámítva csaknem négymillió forintot kóstál. Később az árak gyors ütemű csökkenésével lehet számolni, a korábbi adattárolási technológiához képest pedig a fajlagos költségek már most messze a legalacsonyabbak. A memóriakapacitás és a költségtényező együttes hatása miatt várható, hogy a Tapestry Disc néven futó termék éveken belül kiüti a nyeregből a jelenleg piacvezető adattárolási rendszereket.

Az úgynevezett holografikus technológia alapja, hogy az eddigi kétdimenziós adattárolási eljárás helyett a harmadik dimenziót is kihasználja, azaz nem csak a tároló anyag felületére, hanem több rétegben annak belsejébe égetnek adatokat. Egyszerre több rétegre lehet rögzíteni vagy olvasni, ami jelentősen növeli az adatátviteli teljesítményt. Az új technológiával készült lemezeket 10 millió alkalommal lehet használni, élettartamát pedig 50 évre becsülik.

A 300 gigabyte kapacitású, egyszer írható lemezeket a hírek szerint 1,6 terabyte memóriával bíró újabbak követik még ebben az évben a megfelelő meghajtóval együtt, amelyet egyelőre még nem lehet beépíteni a személyi számítógépekbe. Többször írható holodiszkkel pedig már 2008-ban előrukkolnak a fejlesztők, és minden bizonnyal hamarosan vetélytársak is jelentkeznek a holografikus eljárással operáló adattárolók most formálódó piacán.

Kulcsszavak: Blu-ray HD DVD DVD

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09