E-Group: mobilba ültetetett érintkezésmentes chipkártya funkció

Kovács Attila, 2007. február 28. 16:46
Az E-Group ma sajtótájékoztató keretében Budapesten is bemutatta a barcelonai 3GSM kiállításon már sikeresen debütált NFC (Near Field Communication) mobilmegoldásait, amelyeknek szabadalmi bejegyzése folyamatban van. A fizikai összeköttetést nem igénylő alkalmazások lényege, hogy a mobiltelefonokba ültetett chipek szinte bármilyen - az NFC technológiát támogató - elektronikus eszközzel képesek kommunikálni.
Az új technológia elterjedésével a megfelelő leolvasóhoz érintett mobiltelefonnal a jövőben többek között mozijegyet, buszjegyet válthatunk, vagy jelszó megadása nélkül beléphetünk az operációs rendszerbe, weboldalakra, navigációs útmutatást kaphatunk egy adott bolt eléréséhez. Az új megoldás ezen kívül a marketinges szakemberek számára is számos újdonságot tartogat. Az E-Group a felhasználók számára itthon még újdonságnak számító technológia hasznosítására Mobilsec néven nagy volumenű kutatás-fejlesztési projektet indított 2006-ban.

A világban még kevésbé elterjedt NFC technológia olyan új kommunikációs forma, amely megkönnyíti a mobil eszközök közti ad hoc kapcsolatok létrejöttét, új és dinamikusan fejlődő folyamatot teremt a mobilkommunikációban. Ez annyit jelent, hogy a mobiltelefon hátlapja alá egy további antennát helyeznek el, amely kommunikálni képes a 2-3 centiméter közelségbe kerülő, NFC kommunikációra felkészített eszközökkel, tárgyakkal. Az új technológia az RFID (radio-frequency identification) és más érintkezésmentes kártyatechnológiák ötvözésén és továbbfejlesztésén alapul.

Az E-Group az újdonságnak számító technológia hasznosítási lehetőségeinek felkutatására a tavalyi évben nagy volumenű k+f projektet indított Mobilsc néven, majd a barcelonai 3GSM kiállításon élő demonstrációkkal mutatta be az eddig elért eredményeket. A mobiltelefon-használathoz kapcsolódó NFC megoldások többek között alkalmasak tranzakciós és fizetési rendszerek kialakítására: például mozijegy vásárlására, tömegközlekedési vonaljegyek megváltására, parkolási díj fizetésére, úgynevezett „loyalty” rendszerek használatára és egyéb fizetési tranzakciókhoz.

Az NFC eszközzel felszerelt mobiltelefon a biztonságos jelszótárolás révén operációs rendszerbe történő belépésre, vagy webalapú bejelentkezésre is alkalmas lehet.
Új távlatokat jelenthet a marketing-kommunikációban a szórólapokban, plakátokban elhelyezhető NFC navigációs pont, amelyhez hozzáérintve a navigációs eszközt, az a felhasználót a szórólapon reklámozott helyszínre irányítja.

A Japánban már meghonosított technológia további hasznosítási területe lehet a megbízható licenszkezelés. Például: ha a felhasználó új szoftvert szeretne vásárolni, az online fizetés után a licensz letölthetővé válik a mobiltelefonra, és az alkalmazás csak az NFC eszköz jelenlétében futtatható. Ugyanilyen logikával digitális tartalom is vásárolható, illetve lejátszható az NFC chippel felszerelt telefon közelében.

A Mobilsec projektet, amelyet a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) támogat, az E-Group a Budapesti Műszaki Egyetem Híradástechnikai Tanszékével együttműködve valósítja meg. Az E-Group célja, hogy üzleti és technológiai konzultáció mellett rendszerfejlesztési és integrációs tevékenységgel támogassa azokat az üzleti szereplőket, amelyek erre az új kommunikációs lehetőségre építve keresnek hasznosítási lehetőségeket. Jelenleg az új technológiához kapcsolódó nemzetközi műszaki és üzleti együttműködés terepe az NFC Forum (www.nfc-forum.org), amely 2004-ben alakult, és az E-Group mellett tagjai a mobil kommunikáció és szórakoztatóelektronika következő kulcsszereplői; HP, NXP (Philips), Sony, Nokia, NEC, Samsung, Motorola, MasterCard, VISA, Panasonic, Microsoft, Gemalto, Vodafone, Siemens.

A sajtótájékoztatón Csapody Dániel, az egyedi alkalmazás-fejlesztéssel foglalkozó E-Group szoftverház vezérigazgatója tájékoztatást adott a cég az NFC terén a BME-vel közösen végzett kutatás-fejlesztési tevékenységéről. Csapodi Márton, a cég NFC projekt vezetője elmondta, az idei barcelonai 3GSM kiállításon az NFC technológia látványos térhódítása volt megfigyelhető, az NFC a közeljövőben minden mobilkészülékbe be fog épülni. Mint mondta, az E-Group célja az NFC technológiával a kiemelkedő kompetencia, nemzetközi partnerkapcsolatok elérése, az NFC-re épülő üzleti megoldások kialakításával kapcsolatos konzultáció, az NFC integrálása meglévő szoftvrr termékekbe, új üzleti megoldások alapjainak meghatározása, saját szabadalmak létrehozása. A tájékoztatón a következő demokat mutatták be: nagy számú felhasználónév/jelszó tárolása mobiltelefonban, illetve ez alapján jelszóváltoztatás mobilészülék segítségével; licenckulcsok tárolása/visszahívása mobiltelefonon/mobiltelefonról; egy esemény jegyvásárlásánál mobiltelefonos jegyfeltöltés/jegyellenőrzés; szórólapra tdehető elektronikus információ (a sórólapon kialakított antennás áramkör segítségével) és kezelése.

További elhangzott infók: jelenleg egy Nokia típusú mobilkészülék van a hazai piacon forgalomban, amelybe az NFC funkciók beépíthetők; az E-Group a következő ismert mobilgyártókkal áll kapcsolatban NFC alkalmazások értékesítése céljából: Nokia, Sagem, Motorola, Samsung, Sony.
Kulcsszavak: mobilszolg E-Group

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09