Több mint 1TFLOPS teljesítményű szerver két GPU-val

Széll Zoltán, 2007. március 2. 16:28
Az AMD bemutatott egy rendszert, – neve: Accelerated Computing platform (gyorsított számítógép platform) – amelynek teljesítménye áttörte a ’TERAFLOPS’ teljesítményhatárt.
Lehet, hogy ezzel a technológiával előállított hatalmas teljesítményt a tudományos, orvosi, üzleti és hagyományos alkalmazások széles választékához használják majd. Az AMD San Francisco-ban, sajtótájékoztatón mutatta be a ’Teraflop in a Box’ (teraflop egy dobozban) nevű rendszert, amely a Microsoft Windows XP Professional operációs rendszer felügyelete alatt futott és hatalmas, több mint 1TFLOPS (1000 milliárd lebegőpontos művelet/mp) teljesítményét az AMD Opteron kétmagos processzor-technológia és két következő generációs ’AMD R600 Stream Processor’ szolgáltatta általános ’szorzás-összeadás’ (MADD) műveletekkel. Ez a teljesítmény tízszeres ugrást reprezentál a mai nagy teljesítményű szerver-platformhoz képest, amelyek megközelítően 100 milliárd utasítást hajtanak végre másodpercenként. Ma TFLOPS számítási teljesítményre csak a szuperszámítógépek képesek. Most azonban a ’Teraflop-in-a-Box’ masinával ez ’kisebb méretben’ is valósággá válik és az AMD egy nagyságrenddel nagyobb teljesítményt képes szállítani.

Ma jelentős mérföldkő az úton az Accelerated Computing, az AMD víziója szerint egy speciális ’társprocesszor’ működik együtt az x86 mikroprocesszorokkal, hogy támogassák a hatékony és rugalmas gyorsítást a különleges alkalmazásokhoz. Már vannak platformok, amelyek hasonló technológián alapulnak, mint a most bemutatott ’Teraflop-in-a-Box’ masina, amely a tudományos és hagyományos alkalmazások (energia, pénzügyi, tudományos, védelmi és biztonsági szervezetek) széles választékát támogatja. Ezek az alkalmazások (szervezetek) egyre nagyobb számítási teljesítményt igényelnek, hogy a növekvő feladatokat minél gyorsabban meg lehessen oldani.
Kulcsszavak: AMD szerver

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50