Segítség a női álláskeresőknek technológiai készségek elsajátításához

forrás Prim Online, 2007. március 8. 12:07
Újszerű programot indított útjára a Cisco a Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központtal és a Pécsi Regionális Képző Központtal együttműködve. A női álláskeresők elhelyezkedési esélyét növelő kezdeményezésre a Magyarországot, Szerbiát és Törökországot érintő F_email projekt keretében kerül sor, amelyet a Nemzetközi Nőnap alkalmából jelentett be a cég – számos további, hasonló célt szolgáló nemzetközi projekttel párhuzamosan.
Az F_email projekt célja, hogy képzett női informatikai szakemberbázist hozzon létre, átfogó segítséget nyújtva nem csupán a jó elhelyezkedési lehetőséget nyújtó szakma elsajátításával, hanem a munkakereséshez szükséges egyéb képességek oktatásával, és – a helyi munkaerőpiacot ismerő szervezetek révén – az elhelyezkedésben való közvetlen segítségnyújtással. A képzés tananyagának részét képezik az interperszonális készségek, mint például az álláskeresés és a kommunikáció, valamint a konkrét szakmai ismeretek, így az alapszintű számítógépes készségek és az informatikai hálózatüzemeltetés is.

A F_email projektben résztvevő magyarországi nők az Országos Képzési Jegyzékben is szereplő „Informatikai hálózatirendszer-telepítő” (nemzetközi nevén CCNA) képesítéshez juthatnak. A projekt részeként a Cisco segítségével létrehoznak egy olyan webes fórumot is, ahol a projektben részt vevő, különböző országokban élő nők kapcsolatban léphetnek egymással és segíthetik egymás szakmai munkáját.

A Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ első lépésben a képzésben részt vevők kiválasztásában segít, így a Pécsi Regionális Képző Központban 15 fővel induló első csoport már idén tavasszal megkezdheti tanulmányait. A Cisco Hálózati Akadémia program tananyagára épülő képzés a kiegészítő ismeretekkel együtt olyan tudás birtokába juttatja a résztvevőket, amellyel jó eséllyel szerezhetnek munkahelyet az informatika terén. Az álláskeresést és az elhelyezkedést segítő képzési modulok, valamint az ehhez kapcsolódó nemzetközi ’Képzők képzése program’ megvalósítását a Human Resource Management Kft. vállalta a projektben.

Az együttműködés célja, hogy mintát teremtsen hasonló programok indításához az ország más régióiban is, elérhetővé téve a képzést a munkaerőpiacról kiszorult magyar nők számára.

"A Dél-dunántúli régióban a regisztrált álláskeresők száma ötvenezer fő, amelynek csaknem fele nő. Ez a nemzetközi projekt esélyt nyújthat az álláskereső nők számára a szakképzettség megszerzésére az informatikai szektorban, és eredményessé teheti őket az álláskeresésben is" – nyilatkozta Kékes Ferenc, a Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ főigazgató-helyettese.

"Intézményünk képzésein évente átlagosan 2-3000 nő szerez szakképesítést” - hangsúlyozta a projekt kapcsán dr. Fodor Imréné, a Pécsi Regionális Képző Központ igazgatója. „Képzéseink szervezése során működésünk 14 évében azt tapasztaltuk, hogy a nők számára ajánlható szakirányok palettája jóval szűkebb, mint a férfiaknak ajánlható képzések. Ők tehát – bár szakmához jutásukat eddig is prioritásként kezeltük – ebből a szempontból hátrányosabb helyzetben vannak férfi társaiknál. Ezért is tartjuk fontosnak, hogy az Európai Unió Esélyegyenlőségének Évében 2007-ben olyan programhoz csatlakozhatunk, amelynek keretében munkaerőpiaci szempontból perspektivikus, innovatív szakmát adhatunk a programban részvevő nők számára, és ezt három országban egyenértékű elvek mentén biztosíthatjuk" – tette hozzá.

  • A Cisco a Nemzetközi Nőnap támogatójaként nem csak Magyarországon és a közép- kelet európai régióban, hanem világszerte több helyen részt vállal a női esélyegyenlőségének előmozdításában. A Cisco Linksys a Dubai Women’s College-ban indítja el a „Digitális otthon és kisvállalati projektjét”, amelynek célja, hogy a hallgatók alaposabban megismerjék a technológiát, illetve, hogy Dubai első számú női főiskoláján ösztönözze a vállalkozói tevékenységet. Az afrikai kontinensen az UNIFEM és a Cisco Hálózati Akadémia közös programjának részeként Zimbabwéban és Zambiában informatikai alapismereteket nyújtó akadémiákat hoznak létre. A zimbabwei projekt keretében egy kizárólag nőket oktató egyetemet és tanárképző főiskolát indítanak, míg Zambiában egy tanárképző főiskolát és egy női gimnáziumot hoznak létre.

E projektek mindegyikének közös vonása a Cisco Hálózati Akadémia Program, amely világszerte segít az informatikai hálózati ismeretek oktatásában, és amely 2007 októberében ünnepli fennállásának tizedik évfordulóját. A Nemzetközi Nőnap alkalmából a Cisco egy új weblapot is indított, amelyen a cégen belül folyamatosan zajló, a nők helyzetének javítását célzó erőfeszítéseket mutatja be.

Csúcstechnológiai cégként a Cisco szeretné elérni, hogy a nők nagyobb arányban vehessenek részt a technológiai iparban. A Cisco berkein belül célirányos programok és erőforrások állnak rendelkezésre ahhoz, hogy a nők vezetőkként és felsővezetőkként is fejleszthessék képességeiket. A cég Gender Diversity Council nevű tanácsának a feladata az, hogy megtalálja és megszüntesse a nők fokozott szerepvállalását gátló akadályokat, így például a női példaképek és mentorok alacsony számát. A tanács a vállalat egészét tekintve figyelemmel kíséri a munkaerő-felvételt, a szakmai fejlődést és előremenetelt, a munkatársak megtartását, illetve a kulturális kezdeményezéseket.
Kulcsszavak: Cisco-hu munkaerő oktatás

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Már 250 SafeCross okoszebra védi a magyar gyalogosok biztonságát

2024. április 13-án, Debrecenben ünnepélyes családi rendezvényen adta át a Pearl Enterprises Kft. az általa fejlesztett 250. SafeCross okoszebrát.

2024. április 16. 18:10

Májusban indul az első SMP Marketing Masters kurzus!

A Magyar Marketing Szövetség elhozza a hazai szakemberek és marketingtevékenységet végzők számára a legszínvonalasabb stratégiai, kreatív, digitális, illetve technológiai tudásbővítő kurzusokat. Az SMP Masters magyar nyelvű, programsorozat összesen 5, egyenként 2 napos tematikus kurzusból áll.

2024. április 16. 11:41

Közel félmillió e-töltőpontra is szüksége lehet Franciaországnak néhány éven belül

A becslések szerint 2030-ra Franciaországban legalább 330 ezer, de akár 480 ezer e-töltőállomásra is szükség lehet. Ehhez gyors ütemben, folyamatosan újabb és újabb autópálya-pihenőhelyeket szerelnek fel töltőkkel, ahol már most akár 20 perc alatt 80 százalékra „tankolhatóak” az e-autók. 

2024. április 16. 10:10

Dizájnkiállításon és konyhai szakkiállításon is megmutatja magát a Samsung

A Samsung két milánói eseményen vesz részt idén áprilisban. A vállalat az EuroCucina 2024 konyhai szakkiállításon az összekapcsolt otthonok jegyében mutatja be új, prémium konyhai eszközeit és az életstílust, amit a készülékek kínálhatnak. A Milánói Design Hét Fuorisalone 2024 eseményén rendezett dizájnkiállításán pedig művészileg is megmutatja a látogatóknak a vállalat formatervezési filozófiáját.

2024. április 15. 19:32

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09