Sikeresen tesztelték a nemzetközi domaineket

Milkovits Gábor, 2007. március 11. 08:10
Az ICANN bejelentette, hogy sikeresen végrehajtotta a latin ábécétől eltérő karaktereket tartalmazó, úgynevezett nemzetközi domain nevek tesztelését.
A hír azért igen fontos, mert abban az esetben, ha nem sikerül megoldást találni a nemzetközi domainek alkalmazására, az internet könnyen részekre szakadhat. Jelenleg a domainek kizárólag a latin abc 36 betűjét, valamint a kötőjelet tartalmazhatják, amit más írásmódot alkalmazó kultúrákban, például Kínában vagy az arab világban sokan sérelmeznek. Ha technikai, vagy netán részben politikai okok miatt meghiúsulna a nemzetközi domainek bevezetése, akkor valószínűleg lennének olyan országok, ahol ennek ellenére ragaszkodnának a saját nyelvükön írt internetcímekhez. Ezek azonban csak a helyi gyökérszervereken (DNS) működnének, azaz a világháló menthetetlenül szétesne, vagy legalábbis lennének a nagy egésztől elzárt részei.

A domaineket kezelő non-profit szervezet, az ICANN tesztelője, Lars-Johan Liman a sajtónak elmondta, hogy a próba során semmilyen rendellenességet nem tapasztaltak a DNS szerverek működésében. Fontos azonban megjegyezni, hogy egyelőre csak a szerverkörnyezetet utánozták, vagyis a valódi végfelhasználói tapasztalatok szemszögéből egyelőre nem vizsgálták a nemzetközi domaineket.
Kulcsszavak: ICANN domain

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05