Fotós újdonságok a PMA 2007-en

első rész

Széles Csongor, 2007. március 13. 14:08
A PMA a fotóipar egyik legjelentősebb rendezvénye, amelyen minden gyártó megjelenik. Fussuk át, hogy milyen újdonságokra lehet számítani az év során.
Sony

Az egyik legjelentősebb esemény a wireless Cybershot DSC-G1 digitális fényképezőgép bejelentése volt, valamint megtudhattuk, hogy a Sony újabb DSLR fényképezőgépen töri a fejét. Így az év során két DSLR modellt fog kiadni a Sony, az egyik a gyakorlott amatőrök számára készül, amely a jelenlegi Alpha A100-nál okosabb lesz, és megkapja a már ismert Super SteadyShot Inside címkét, vagyis a vázba épített képstabilizátor bármilyen objektívvel együtt használható, ellentétben a Canon vagy a Nikon objektívbe épített képstabilizátorával. A második modell egy professzionális fényképezőgép lesz, erről részleteket nem tudunk mondani, de az ígéretek szerint a profi fotósok komoly igényeinek is meg fog majd felelni. A Sony a prim.hu-n bemutatott új W, H és T sorozatot is elvitte a bemutatóra. Az igazi érdekesség azonban a 921.000 pixel felbontású 3,5 inches képernyővel ellátott ultrakompakt G1 volt, amelyek egyik érdekessége a vízszintes menürendszer, amely a füles böngészéshez hasonlóan jobban áttekinthető.

Samsung

A Samsung is mindent elhozott, beleértve a relatíve új L77-es jópofa GPS modellt is, amely rögzíti a felvételeink földi koordinátáit. Ez akkor jöhet kapóra, ha a felvételeinket a Google Maps vagy a Yahoo Maps térképein is el akarjuk helyezni.

Panasonic

A Panasonic piacrészesedése felfele ível, de ezen nem illik csodálkozni, ugyanis az elmúlt két évben komoly erőfeszítéseket tett a cég, hogy minden fotográfiai kategóriában megállja a helyét. Mostanra szinte minden új Panasonic modellben optikai képstabilizátor köszönt ránk, így szinte mindenki kiválaszthatja a pénztárcájához illő képstabilizátoros fényképezőgépet. Ezen túl a Panasonic körüli újdonság a kompakt ultrazoom TZ3, amely intelligens, automatikus ISO-vezérlést, 28mm-es látószögű objektívet és új képfeldolgozó processzort kapott.

HP

Három új Photosmart fényképezőgépet mutatott be a HP (HP Photosmart R837, Photosmart M437, Photosmart M537), amelyek például kedvenc kutyánk vörös szemét is kijavítják. Az M sorozat nem kelt nagy feltűnést sem a megjelenés, sem a tulajdonságlista szempontjából, az R837 viszont karcsúbb és okosabb az M szériásoknál. Egyelőre úgy tűnik a szolgáltatással vannak elfoglalva, így a fényképezőgépeik a vörös szem hatás mellett a csökkentik bőrhibát is.

Lowepro

A Lowepro lassan 40 éves lesz, de talán fontosabb az, hogy egyre inkább környezettudatos megoldásokat kínál vásárlói számára. A bemutatón látott professzionális hátizsák, a Primus AW például egészen lenyűgöző, de a java még hátra van, hisz a felhasznált anyag 51%-a újrahasznosított hulladékból készült, ráadásul a modellből befolyó profitot a Lowepro az egyik jegesmedvék megmentésével foglalkozó alapítványnak adományozza. Ára 280 dollár lesz, nyáron kerül a boltokba.

Crumpler

A táskáknál maradva a Crumpler-nél a Brazillion Dollar Home táska keltett nagyobb érdeklődést. Ebben több objektív mellett két SLR fényképezőgép is elfér, ugyanakkor teljesen vízhatlan nylonból huzatot kapott. Nagyszerű megoldás azok számára, akik kénytelenek nehezebb felszerelést hozni-vinni, beleértve a 17 inches átmérőjű laptopot is. Irányára szintén 280 dollár lesz.

Fujifilm

A Fujifilm érdekességei a két új A modell, és az S700 volt. Emellett ki lehetett próbálni az IRSimple adatátvitelt, ami meglepő eredményeket produkált: a fényképezőgép egy 3MB-os fájlt pillanatok alatt átmásolt egy másik fényképezőgépre. Az IRSimple sikere az előrejelzések szerint felfelé ível, fokozatosan mindenhol meg fog jelenni - állítják a gyártók.

Nikon

A Nikon a bemutatójáról természetesen nem maradhatott le az új D40x digitális tükörreflexes fényképezőgép, valamint az 55-200mm VR objektív sem. A Nikon az utóbbi időben komoly teljesítményt mondhat magáénak, az utóbbi években az összes kategóriában versenyképes megoldásokat kínált. Például a legújabb L-szériás kompakt fényképezőgépek a kezdő fotósok igényei szerint készült, az 55-200mm-es objektívet nagy örömmel fogadják majd a belépő szintű DSLR fényképezőgépek tulajdonosai. A 18-55mm-es kitobjektív kezdetnek jó, majd a következő logikus lépés egy teleobjektív beszerzése, a fenti modell pedig 250 dolláros árcédulájával vonzó alternatíva, hiszen ráadásul képstabilizátorral is rendelkezik!
Kulcsszavak: kamera fotó kiállítás

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50