A legkockázatosabb weboldalak listája

forrás Prim Online, 2007. március 14. 09:07

A McAfee közzétette a McAfee SiteAdvisor kutatási jelentés eredményeit, amelyben a világháló legkockázatosabb és a legbiztonságosabb weboldalainak globális feltérképezésére tett kísérletet. A McAfee 265 legfelső szintű tartományt – mint például Japán (.jp), Franciaország (.fr) és kereskedelmi (.com) – elemzett és osztályozott kémprogramokra, spamekre, rosszindulatú kódokra és scamekre kiterjedő webbiztonsági tesztjei alapján.

A „Rosszindulatú Web Feltérképezése” című jelentés meglepően nagy eltéréseket mutat ki az egyes tartományok biztonságában. A globális felmérés becslése alapján az internethasználók havi szinten több mint 550 millió alkalommal kapcsolódnak veszélyes weboldalakhoz, továbbá még az olyan viszonylag biztonságos tartományok is, mint Németország (.de), vagy az Egyesült Királyság (.uk) több millió kockázatos kattintásért felelnek.

A www.mcafee.com weboldalról ingyenesen letölthető McAfee SiteAdvisor saját, a látogatott weboldalak több mint 95 százalékát kitevő, több millió weboldalt lefedő vizsgálata alapján a szemléletes vörös, sárga vagy zöld besorolásokat rendeli az egyes oldalakhoz és keresési eredményekhez. A vörös besorolás kockázatos oldalakat jelöl, olyanokat, amelyek a McAfee reklámprogramokra, kémprogramokra, vírusokra, rosszindulatú kódokra, spamekre, mértéktelen felugró ablakokra, illetve az egyéb vörös oldalakkal való szoros kapcsolatra kiterjedő egy vagy több vizsgálatán fennakadtak. A zöld besorolással rendelkező oldalak ezen vizsgálatok mindegyikén átmentek. Sárga besorolást azok az oldalak kapnak, amelyek bár átmentek a McAfee vizsgálatain, de valamilyen egyéb kényelmetlenséget okozhatnak, például rendkívül sok felugró ablakot jelenítenek meg, megnyitásuk a felhasználó jóváhagyásától függ. A vállalatok és felhasználók használhatják a McAfee SiteAdvisort már meglévő McAfee termékeik kiegészítéseképpen, illetve egyéb gyártók által készített biztonsági termékeik feljavítására.

A tanulmány főbb felfedezései a következők:

  • A vörös és sárga oldalak előfordulása jelentős eltérést mutat a legfelső szintű tartományokban, Finnország (.fi) 0,1 százalékos értékétől, egészen a 10,1 százalékig Tokelau (.tk) kis szigetén. Összességében a SiteAdvisor által megvizsgált oldalak 4,1 százaléka kapott vörös vagy sárga besorolást.
  • Bizonyos webes tevékenységek, mint például a regisztrálás egy adott oldalon vagy egy fájl letöltése kifejezetten kockázatosabbak lehetnek bizonyos tartományokban. Például az e-mail cím megadása egy véletlenszerűen kiválasztott .info tartománynál egészen elképesztő, 73,2 százalékos valószínűséggel eredményezi spamek érkezését.
  • A legkockázatosabb országtartományok Románia (.ro, a kockázatos oldalak aránya 5,6 százalék) és Oroszország (.ru, 4,5 százalék). Ezen országtartományok adnak leggyakrabban otthont rosszindulatú kódokat és úgynevezett „drive-by-download-okat” tartalmazó oldalaknak.
  • A legkockázatosabb általános tartomány, az .info, oldalainak 7,5 százaléka esik kockázatos besorolásba. A .com a második legkockázatosabb tartomány, itt az oldalak 5,5 százaléka jelent kockázatot.
  • A legkevesebb kockázatot rejtő öt országtartományból három skandináv országé: Finnország (0,10 százalék), Norvégia (.no, 0,16 százalék) és Svédország (.se, 0,21 százalék). Izland (.is, 0,19 százalék) és Írország (.ie, 0,11 százalék) tartozik még az öt legkevésbé kockázatos országtartomány közé.
  • A .gov az egyetlen olyan rendszeresen vizsgált tartomány, amelynél a SiteAdvisor nem bukkant kockázatos oldalakra. A .gov tartomány kizárólag az Egyesült Államok kormányzati ügynökségei számára elérhető.
  • Bár a .com tartomány csak az ötödik legkockázatosabb tartomány a listán, rendkívüli népszerűsége felnagyítja a keresési és böngészési kockázatra gyakorolt befolyását. A vörös és sárga besorolású oldalakra történő kattintások 86,6 százaléka .com oldalakra irányul.
  • Hollandia (.nl), Németország (.de) és az Egyesült Királyság (.uk) mind viszonylag biztonságos országtartományok, a lista 31., 33. és 51. helyén, ezek mindegyike több mint 2 millió vörös és sárga besorolású oldalra történő kattintásért felel havi szinten. Hasonlóképpen Japán (.jp) is csak a lista 57. helyén szerepel, mégis körülbelül 1,6 millió vörös és sárga besorolású .jp oldalra történik kattintás havonta.


A bizonyos legfelső szintű tartományoknál tapasztalt magasabb kockázati szintért általában az alacsony vagy nem létező tartományregisztrációs költségek és a tartományok minimális felügyelete tehetőek felelőssé. Például annak, hogy sok spammer részesíti előnyben a .biz tartományt, az az oka, hogy a .biz tartományok a szokásos 24 órás várakozási idő nélkül hozzáférhetőek azonnali felhasználásra – ez létfontosságú az antispam-szolgáltatások és a feketelisták kicselezéséhez.

A teljes tanulmány és eredményei, valamint interaktív térkép

Kulcsszavak: McAfee security

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Barangolj, dolgozz és játssz a BOOX tablettekkel!

Hogy kiszabadulhassanak a hagyományos irodák korlátai közül és egy nyitott környezetben élhessenek, egyre többen választják a digitális nomádságot a munka és magánélet közti jobb egyensúlyért. Annak ellenére, hogy a véget nem érő nyári kalandok vagy a különböző kultúrák megismerése igencsak csábító, számos kihívást jelentenek.

2024. április 17. 11:41

Júniusban érkezik Magyarországra a Lenovo Legion Tab Android Gaming Tablet

A Lenovo bejelentette, hogy a Lenovo Legion Tab júniusban Magyarországon is elérhetővé válik. A 8,8 hüvelykes Android táblagép – amely a modern mobilos játékosok számára készült – áthidalja a PC és a mobiljátékok közötti szakadékot, egyúttal elérhető és kényelmes megoldást kínál a kiemelkedő játékélményt kereső játékosok számára.

2024. április 15. 14:43

Országos előadássorozatot indít az SZTFH a magasabb szintű kiberbiztonságért

A vállalati kiberbiztonság erősítése érdekében a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) 2024 áprilisában ismét egy többállomásos országos rendezvénysorozatot indít. A roadshow célja, hogy felhívja a figyelmet a vállalatokat érintő kiberbiztonsági fenyegetésekre, valamint – a cselekvő állam részeként – elősegítse a nemzeti digitális szuverenitás és a kiberbiztonság, mint a piacon megvalósuló versenyelőny érvényesítését.

2024. április 13. 14:20

Szerkessz 4K-s Adobe Premiere videókat az ASUSTOR Flashstor 12 Pro NAS-ról!

Az Adobe Premier Pro az egyik legnépszerűbb videószerkesztő alkalmazás. Az Adobe Premiere videók szerkesztésére és speciális effektek hozzáadására is használható. Szerkesztés közben azonban olyan problémák léphetnek fel, mint a nem megfelelő teljesítmény, a tárolólemezek lassúsága, az elegendő tárolókapacitás hiánya, vagy éppen a lemezek meghibásodása és a biztonsági másolatok hiánya. A kevés tárhellyel rendelkező számítógépek felhasználóinak és a tartalomgyártóknak az ASUSTOR a Flashstor 12 Pro használatát javasolja a hatékony 4K-videószerkesztéshez.

2024. április 13. 06:09

Nagy teljesítményű számítógépet mutatott be az Emerson

A Movicon szoftverrel és a PACEdge IIoT platformot előre telepítve tartalmazó PACSystems IPC 2010 nagy teljesítményű számítástechnikát biztosít az ipari edge adatvizualizációs alkalmazásokhoz.

2024. április 12. 13:37

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09