Vezeték nélküli ProCurve hálózat Koppenhága legjobb innovációs központjában

forrás Prim Online, 2007. március 16. 10:14
Koppenhága városközpontjától alig öt percre található az 5teUnIT nevű innovációs projekt, amely részben a ProCurve Networkingnek köszönheti létrejöttét. Az 5teUnIT-nek nevezett projekt célja egy olyan „iroda-hotel” létrehozása volt, amely költséghatékony irodák bérletét kínálja az induló kisvállalkozásoknak, addig, amíg annyira megerősödnek, hogy saját önálló irodájuk legyen. Az egyetlen feltétel, hogy a cégeknek újítóknak kell lenniük, így sok közöttük a számítógépes játékfejlesztő vállalkozás.
Amikor az előző bérlő nemrég kiköltözött a gyakorlatilag elhagyott épületből, két évre a Symbion bérelte ki, amely egy, a dán kormány által is támogatott biotechnológiai innovációs projekt, és a hálózati infrastruktúra is a bérlet részét képezte. Azonban egy komolyabb hálózat kialakítása a rövid távú bérlet miatt nem volt megvalósítható, hiszen ennek lejártával két-három év múlva az épületet valószínűleg kiürítik és lebontják, így nem lett volna kifizetődő a kábelhálózat kiépítése, legfeljebb koaxiális kábelekkel, amelyek azonban gyakorlatilag használhatatlanok. A másik problémát a gyenge áramellátás okozta, az elektromos hálózat már attól is túlterhelté vált volna, ha minden szobában csak egy számítógépet csatlakoztatnak a konnektorba.

Ilyen körülmények között a vezeték nélküli hálózat tűnt a legjobb megoldásnak, amelyet az 5teUnIT tanácsadó cége, az Infrateam épített ki a ProCurve Networking technológiáját alkalmazva.

A költségek alacsonyan tartása érdekében a beruházó csapat minden egyes irodához csak egy kábelt fektetett le, és egyetlen központilag menedzselhető vezeték nélküli helyi hálózatot (WLAN) telepített, amely nyilvános virtuális helyi hálózatot (VLAN) biztosít a látogatók Internet hozzáféréséhez, és egyedi VLAN hálózatokat minden egyes cég számára. A VLAN-ok átfogják mind a vezetékes, mind pedig a vezeték nélküli hálózati szegmenst, így rendkívül rugalmasak. A megoldást az EDGE Architecture szabványos 802.1x alapú hitelesítése tette lehetővé.

A hálózat központi vezérlője a ProCurve 5300xl kapcsoló, amelyet egy ProCurve Wireless Edge Services (WESM) modullal egészítettek ki. Ez lehetővé teszi, hogy a ProCurve vezeték nélküli hozzáférési pontokat ritkán helyezzék el az egész épületben, majd figyelve a terhelésüket, szükség esetén növeljék a számukat, így eleget téve az igényeknek és alacsonyan tartva a költségeket. 24 portos gigabit modulok telepítésével érték el, hogy az Internet kapcsolat közvetlenül optikai szálon végződjön, és az adatokat egyenesen a szerver szobába továbbítsák.

A költségek csökkentésére az Infrateam a ProCurve Switch 2600-8 kapcsolót PoE (Power over Ethernet) portokkal telepítette, így a hálózat akkor is működik, ha az áramellátással az épületben valamilyen probléma adódik.

Mivel az épületben sok cég dolgozik szorosan együtt, a biztonságos vezeték nélküli szegmens kialakítása alapkövetelmény volt. Az Infrateam az alapértelmezett virtuális WLAN-ban nem követeli meg a felhasználói hitelesítést, de ez a szegmens csak korlátozott sebességgel és tűzfalon át kapcsolódik a többihez, így a látogatók konfigurálás nélkül, közvetlenül használhatják az internetet, de a rendszert nem veszélyeztethetik.

Amikor a vállalkozások aláírják a bérleti szerződést, egyedi felhasználói azonosítót kapnak, amelynek megfelelően beállítják a hálózati adaptereiket. Ennek alapján csatlakozni tudnak a saját cégük VLAN hálózatához, és hozzáférést kapnak a kiszolgálókhoz, alkalmazásokhoz és más erőforrásokhoz. Akiknek saját hálózatra vagy tűzfalra van szükségük, azoknak is lehet saját hálózatuk az átfogó hálózaton belül.

A rendszer nagy előnye, hogy a cégek alkalmazottai könnyen költözhetnek, ehhez nincs szükség a hálózat átállítására, bárhonnan csatlakozhatnak a saját hálózatukra.

A központi menedzsment a ProCurve Manager Plus (PCM Plus) alkalmazással kezeli a VLAN hálózatokat és a Wireless Edge Services xl (WESM) modult, a ProCurve Identity Driven Manager (IDM) szoftverével pedig szabályozza a különböző felhasználók és cégek azonosítását, és felhasználók biztonsága érdekében biztosítja az integrációt a Microsoft Active Directory címtárral.
Kulcsszavak: HP ProCurve WLAN

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Philips Monitors E1 terméksorozat három új, többcélú modellel bővül

A Philips Monitors E1 sorozata ebben a hónapban három új modellel bővül. Az irodai felhasználók és távmunkában dolgozók számára szükséges összes alapvető funkcióval ellátott új modellek segítenek a felhasználóknak a kapcsolattartásban és növelik a termelékenységüket, mindezt versenyképes áron. 

2024. március 28. 13:27

Energiatakarékosság az ASUSTOR-ral!

Az áramszámlák világszerte meredeken nőnek, ASUSTOR NAS viszont segít abban, hogy adataid elérhetők legyenek és pénzt takaríts meg.

2024. március 27. 11:40

Yettel: Új országos rekord született

2024. március 26-án több százan doboltak egyszerre Magyarország különböző pontjain, hogy hazai ütősrekordot állítsanak fel. A kísérlet apropóját az adta, hogy 30 éve indította el a Yettel – akkor még Pannon GSM néven – kereskedelmi szolgáltatását, amit a rekordkísérletben résztvevők egy országon átívelő, a mobilhálózat által összekapcsolt közös zenéléssel ünnepeltek meg. A mobiltársaság törökbálinti székházában és az ország több pontjáról 5G-hálózaton kapcsolódtak a helyszínek, és így a résztvevők egy új, hivatalosan is regisztrált országos rekordot állítottak fel.

2024. március 26. 17:11

Stabil áramellátás a Thermaltake tápegységével

A Thermaltake, a prémium toronyházak, tápegységek, hűtések, gamer perifériák és nagy teljesítményű memóriák piacán vezető PC-komponens márka bemutatta a Toughpower TF3 1550 W-ot, egy csúcskategóriás ATX 3.0 tápegységet, a nagy teljesítményű rendszerek teljes energiaellátására tervezve. A két fejlett, 12+4 pines kábellel kompatibilis, natív PCIe 12V-2x6 moduláris interfész az új technológiával stabilabb támogatást biztosít a következő generációs hardvereknek. A kiváló 80 PLUS Titanium hatékonyságával és az Intel szabványainál szigorúbb specifikációkkal a Toughpower TF3 1550 W kiváló minőségű és stabil áramellátást biztosít a túlhajtást kedvelők PC-ihez. 

2024. március 22. 16:11

A Note Air3 sorozat a tökéletes e-papír notebook a számodra!

Lépj be a jegyzetelés jövőjébe a Note Air3 sorozattal, ahol az innováció és az egyszerűség találkozása újradefiniálja a produktivitást! Akár a monokróm e-papír tűéles tisztaságára, akár a színek élénk sokoldalúságára vágysz, ezek a táblagépek páratlan írási élményt kínálnak, és arra tervezték őket, hogy növeljék a koncentrációt és a kreativitást. Csatlakozz a digitális jegyzetelés forradalmához és fedezz fel egy olyan világot, ahol a zökkenőmentes technológia találkozik az írás időtlen művészetével!

2024. március 21. 16:20

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05