Az EMEA térség szerverpiaca rekorddal zárt az elmúlt évet

forrás Prim Online, 2007. március 17. 11:10
Az IDC EMEA régióbeli negyedéves szervpiaci jelentése szerint a térség szerverpiaca rekorddal zárt az elmúlt évet, hiszen a forgalom 2006 negyedik negyedévében lépte túl első ízben az 5 milliárd dolláros határt, ami 7 százalékkal magasabb az egy évvel korábbi szintnél. Ez az elmúlt 9 negyedév legmagasabb, éves összehasonlításban számított árbevétel-növekedése. Az értékesített darabszám ugyanakkor elhanyagolható mértékben, mindössze 1 százalékkal emelkedett a régióban, bár a 689 ezres volumen még így is rekordot jelent az EMEA térség szerverpiacán.
„Az eladott termékek átlagértékének növekedése és az alapszintű rendszerek értékesítésében megfigyelhető lassulás arról árulkodik, hogy a szerverpiac növekedése a virtualizációs és konszolidációs projekteknek köszönhető. A szervervirtualizációt jelenleg főként nagyvállalatok használják konszolidációs platformként, de egyre több kis és közepes méretű szervezet is fontolgatja, hogy virtualizált formában vezesse be környezetében a korábban e szegmens számára túl drága technológiát: a magas rendelkezésre állási szintű, redundáns rendszereket, valamint a biztonsági másolatkészítő és adathelyreállító eszközöket” – fejtette ki Nathaniel Martinez, az IDC európai nagyvállalati szerverkutatásokért felelős programvezetője.

„A 2006 első két negyedévében megfigyelt árleszorító hatás gyengülni látszik” – mutatott rá Beatriz Valle, az IDC European Enterprise Server Solutions elemzője. „Az EMEA régió szervezeteinek mind nagyobb hányada kívánja megosztott számítástechnikai erőforrássá alakítani IT infrastruktúráját, ami keresletet generál a méretrugalmasság, a memóriabővítés valamint a nagyobb I/O kapacitás iránt. Egyes régiókban a felső kategóriás RISC és nagygépes rendszerek kiváltásának igénye is hozzájárul a piac növekedéséhez.”

A nyugat-európai gyári árbevétel éves szinten 7 százalékkal, 4 milliárd dollár fölé emelkedett, míg az értékesített darabszám nagyjából 2005 negyedik negyedévének szintjén stagnált. Ebben a térségben Svédország volt a legjobban teljesítő ország, bár Németország 20 százalékos éves növekedése is fontos szerepet játszott a regionális piaci teljesítmény erősödésében.

„A kelet-közép-európai, a közel-keleti és az afrikai országok szállítói is váratlanul nagy, az egy évvel korábbi adattal összevetve több mint 17 százalékos forgalomnövekedésről számoltak be a felső kategóriás szerverek szegmensében, ahol a Cseh Köztársaság, Horvátország, Egyiptom, az Egyesült Arab Emirátusok és néhány kisebb kelet-közép-európai piac állt a kereslet felfutásának hátterében. Ezekben az országokban a HP, a Sun és az FSC uralja a piac döntő részét” – jelentette ki Stefania Lorenz, az IDC CEMA programmenedzsere. „A távközlési cégek, bankok, egészségügyi és kormányzati intézmények nagyszabású beruházásai rendkívüli fellendülést hoztak a felső kategóriás szerverek piacán.”

Az IDC főbb szerverpiaci megállapításai

  • Kezd magához térni a középkategóriás szerverek piaca: az e rendszerekből származó árbevétel 15%-kal haladta meg az egy évvel korábbi szintet. Ez volt a szerverkategóriák között a legmagasabb növekedési ütem.
  • Gyorsul a linuxos szerverek forgalmának növekedése: 2005 utolsó negyedévéhez képest 39 százalékos bővülésre került sor, így 12 százalékra nőtt a rendszerek részesedése az összárbevételen belül. A windowsos és unixos szerverek egyenlő, 33-33 százalékos arányban részesednek az összárbevételből, ami a Unix esetében a közel-keleti és afrikai kereslet felfutásának köszönhető.
  • Az EMEA-régióban eladott rendszerek több mint 80 százaléka 64 bites bővítésekkel ellátott x86-alapú szerver. A térség második leggyorsabban növekvő processzortípusa az EPIC, amelynek gyári árbevétele az előző évhez képest 55 százalékkal, 400 millió dollár közelébe emelkedett.
  • A pengeszerverek (azon belül az x86, az EPIC, és a RISC alapú blade-ek) gyári árbevétele 35 százalékkal nőtt az előző év megfelelő időszakával összevetve, és ezzel részesedésük 5,6 százalékra emelkedett a 2005 negyedik negyedévében jelentett 4,4 százalékos szintről az EMEA-régióbeli szerverpiac összforgalmán belül. Az első hely a rackre optimalizált szervereké, amelyek a volumenszerverek piacának több mint 55 százalékát teszik ki.

Az IDC kutatásának eredményei szállító szerinti bontásban

  • Továbbra is az IBM az EMEA-régió szerverpiacának legnagyobb szállítója: gyári árbevételének 3 százalékos növekedését elsősorban System p és x szerverei kiváló teljesítményének köszönheti.
  • A Hewlett-Packard őrzi második helyét: szerverértékesítése jóval az évi 10 százalékos átlag felett növekedett a térségben. A Proliant szerverek forgalma megközelítette az 1 milliárd dollárt 2006 negyedik negyedévében, ami az összesített regionális szerverárbevétel több mint 19 százaléka.
  • A szerverpiac nagy visszatérője, a Sun Microsystems 20 százalékkal javította árbevételét a 12 hónappal korábbi értékhez képest. A felső kategóriás szerverek szegmensében jelentősen hozzájárult a növekedéshez az ügyfélkörében zajló szervercsere-hullám. Emellett a Sun új piacokra is belépett és egyes esetekben régi ügyfeleket szerzett vissza megújult Galaxy és SunFire szervereivel.
  • Bár a Primergy szerverek értékesítési darabszámának gyengülése érzékenyen érintette, a Fujitsu Siemens szintén jó negyedévet zárt. Árbevétele 10 százalékkal haladja meg a 2005 negyedik negyedévi szintet, ami elsősorban a felső kategóriás nagyvállalati rendszerek jó forgalmának köszönhető. A Dell 3,5 százalékos éves növekedése ugyanakkor elmaradt a piaci átlagtól.

2006 egészét vizsgálva az EMEA régió szerverpiacán elért gyári árbevétel 2%-kal, 17 milliárd dollár közelébe emelkedett. Az év során valamennyi alrégió megőrizte 2005-ös árbevétel szerinti részesedését. Ennek megfelelően 2006-ban is Nyugat-Európa generálta a forgalom 88 százalékát. Az x86-alapú szerverekből származó árbevétel 99 millióról közel 700 millió dollárra nőtt a Közel-Kelet és Afrika országaiban. Az EMEA régió szerverpiacát az IBM vezette 33 százalékos árbevétel szerinti részesedéssel. A második helyezett HP piacrésze 32% volt.
Kulcsszavak: szerver IDC

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A MITTE az ügynökségi partnere a világ első tokenizált naperőmű projektjének

A MITTE felel a globális zöld energia vállalat, a Sunmoney Solar Group almárkájának branding és social feladataiért, illetve a Sunmoney 360 app design feladataiért.

2024. április 19. 16:59

Új szintet léphet az MI-forradalom az adatközpontokban

Együttműködési megállapodást kötött a Schneider Electric és az NVIDIA, a két cég összefogásának köszönhetően megnyílik az út a mesterséges intelligencia (MI) alkalmazásokat még jobban támogató, ugyanakkor energiahatékonyan működő adatközpontok kialakítása előtt. A megállapodás részeként a Schneider Electric leányvállalata, az AVEVA digitális iker platformját összekapcsolják az NVIDIA Omniverse megoldásával, egységes környezetet biztosítva a virtuális szimulációhoz és az együttműködéshez.

2024. április 19. 13:24

Informatikai pályaorientációs napon segítik női szakértők az iskolás lányok elhelyezkedését

Lányoknak szóló informatikai pályaorientációs napot szervez a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Informatika Történeti Kiállítása és a Women4Cyber Hungary a szegedi Szent-Györgyi Albert Agorában. A Girls in ICT Day rendezvényen gondolatébresztő interjúk és inspiráló előadások segítenek a jövő reménybeli női informatikusainak a tájékozódásban és elhelyezkedésben. Az érdeklődőknek az eseményre nemcsak személyesen, hanem online is lehetőségük van csatlakozni.

2024. április 18. 16:54

Kerti bolt: az eMAG új, online üzlet az üzletben koncepciója több mint 100 ezer termékkel

Kerti bolt néven az eMAG új, bolt a boltban online koncepcióját indította útjára a webáruházában, amely mintegy 100 ezer-féle kertészeti terméket kínál, és kényelmesebb böngészési élményt nyújt e kategória termékei között. Értékesítési statisztikái szerint egy átlagos magyar vásárló átlagosan mintegy 24.000 forintot költ online vásárolt kertészeti termékekre – a legtöbb ilyen terméket május hónapban értékesíti a cég.

2024. április 18. 09:59

Facility managementben erősít az ICON

Három kiemelkedő épülettel, két irodaházzal és egy logisztikai ingatlannal bővült az ICON Real Estate Management ingatlanüzemeltetési portfoliója. A BEM Irodaház, a D2 Szabadkikötő, és az ELTE egyik megújult ingatlanja nem csupán az építészeti megoldásaik tekintetében példaértékűek, de a fenntarthatóság és az energiahatékonyság terén is úttörő megoldásokat alkalmaznak.

2024. április 17. 18:09

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09