Canon PowerShot G7 bemutató

Széles Csongor, 2007. március 16. 17:33

A Canon Powershot G7 elegáns tervezésével a klasszikus fényképezőgépek hangulatát idézi. A klasszikus külső ugyanakkor a legmodernebb technológiát rejti, így nem csak a stílusos megjelenés, hanem a komoly teljesítmény is a javára írható. A G7 megkapta a Canon legújabb fejlesztésű képfeldolgozó processzorát, a DIGIC III-at, amely jobb kép minőséget, gyorsabb működést és (elvileg) hosszabb akkuidőt biztosít a 10 megapixeles fényképezőgép számára. A Digic III processzor mindemellett támogatja az arcfelismerő AF/AE, valamint az iSAPS technológiát is - egy sajátos szcéna-felismerő adatbázist, amely gyorsabb és pontosabb élességállítást biztosít.

A G7 6x optikai zoomobjektívet kapott (átszámítva: 35-210mm f/2,8-4,8) és 4x optikai zoomot, valamint valós képstabilizátort, amellyel akár háromszor hosszabb idővel is fotózhatunk anélkül, hogy bemozdítanánk a képet.


Kezelőszervek

Aki kézbe veszi, rögtön megérzi, hogy nem valami műanyag játékszer került a kezébe, hanem egy komoly kis gép. A specifikációk szerint a gép súlya 320 gramm, amely a markolat kialakításának és a jól kiegyensúlyozott felépítésnek köszönhetően könnyen kézben tartható és kezelhető. Azért nem árt használni a nyakpántot sem, ugyanis a markolat felülete kissé sima, ami egy izzadós tenyérben akár hátrány is lehet.

A fényképezőgépen a klasszikus filmes gépekre emlékeztető, az elektronikát vezérlő gombokat találjuk. A bal oldalon elhelyezett ISO tárcsát 80-tól 1600-ig rovátkolták, ezek mellett megtaláljuk még az Auto és az Auto-HI beállítást is, ráadásul a menüből ISO 3200-at is beállíthatunk! A gép tetején egy vakupapucs is található, amelyre akár Speedlite EX vakut is felcsúsztathatunk. A vakupapucstól jobbra találjuk a felvételmód tárcsát. Az Auto beállítást nem kell magyarázni, ekkor a fényképezőgép automatikusan beállítja a legoptimálisabbnak vélt expozíciót. A kreatív zónában 6 felvétel módot választhatunk (P. Tv, Av, M, C1, C2), így nagyobb tudatossággal komponálhatjuk meg felvételeinket. A C1 és C2 segítségével két előzőleg elmentett saját beállításhoz férhetünk hozzá kényelmesen. A SCN, Stitch Assist, Movie) beállítással a már említett, 16 optimalizált szcéna-adatbázist hívhatjuk elő (portré, tájkép stb.). A fényképezőgép 1024x768/15fps felbontású VGA minőségű videót képes rögzíteni. A gép tetején találjuk még a kioldógombot, valamint a zoomszabályzót.


Az USB és A/V csatlakozókat a gép jobb oldalán elhelyezett ajtócska alatt találjuk meg. A fényképezőgép hátának bal oldali részét a 2,5 inches LCD képernyő uralja, felette egy gyorsgombot találunk, ezzel a gyakrabban használt funkciók varázsolhatók elő egy szempillantás alatt. Ezzel a gombbal visszajátszás módban kinyomtathatjuk a kedvenc fotónkat. E mellett van az optikai kereső, amelyen a dioptriát is állítani lehet, mellette találjuk a visszajátszás gombot és egy ledet.

A jobb oldalon az automatikus expozíció és az azt rögzítő gombot találjuk, valamint az expozíciókompenzáló, a kijelző, valamint a menü gombot és a fő navigációs tárcsát, amellyel a manuális élességállítást, a makró módot, a vaku üzemmódot és a visszaszámlálót állíthatjuk be.


Az akkumulátor és az SD memóriakártya a gép alján elhelyezett fiókba csúsztatható. E mellett helyezték el a fém peremmel ellátott műanyag állványmenetet. A fényképezőgép elülső részén az objektív mellett helyet kapott még az autófókusz segédfénye, amely egyben a vörösszem-effektus csökkentéséért is felel, valamint visszaszámláláskor is ez villog. E mellett kapott helyet a kereső és a vaku.

Kezelhetőség/teljesítmény

A Canon G7 stílusos osztályon felüli fényképezőgép, a G sorozat mindig is a PowerShot fényképezőgépek zászlóshajója volt, és a G7 sem fog szégyent hozni elődeire. A korábbi G sorozathoz képest azonban a G7 egy sor olyan változtatást hozott, így szinte felszámolja a fél-profi fényképezőgépek és a kompakt kamerák közötti határt.


Nézzük először a külső változásokat. A PowerShot G7-ről elmaradt a G6-nál látott forgatható-kihajtható LCD képernyő. Nem mintha hiányozna, de érdemes megjegyezni. Ezen túl, a 2,5 inches LCD képernyő nemcsak 25%-kal nagyobb lett, de a felbontása is megkétszereződött. A fényképezőgép tetejére került ISO tárcsa nagyon ötletes megoldás, nemcsak azért, mert egy mozdulattal megváltoztathatjuk az ISO beállítást, hanem azért is, mert így egy pillantással ellenőrizhetjük a beállított ISO értéket (ez a hasznos funkció több DSLR-ről hiányzik). Az objektív zoomja megnőtt, ráadásul elődjéhez képest a G7 optikai képstabilizátorral is büszkélkedhet. A Canon ezúttal lemondott a méretes CF kártya használatáról, az elődökkel szemben a G7 SD kártyát támogat, amelyből nem árt minél nagyobbat beszerezni, hiszen a 10 megapixeles képekkel hamar betömhető a csomagolásból előhalászott 32MB-os kártya.


A Canon G7 az új DIGIC III képfeldolgozó processzort kapta meg, amely nemcsak könnyen megbirkózik a 10 megapixeles felvételekkel, de hardveres arcfelismerést is támogat, mindez komoly előrelépést jelent a G6 7 megapixeles felbontásához képest. A G7 egyetlen hátránya, hogy nem támogatja a RAW fájlokat, így akinek ez fontos lenne, inkább a DSLR mezőnybe kukkantson át. A G7 NB-2LH akkumulátora (ezzel működik az EOS 350D is) kisebb és könnyebb is mint a legtöbb Canon gépben használt BP-511A akksi. Étvágy tekintetében már nem áll olyan jól a G7, egy töltéssel ugyanis 220 képet készíthetünk, ami nem számít valami soknak.

Értékelés

Aki egy olyan digitális fényképezőgépre vágyik, amely a a csúcstechnológiát a retro csomagolásban nyújtja, a G7 kiváló választás lehet. A DIGIC III processzor élességállítási sebessége, a külső vaku csatlakoztathatóság, az intuitívan elhelyezett gomboknak köszönhetően akár egy DSLR mellett is használható második fényképezőgépként. Bár lehetne nagyobb látószöge is, így sem panaszkodhatunk. A fényképezőgép természetesen PictBridge nyomtatókkal is kompatíbilis, vagyis számítógép nélkül is kinyomtathatjuk kedvenc fotóinkat.

Tetszett:

  • 10 megapixel
  • 6x optikai, 4x digitális zoom
  • képstabilizátor
  • beépített ND szűrő
  • vakupapucs
  • SD kártya
  • ergonomikus kialakítás
  • USB 2.0


Hiányzott:

  • a G6 fényérzékenysége f2 volt, a G7-é "csak" f2,8, vagyis egy rekesszel kisebb
  • sajnos nem támogatja a RAW formátumot
  • nem támogat infra távkioldót
  • az LCD nem mozgatható
  • nagy fogyasztás - legalább két akkuval kell elindulnunk
  • érdekes, hogy a fényképezőgép nem tárolja el az ISO értékét az EXIF infóban, de az EX Browser program képes kiolvasni azt


Specifikációk:

  • 10 megapixel
  • 1/1,8-inches CCD
  • objektív: 7,4-44,4mm (35-210mm 35mm-re átszámítva)
  • 6x optikai, 4x digitális zoom
  • 2,5 inches LCD
  • 9 pontos autófókusz
  • 15-1/2000 záridő
  • képstabilizátor
  • fénymérés: kiértékelő, középre súlyzott, szpot
  • +/- 2 EV 1/3 lépésben
  • ISO: Auto, Auto-HI, 80/100/200/400/800/1600/3200
  • fehéregyensúly: Auto, Napfény, Felhős ég, Izzólámpa, Fénycső, Fénycső H, Vaku, Víz alatti felvétel, Saját beállítás
  • vaku: Auto, Be, Ki (kompenzált mód)
  • visszaszámláló
  • tömörítés: Superfine, Fine, Normal
  • méretek: 100x71,12x43,18 mm
  • tömeg: 320 g
Kulcsszavak: kamera Canon

Digicam ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Április elején hirdetik ki a természetfotózás egyik legrangosabb versenyének győztesét

A Varázslatos Magyarország több mint egy évtizede az ország egyik legrangosabb és legizgalmasabb természetfotó pályázata, mely a képek által nyit ablakot nemzeti parkjaink természeti csodáira, ezzel felhívva a figyelmet a természetvédelem fontosságára. A kilenc hónapon át tartó versenyben a fotósok nemcsak havonta részesülnek díjazásban, de az évad legeredményesebb fotósa elnyeri A magyar természetfotó nagydíját és a vele járó Arany Daru szobrot is. 

2024. február 28. 14:34

Új Sony objektív állóképekhez és videókhoz is

A Sony örömmel jelenti be az új kompakt, 35 mm-es, full-frame kompatibilis α (Alpha) E-bajonettes objektívjét, az FE 24-50mm F2.8 G standard zoomot, amely a teljes zoomtartományban F2,8 maximális rekeszértékkel rendelkezik. Kicsi és könnyű teste ellenére eléri a nagy felbontású teljesítményt és a gyönyörű bokeh-t, amely egy nagy rekesznyílású, F2,8-as G objektívtől elvárható. A 24 mm-től 50 mm-ig terjedő gyújtótávolságot fed le, így az állóképektől, például a mindennapi pillanatképektől és portréktól kezdve a videókészítésig minden megörökíthető, mindezt kiváló minőségben, de olyan kialakítással, amely a legkisebb táskában is könnyedén elfér.

2024. február 23. 14:36

Megalakult a Xiaomi x Leica Optical Institute

A Xiaomi, a világ egyik vezető mobiltelefon-gyártója, és a Leica Camera AG együtt jelentették be, hogy létrehozták a Xiaomi x Leica Optical Institute elnevezésű intézményt, amelyre az egész okostelefon iparág fejlődését meghatározó, mérföldkő jelentőségű fejleményként tekint a két vállalat. Az új szervezet elsősorban az optikai technológiák fejlesztésére koncentrál majd, különböző tudományos diszciplínák – többek között a digitális képalkotás és a mesterséges intelligenciára épülő technológiák – egyesítésével. 

2024. február 20. 14:33

Bemutatták a MediaMarkt fotópályázatának győztes alkotásait

Ünnepélyes díjátadó keretein belül kihirdették a MediaMartk 8. alkalommal megrendezett fotópályázatának nyerteseit, és megnyitották a legjobb fotókból készült kiállítást a Fővárosi Szabó Ervin könyvtárban. A neves fotóművészekből álló zsűri több mint 10 000 pályázat közül választotta ki a legjobbakat.

2024. február 12. 16:03

Különleges természeti képek taroltak a Huawei nemzetközi mobilfotós versenyén

Vulkánkitörés okozta szélsőséges időjárást, háborús filmeket idéző repülő-showt és félelmetes sast ábrázoló alkotások nyerték el idén a HUAWEI XMAGE Awards (korábban NEXT IMAGE Awards) nemzetközi mobilfotós pályázat három fődíját. A fejenként bruttó 10 ezer amerikai dolláros pénzjutalommal járó nyertes pályaműveket több mint 600 ezer nevezés közül választotta ki a szakértői zsűri. A nemzetközi megmérettetést 2017 óta rendezik meg, elsődleges célja megmutatni, hogy a magas színvonalú, akár művészi fotók elkészítéséhez nincs feltétlenül szükség professzionális fényképezőgépre.

2023. november 22. 13:09

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05