Távközlési törvény: Meghosszabbították a német válaszadási határidőt

MTI Sajtóadatbank, 2007. március 19. 09:18
Az Európai Bizottság - a német kormány kérésére - 15 nappal meghosszabbította a válaszadási határidőt Németország számára az új német távközlési törvény ügyében. Az eredeti - ugyancsak 15 napos - határidő kedden lejárt.
Az Európai Bizottság február végén indított eljárást Németország ellen az új német távközlési törvény miatt, amely lehetővé teszi az egykori monopolszolgáltatónak, a Deutsche Telekomnak, hogy egy ideig még ne nyissa meg szélessávú internethálózatát a versenytársak előtt. Viviane Reding uniós biztos sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy Németország semmibe vette a bizottsági aggodalmakat az új távközlési törvénnyel kapcsolatban, annak ellenére, hogy az EU-bizottság számos világos figyelmeztetést adott ki korábban.

Az új német távközlési törvény lényeges részeit tekintve februárban lépett életbe. A törvény előirányozza, hogy a Deutsche Telekom szélessávú, szupergyors VDSL-hálózata egy ideig kikerüljön a szövetségi távközlési hatóság fennhatósága alól. A Deutsche Telekom azzal érvel, hogy a kivételt a hálózat kiépítésébe tervezett mintegy 3 milliárd eurós beruházásai indokolják.

A Deutsche Telekomnak arra is lehetősége van, hogy kizárja a többi szolgáltató hozzáférését a vezetékes telefonvonalaihoz az előfizetőkhöz vezető utolsó szakaszon. Az EU-bizottsági szakértők szerint az ilyesmit az teszi lehetővé, hogy a nemzeti versenyfelügyeletek eltérően értelmezik a közös szabályokat. Németország és Lengyelország ellen folytatja a brüsszeli bizottság a legtöbb eljárást jelenleg távközlési ügyekben.

Generális megoldásként az EU távközlési biztosa, Viviane Reding már fölvetette korábban, hogy egyszerűen el kellene venni a korábban közpénzből finanszírozott infrastruktúrát a volt távközlési monopolistáktól, amelyek afféle örökségként jutottak az átfogó hálózatokhoz.
Kulcsszavak: jog DSL EU Deutsche Telekom

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50