Kétmilliárd bizalmas adat mások kezében

forrás Prim Online, 2007. március 20. 18:05
Amerikai tudósok átfogó kutatást végeztek az adatvesztés témakörében, és arra a következtetésre jutottak, hogy az elmúlt évtizedek alatt közel kétmilliárd bizalmas információ került illetéktelen kezekbe.
A washingtoni egyetem tudósai több száz 1980 és 2006 közötti esetet vizsgáltak meg tanulmányuk elkészítéséhez, és megállapították, hogy ezen időszak alatt az Egyesült Államokban hozzávetőlegesen 1.9 milliárd titkos adat került mások kezébe, a kutatók pedig azt jósolják, hogy év végéig két milliárdra fog nőni ez a szám. A legszörnyűbb azonban az, hogy a 2005-2006-os esztendőkben több bizalmas információ tűnt el, mint az azt megelőző 25 évben összesen. A szakemberek azonban nem feltétlenül a hackereket teszik felelőssé az adatvesztésekért, hanem magukat a felelőtlen áldozatokat. Az esetek szinte kétharmadában nem a kívülről érkező támadás az igazi oka az információ elvesztésének, hanem az, hogy a felhasználók nem teszik meg a szükséges biztonsági óvintézkedéseket, legyen szó a szóban forgó fájlok le nem kódolásáról vagy az adathordozók őrizetlenül hagyásáról. Számtalanszor előfordult már, hogy véletlenül kerültek ki a webre titkos információk, de a merevlemezek eltűnése (ellopása) is rendszeres az Egyesült Államokban.

A tanulmány készítői a jelentés végén felszólítják a felhasználókat, hogy körültekintőbben bánjanak a bizalmas információkkal, és ha ezt megteszik, akkor minden bizonnyal jóval kevesebb adatvesztéssel kell majd számolnunk a jövőben.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05