MiniDV kamkorderek 90.000 Ft alatt

Széles Csongor, 2007. március 21. 16:15
Nemsokára itt a nyár, a szabadság, és nem árt, ha korán felkészülünk a nyaralásra. Eléggé meglepődtünk, amikor megtudtuk, hogy nagyon sokan a nyaralás előtt pár nappal vásárolnak maguknak például videokamerát. Ez nem feltétlenül a legjobb ötlet, hiszen bár a kompakt videokamerák használata nagyon könnyen elsajátítható, nem árt, ha idejekorán megtanuljuk a kamkorderünk minden csínját-bínját. Így nem érhet bosszúság, vagyis nem kell eldobnunk a nyaralásunk első napjaiban készült felvételeket. Az alábbi kamkordereket úgy válogattuk ki, hogy mindent tudjon, a hordozhatóság miatt könnyű legyen, és természetesen ne menjen rá a megspórolt pénzünk sem. Nos nézzük a barátságos árú okos masinákat!
Panasonic NV-GS27

Ez egy belépő szintű kamkorder, amely nem halmoz el bennünket sok beállítási lehetőséggel, de ennek ellenére az otthoni vagy vakációs videózásra tökéletesen megfelel. Ez a videózással most ismerkedők számára akár előny is lehet, hiszen ők valószínűleg úgy sem a manuális beállítások megtanulásával fogják kezdeni.

Bár véleményünk szerint a szélesvásznú felvételekre lenne igény, de ha figyelembe vesszük a szélesvásznú képernyők elterjedtségét, végül is nem veszítünk olyan sokat. Ezt leszámítva óriási pozitívumnak számít a 30x optikai zoom, valamint a számos optimalizált témamód és a jó képminőség. Kb. 59.000 Ft-ba kerül, és ezért a pénzért egy jól használható, kezdőknek teljes mértékben megfelelő, jó minőségű kamkordert vihetünk haza.

Sony Handycam DCR-HC24

Ha manuálisan is állítható belépő szintű kamkordert keresünk, akkor akár a Handycam DCR-HC24 is lehet az "igazi". A tulajdonságlistáján a teljesen manuális felvételmód mellett rengeteg témamódot is megtalálunk, például a portré és tájkép módokat, valamint a NightShot módot, amely egy infravörös lámpa segítségével akár vaksötétben is képes felvételeket készíteni. Az érintőképernyős felhasználói felület ráadásul nagyon megkönnyíti a beállításokhoz való hozzáférést. A 800.000 pixel felbontású CCD-t egy Carl Zeiss Vario-Tessar objektív segíti, amelynek maximális fényereje F1,8-4,1. A kompozíciót elősegítő 2,5 inches LCD képernyő 123.000 pixel felbontású.

Másfelől viszont jó néhány akkumulátort is be kell szerezni a tulajdonosának, ugyanis a Sony DCR-HC36 egy akkufeltöltéssel átlagosan egy órányi videót vesz fel, másik hátránya, hogy az állóképeket igencsak kis, 640x480 pixeles felbontásban képes rögzíteni. De ha megnézzük az árcédulát, könnyű lesz kompromisszumot kötni: a Sony manuálisan is állítható kezdők számára megálmodott kamkordere kb. 73.000 Ft-ba kerül.

Panasonic NV-GS57

Ez a kamkorder eredetileg szintén szigorúan a belépő szintű piacra készült, de szinte mindene megvan, amire a hobbi-videósnak szüksége lehet. A tekintélyes 30x optikai zoom mellett ezzel a modellel már manuálisan állíthatjuk be az expozíciót és az élességet, azaz teljes körű kézi beállítást tesz lehetővé. Emellett természetesen automata módban is használható, hiszen megörökölte az NV-GS27 optimalizált témamódjait is.

Objektívjének fényereje kiváló (F1,8-3,9), CCD szenzorának pixelszáma 800.000. A 16:9-es méretarányt továbbra is hiányoltuk, de ezért kárpótlásul jó képminőséget, ergonomikus kialakítást, jó kihasználhatóságot és 30x zoomot kapunk mindössze 69.000 Ft-ért. Az NV GS57 a MiniDV mellett az SD kártyákat is támogatja

Canon MV900

Bár a digitális fényképezőgépek piacán a Canon az egyik legkomolyabb gyártó, addig a kamkorderek piacán még nem igazán találta meg a helyét. Ez nem csorbíthatja azonban videokameráinak az érdemeit és minőségét.

A Canon MV900 800.000 pixel felbontású CCD-t, 25x optikai zoomot, valamint szélesvásznú felvétel módot kapott, 2,7 inches LCD képernyőjének és kompakt, ergonomikus kialakításnak köszönhetően pedig nagyon könnyen megkomponálhatjuk vele a felvételeinket. A gyártó természetesen egy sor felvételmóddal is elkényezteti a vásárlót, vagyis a kamkordert Portréra, Sportra, Éjjeli felvételre, Havas tájra, Tengerpartra, Naplementére, Lámpafényre és Tűzijátékra is optimalizálták, így szinte semmilyen helyzettől nem kell megijednünk. Az objektív maximális fényérzékenysége F1,8 az elektronikus képstabilizátornak köszönhetően pedig a legrosszabb fényviszonyok között is videózhatunk. Az ára is megfelelően vonzó, kb. 66.000 Ft.

Sony Handycam DCR-HC48

Ez a modell volt a legdrágább is, de kétségkívül a mezőny legjobbja is. A Sony valószínűleg úgy gondolta, hogy fogja a DCR-HC37 legjobb tulajdonságait, feljavítva amennyire csak lehet és voilá: itt a DCR-HC48, egy 1megapixeles CCD szenzoros kompakt kamkorder.

Carl Zeis Vario-Tessar objektíve 25x optikai zoomátfogást biztosít F1,8 fényerő mellett. Ezzel a készülékkel már állóképeket is készíthetünk a videók mellé, max. 1152 x 864 pixel méretben. A képek Memory Stick Pro Duo kártyán tárolhatók. Kijelzője 2,7” képátlójú és 16:9 oldalarányú. A HC48-hoz kamera dokkoló-állomás is jár. Akkumulátora 10 órás használatot bír egy feltöltéssel. Mindezért valamennyivel 80.000 fölötti összeget kell fizetnünk, februártól már elvileg boltokban kéne lenniük.

Forrás: http://www.tech2.com/india/topstuff/minidv/minidv-camcorders-under-rs-20000/4638/1
Kulcsszavak: kamkorder

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05