Pataki a nemzetközi és hazai hírközlés-szabályozási munkákról

Kovács Attila, 2007. március 21. 17:31
A Nemzeti Hírközlési Hatóság elnöke, aki 2008-ban az európai hírközlési szabályozó hatóságok csoportjának elnöki tisztjét is betölti, ma sajtóbeszélgetésen találkozott az újságírókkal. Pataki Dániel tájékoztatást adott az európai hírközlés-szabályozás közeljövőben várható történéseiről, illetve az NHH 2007. évi munkaterve (lásd http://hirek.prim.hu/cikk/60041/ cikket) egyes hangsúlyos fejezeteihez adott kiegészítő információkat.
Az IRG/ERG szabályai szerint a szervezetet mindenkor egy háromtagú vezetés ("trojka") irányítja, amelynek tagja az ez évi, az előző évi és a következő évi elnök. Így Pataki Dániel, az olasz (2007) és a brit (2009) hatóság elnökével együtt, már idén részt vesz az irányítás munkájában. A tevékenységi területek között található információs célú tapasztalatcsere, konkrét együttműködések szervezése, állásfoglalások (roaming, keretszabályozás átalakítása). Várható, hogy ez év júniusában megszületik a mobiltelefon-szolgáltatás roaming díjainak uniós szabályozására vonatkozó határozat (ún. "európai fogyasztói tarifa"). A keretszabályozás áttekintése folyik az EU-ban, a vita alapján ez év júliusára várható javaslat a konkrét teendőkre, az átfogó szabályozás (egyszerűbb és gyorsabb piacelemzés, 18 helyett 12 piac) pedig 2009-2010 táján valósul meg. További fontos megoldandó kérdés az egyes piaci problémák tagországonként eltérő szabályozásának harmonizációja, egységes kezelése (pl. VoIP, mobil műholdas szolgáltatások stb.).

Az NHH idei munkatervével kapcsolatban az elnök elmondta: növelni szeretnék a nyilvános meghallgatások számát, kiemelt fókuszterület a szélessávú internet hozzáférések további segítése, szoros együttműködés a Gazdasági Versenyhivatallal a "csupasz ADSL" országos elterjedésének elősegítése terén. Egyes szolgáltatók ún. komplex csomagjait vizsgálat alá vetette a hatóság. Továbbá: az új szabályozás feltételeinek a megteremtésével készül fel az NHH a szolgáltatók újgenerációs hálózatokra (NGN) való átállására, illetve a hírközlési hatóság is véleményezni fogja a digitális átállás törvényt.

Egy kérdésre válaszolva, Pataki kijelentette, az NHH hatósági ellenőrzést indít, és ha kell, szankcionál azzal kapcsolatban, hogy a vezetékes- és kábelszolgáltatók által nemrég bejelentett és foganatosított internet sávszélesség-növelései megfelelnek-e a szolgáltatók által meghirdetett értékeknek.
Kulcsszavak: hírközlés NHH

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09