Az S&P nem módosítja a Telenort besorolását

MTI Sajtóadatbank, 2007. március 23. 09:39
Nem módosítja a magyar Pannon GSM száz százalékos tulajdonosának, a norvég Telenor integrált távközlési csoportnak a cégadósi besorolását a Standard & Poor's azután sem, hogy a norvég cég dekonszolidálta mérlegéből az ukrán Kyivstart.
A Telenor - amely 2002 óta birtokolja a magyar mobilszolgáltatót - csütörtökön közölte, hogy tavalyi elszámolásából kiveszi az általa 56,5 százalékban birtokolt CJSC Kyivstar GSM-et, miután az ukrán leányvállalat nem tudott előállni a szükséges pénzügyi adatszolgáltatással.

A Standard & Poor's csütörtöki londoni közleménye szerint a hitelminősítő ezután sem változtat a Telenor közepes befektetői, stabil kilátású "BBB plusz" hosszú futamú és elsőrendű "A-2" rövid távú besorolásán.

Az S&P mindazonáltal megjegyzi: a Telenor döntése jelzi, hogy az anyavállalat nem tud ellenőrzést, vagy akár csak jelentősebb befolyást gyakorolni ukrán érdekeltsége felett a Kyivstar ellen érvényben lévő, erőteljes részvényesi vitákkal kapcsolatos bírósági végzések miatt.

Az elemzés szerint a Standard & Poor's analitikai szempontból "már rég dekonszolidálta" a Kyivstar hozzájárulását a Telenor mérlegéből (a tavalyi negyedik negyedévben az ukrán cég a csoportszintű EBITDA-eredmény 20 százalékát adta), tekintve a Telenor csak részleges tulajdonlását, a Storm LLC-vel mint társrészvényessel - az orosz Alfa Group tagjával - folyó vitát és az ukrajnai működéssel járó kockázatokat.

A Telenor cégadósi besorolását továbbra is elsősorban a cég európai tevékenysége támasztja alá, áll a Standard & Poor's csütörtöki londoni elemzésében.
Kulcsszavak: S&P +céginfo Telenor

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09