Tokina AT-X DX 10-17mm F/3,5-4,5 Fisheye objektív

Széles Csongor, 2007. március 30. 18:19
A Tokina a Nikonhoz hasonlóan az APS-C szenzorméretre optimalizált objektívekre használja a DX megjelölést. A Tokina zoomobjektíve nagy látószögű állásban APS-C méret mellett is 180°-os látószöget biztosít, vagyis valódi halszemobjektívvel állunk szemben. Nézzük hát, hogyan teljesít.
Specifikációk

  • Fókusztávolság: 10-17mm
  • Felépítés: 10 lencsetag 8 csoportban
  • Legnagyobb blende: F/3,5-4,5
  • Legkisebb blende: F/22-32
  • Közelpont: 0,14 m
  • Szűrőméret: -
  • Méretek: 71,1x70 mm
  • Tömeg: 0,35 kg
  • Bajonettek: Canon, Nikon
  • Ár: kb. 182 000 Ft

Felépítés és kezelhetőség

A Tokina halszem objektíve a képességeihez viszonyítva relatíve kisméretűnek mondható, emellett könnyű is, ugyanakkor kissé "retrós" kialakításának köszönhetően jó fogása van. Kialakítás tekintetében követi a klasszikus receptet, azaz két gyűrűvel látták el (zoom és fókusz), ezek között egy távmérőt találunk, amely méterben és lábban is megadja a becsült tárgytávolságot.

A zoomgyűrűt 10, 12, 13, 14, 15 és 17 mm-nél jelölték meg, csavargatás közben megfelelően szolidnak tűnt a zoom-mechanizmus. Az első gyűrűvel állíthatjuk az élességet, amely manuális élességállításnál sokkal "lágyabbnak" tűnik a merevebb AF móddal szemben. Az autofókuszt kézzel nem lehet utánállítani, ráadásul a külső lencsetag halkan panaszkodva, élességállítás közben elfordul. Ennek ellenére a fókuszálás megfelelően gyorsnak mondható.

A frontlencse foglalata lencsevédőként is funkcionál, ezen nagy sajnálatunkra szűrőmenetnek nyoma sincs, a lencsevédő sapka viszont szépen illeszkedik a lencsevédővel. Zoomolás közben 12 mm állásban a legrövidebb az objektív, a fókusztávolság két vége felé haladva is csak kis mértékben nyúlik meg. A szűrők használatáról ebben az esetben le kell mondanunk, ráadásul 180°-os látószög miatt a szűrő-barkácsolgatásnak sem jósolunk nagy esélyt.

Minőség

Illik nem összekeverni a többi, hasonló fókusztávú 10 mm-es objektívekkel. Ez itt egy halszem objektív, vagyis a perspektivikus torzításokat nem korrigálta a gyártó. Bár a kirajzolt kép betölti a keresőt (vagyis nem cirkuláris halszem objektívvel van dolgunk), a torzítás mértéke a sarkoknál azonnal szembetűnik. Az Imatest program beadta a kulcsot a torzítás mértékének meghatározása közben.

A kép közepén a felbontása jónak mondható, és rekeszeléssel ez még javítható is, ráadásul a kromatikus aberrációkat meglepően jól kiküszöbölte a gyártó. A legjobb minőséget a legkisebb fókusztávolságon rajzolja a Tokina halszeme, de a fókusztávolság növelésével járó minőségi romlás minimálisnak mondható. A beverést, az ilyen típusú optikák legnagyobb ellenségét szintén jól megfogta a gyártó, szinte alig lehet egy kis becsillanásra kényszeríteni az objektívet, és ez jó jel. Az objektív természetéből adódóan a felbontás csökken a sarkoknál, de ennek ellenére jónak mondható, ráadásul azt sem szabad elfelejteni, hogy a fényt el kell hajlítania az objektívnek, hogy a megfelelő szögben érkezzen a képérzékelőre.

Értékelés

A Pentax 10-17 mm objektívhez hasonló optikai felépítésű Tokina objektív szolid felépítésének köszönhetően a tartósság érzetét kelti. Alacsony tömege miatt hordozhatósági szempontból jeles, és a panorámafotók szerelmeseinek, valamint a kreatív lelkületű fotósoknak ajánljuk.

Előnyök:

  • Jó felépítés és elegáns kivitelezés
  • Kompakt
  • APS-C szenzoron is kiváló, 180-100°-os látószög

Hátrányok:

  • Korlátozott kihasználhatóság
  • Lehetetlen rá szűrőt csavarni
  • Az AF manuálisan nem utánállítható
Kulcsszavak: objektív fotó Tokina

Digicam ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Sony World Photography Awards 2024 – kihirdették a nyerteseket

A World Photography Organisation egy különleges gálaünnepségen Londonban kihirdette a Sony World Photography Awards 2024. évi nyerteseit. Az immár 17. éve megrendezett díjátadó ünnepség napjaink legjobb fotográfiai alkotásait mutatja be, valamint az elmúlt év legközkedveltebb képeit és történeteit díjazza. A győztes, döntős és shortlistre került képek április 19-től láthatók a Sony World Photography Awards 2024 kiállításon a londoni Somerset House-ban.

2024. április 19. 20:08

Nagy rekesznyílású és nagy látószögű zoomos Sony objektív

A Sony örömmel jelenti be a full-frame α (Alpha) E-bajonettes objektívek legújabb tagját. Az FE 16-25mm F2.8 G egy nagy rekesznyílású, nagylátószögű zoomobjektív, amely a 16 mm és 25 mm közötti teljes zoomtartományban F2.8 maximális rekesznyílást tart fenn, és kompakt, könnyű kialakításának köszönhetően a kiváló képminőséget nagyszerű hordozhatósággal kombinálja.

2024. április 17. 13:09

Tavaszi fotózási tippek a HONOR-tól

A HONOR jobbnál jobb hardverrel és szoftverrel teszi izgalmasabbá a fotózást, de a funkciók és lehetőségek kihasználásához érdemes észben tartani pár egyszerű tippet ahhoz, hogy a lehető legszebb képeket készíthessük el.

2024. április 11. 11:38

Átadták a legjobb magyar természetfotósnak járó Arany Daru szobrot

A Varázslatos Magyarország idén lépett 15. életévébe, melyet egy nagyszabású díjátadóval ünnepelt a Magyar Nemzeti Múzeum Dísztermében. Az április 5-én este megtartott eseményen a természetfotós szervezet átadta a 2023-as fotópályázatának nagydíját, és egyúttal megnyitotta idei fotókiállítását.

2024. április 7. 12:09

HONOR Magic Moments Awards: Nemzetközi zsűri, hat kategória és 59 díj

A HONOR bejelentette, hogy április 6-án indul a 2024-es HONOR Magic Moments Awards, ami immár negyedik alkalommal népszerűsíti a mobilos fényképezést. Hat kategóriában 59 díjjal várják a jelentkezőket, akik tájképekkel, portrékkal, videókkal, csoportfotókkal és egyéb témákkal nevezhetnek. A cél megragadni az emberi pillanatokat az okostelefonokkal.

2024. április 5. 14:58

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09