Katalizátor nélkül termel áramot az új bio-üzemanyagcella

Milkovits Gábor, 2007. március 31. 09:40
Az Oxfordi Egyetem kutatói egy olyan üzemanyagcellát alkottak, amely drága katalizátorok és elválasztó-membránok nélkül, közvetlenül a levegőből nyer energiát.
A prototípus két elektródája olyan oxigén-érzékeny hidrogenáz enzimekkel van bevonva, amelyek erős kovalens vagy nem-kovalens kötések révén teszik lehetővé a gyors elektron-áramlást. Az elektródák egy olyan kis tartályban vannak elhelyezve, amely 3% hidrogént tartalmazó levegő-keverékkel van megtöltve. A technológiát már évek óta tanulmányozzák, a fő probléma azonban eddig az volt, hogy a legtöbb hidrogenáz az oxigénre igen érzékeny, és így a gyakorlatban használhatatlan. Az oxfordi kutatóknak azonban most sikerült megfelelően stabil hidrogenázt előállítaniuk, amellyel a prototípus egy karóra működtetéséhez elegendő áramot tud termelni filléres, és 100%-ig környezetbarát anyagok illetve folyamatok révén.

A kutatásokat vezető Fraser Armstrong professzor szerint még nagyon sok teendő vár ránk addig, mikorra az enzim-alapú üzemanyagcellák megjelennek a mindennapi életben. Mindenképpen óriási előnyük viszont, hogy nincs szükségük sem az unciánként 1000 dollárba kerülő platina-katalizátorra, sem pedig drága és bonyolult üzemanyag-elválasztó membránokra, ellentétben az eddig megjelent eszközökkel.
Kulcsszavak: tudomány

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50