Budapesten az internet atyja

MTI Sajtóadatbank, 2007. április 3. 08:17
Az internet szabadsága volt a téma a Mindentudás Egyetemén hétfőn este, az előadó nem más mint Dr. Vinton Grey Cerf, a világháló működésének alapját jelentő TCP/IP szabvány kidolgozója, a Google alelnöke.
Az internet atyjaként számon tartott Dr. Vinton Cerf a Magyar Telekom vezérkarával ebédelt hétfőn. A vállalattól származó információk szerint a zártkörű eseményen az internet jövőjéről és a médiafogyasztási szokások átalakulásáról folyt az eszmecsere, illetve szó esett az új internetes alkalmazásokban és a mobilkommunikációban rejlő lehetőségekről is.

Vinton Cerf 1943-ban született Amerikában. Matematika szakon végzett, majd 1972-ben PhD-fokozatot szerzett számítástechnikai tudományokból a Los Angeles-i California Egyetemen. A hetvenes években meghatározó szerepe volt az internet működésének alapját képező TCP/IP protokoll kidolgozásában. Nevéhez fűződik egyebek mellett az első kereskedelmi e-mail rendszer is. 1992-ben ő volt az Internet Society (ISOC) nevű világszervezet alapítója és első elnöke. Jelenleg a bolygóközi kommunikáció szabványán dolgozik, 2005-től pedig a Google alelnöke.

Dr. Vinton Cerf hétfőn este a Magyar Tudományos Akadémia és a Magyar Telecom által alapított Mindentudás Egyetemén tartott előadást Az internet szabadsága címmel. A Mindentudás Egyetemén dr. Cerf bemutatta, miként fejlődött az internet 35 év alatt társadalom-, politika- és gazdaságformáló tényezővé, és megvilágította a világháló erejét, demokratizáló szerepét. Az internet szabadságával kapcsolatban szó esett az illegalitás és a titoktartás kérdéseiről, illetve az információ sérthetetlenségének és az információáramlás kontrollálhatóságának problémájáról is.

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Új szintet léphet az MI-forradalom az adatközpontokban

Együttműködési megállapodást kötött a Schneider Electric és az NVIDIA, a két cég összefogásának köszönhetően megnyílik az út a mesterséges intelligencia (MI) alkalmazásokat még jobban támogató, ugyanakkor energiahatékonyan működő adatközpontok kialakítása előtt. A megállapodás részeként a Schneider Electric leányvállalata, az AVEVA digitális iker platformját összekapcsolják az NVIDIA Omniverse megoldásával, egységes környezetet biztosítva a virtuális szimulációhoz és az együttműködéshez.

2024. április 19. 13:24

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09