Megzavarta a GPS rendszereket a decemberi napkitörés

Milkovits Gábor, 2007. április 5. 19:25
Tudósok, az amerikai és más hadseregek, illetve egyszerű civilek is érzékelhették, hogy tavaly decemberben a szokatlanul erős napkitörés zavarokat okozott a GPS műholdas navigációs rendszerek működésében.
A napkitörések, főként a sarkokhoz közelebb eső területeken, gyakran okoznak problémákat az elektromos berendezéseknél, illetve a műholdas kommunikációban, így az eddig is nyilvánvaló volt, hogy a GPS sem lehet 100%-ig mentes a negatív hatásoktól. Az amerikai tudományos intézetek azonban mostanra, összegezve és elemezve a tavaly december 5-én és 6-án tapasztalt zavarokat a navigációs rendszer működésében rájöttek, hogy a napkitörés következtében a Földre jutó rádiózaj jóval nagyobb mértékű fennakadásokat okozott a GPS működésében, mint ahogy azt eddig sejtették.

Dale Gary, a New Jersey Institute of Technology munkatársa elmondta, hogy a 2006. decemberi napkitöréskor észlelt rádiózaj mértéke tízszeresen meghaladta a korábban rögzítettet, és húszezerszerese volt az égitest nyugodtabb területeiről érkező sugárzásnak. Anthea Coster, a Massachusetts Institute of Technology (MIT) kutatója szintén megerősítette, hogy az ominózus tavaly év végi napkitörés valóban az eddig mért legerőteljesebb volt, azonban azt is hozzátette, hogy egyelőre nem tudhatjuk, milyen gyakorisággal fog meglepni minket hasonló nagyságrendű jelenség. Az mindenesetre bebizonyosodott, hogy a GPS jelenlegi formájában sebezhető az ilyen mértékű napkitörések hatásaival szemben.
Kulcsszavak: tudomány security GPS

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50