NETWORKSHOP 2007 - Informatikai konferencia

forrás Prim Online, 2007. április 11. 06:22
A magyarországi kutatási és felsőoktatási közösségek, valamint az informatikai szektor szereplői számára immár tizenhat éve jelenti az év fontos eseményét az NIIF Program és a HUNGARNET Egyesület által minden tavasszal megrendezett NETWORKSHOP konferencia. Az idei – NETWORKSHOP 2007 nevet viselő – konferencia április 11-13. között három napon keresztül foglalkozik a számítógép-hálózatokkal, ezen belül a kutatói hálózatok legfontosabb kérdéseivel, és természetesen az internet fejlődéséhez és alkalmazásához kapcsolódó kérdésekkel.
A konferencia programjáról

Az idei NETWORKSHOP konferencia is az oktatás, a tudomány, a kultúra, az informatikai ipar, valamint a civil szféra számos neves képviselőjét üdvözölheti a résztvevők között. A megnyitót követő szakmai program keretében elhangzó mintegy 108 előadást a 8 szekció keretében ez évben is több mint 400 résztvevő fogja meghallgatni.

Mint minden évben, a NETWORKSHOP konferencia idén is fontos szerepet játszik az NIIF Program külföldön is ismert és elismert munkájának sikeres folytatásában, a következő időszak fejlesztési lépéseinek megalapozásában, a hazai több mint 600.000-es kutatási-oktatási-közgyűjteményi közösség számára rendelkezésre álló nyugat-európai szintű belföldi információs infrastruktúra továbbfejlesztésében, valamint az oly fontos nemzetközi kapcsolatok bővítésében.

Az idei konferencia programjában egyaránt találkozhatunk a nagysebességű hálózati technológiákat, a korszerű hálózati szolgáltatásokat, az új intézményi rendszereket, a közgyűjteményi és könyvtári tartalomszolgáltatás eredményeit, a közösségi információs rendszerek fejlődését, az alkalmazás-fejlesztési, az oktatási, a hálózatbiztonsági, és a szuper-számítástechnikai kérdéseket tárgyaló témakörökkel ill. előadásokkal.

Aktualitások

Az idei NETWORKSHOP több szempontból is különleges jelentőségű. Egyrészt kiemelt szerepet játszik az EU 7. Tudományos, Technológiafejlesztési és Demonstrációs Keretprogramjának (FP7) indulási szakaszához kapcsolódó munkákban. Mind közvetlenül az NIIF Programhoz köthetően, mind pedig az NIIF hálózati infrastruktúrát alkalmazó kutatási-fejlesztési munkákhoz kapcsolhatóan számos olyan új nemzetközi projekt-együttműködésre számíthatunk, melyek valamilyen módon a NETWORKSHOP 2007 programjában is tükröződnek. Az ilyen kutatási-fejlesztési projektek egyre nagyobb számban jelennek meg a hazai oktatási, kutatási és közgyűjteményi körbe tartozó intézmények tevékenységében, széleskörű hazai és nemzetközi együttműködésre támaszkodva és jelentős EU támogatást hozva be Magyarországra. A hazai illetve nemzetközi, főként K+F konzorciumok keretében elindított projektek viszont az NIIF Program mással nem helyettesíthető kommunikációs, információ-hozzáférési és kooperációs infrastruktúrájára támaszkodva valósíthatók csak meg. A kutatói hálózatok által biztosított elektronikus infrastruktúra (az EU által alkalmazott szóhasználattal „eInfrastructure”) jelenti a résztvevők számára azt a nemzetközi élvonalnak megfelelő környezetet, mely egyenrangú részvételt tesz lehetővé a nagyszabású nemzetközi együttműködésekben. Ezáltal Magyarország is részese lehet az ERA (az Európai Kutatási Övezet) kiépítésére irányuló hatalmas közös munkának. Mindez azért is rendkívül fontos, mert a kutatási-felsőoktatási és közgyűjteményi közösség a széles értelemben vett Információs Társadalom előkészítése kapcsán itthon az előretolt bástya szerepét tölti be. A Konferencia programjában megjelenő előadások jól illusztrálják, hogy Magyarország a kutatói számítógép-hálózat és az azon bevezetett szolgáltatások illetve alkalmazások terén az EU élvonalába tartozik.

A NETWORKSHOP’2007 egy további aktualitása az Új Magyarország Fejlesztési Tervhez, azaz az NFT-2 idei indulásához kapcsolódik. Az európai élvonallal lépést tartani csak folyamatos fejlesztéssel lehetséges és a soron következő igen jelentős technológiaváltás (az optikai megoldásokra való fokozatos áttérés) nem is oldható meg más módon, mint az NFT-2 források segítségével. Kedvező helyzetet jelent, hogy az EU részéről is kiemelt prioritással bírnak azok az infrastrukturális fejlesztések, melyek az innovációhoz és a versenyképességhez komoly mértékben hozzájárulnak – ami az NIIF Program szempontjából kiemelt kedvezményezettséget ígér.

Kevésbé tekinthető a 2007-es év specialitásának, de annál inkább minősíthető az évről évre jelentkező talán legmagasabb prioritású NIIF feladatnak az alkalmazói közösség infrastrukturális ellátottságához, a nemzetközi kapcsolatokhoz és az európai, ill. globális számítógép-hálózati összeköttetésekhez egyaránt kapcsolódó misszió. Bár a magyar kutatói hálózat nemzetközi adatforgalma a legmagasabbak közé tartozik Európában, a hazai hálózat kapacitása pedig biztosítja azt, hogy a csúcsidőszakbeli terhelések se okozzanak gondot még a legigényesebb alkalmazásokban sem, a fejlődésbeli megállás azonnali lemaradást jelent, tehát nem megengedhető. A forgalom és a szolgáltatások iránti igény ugyanis egyre nő, hiszen a hazai kutatás egyre nagyobb mértékben kapcsolódik a jelentős nemzetközi kutatási projektekhez.

Az NIIF Program keretében az EU FP6 által támogatott európai gerinchálózat-építési projekthez (a GEANT-2 hálózat fejlesztéséhez) kapcsolódva kiépített hazai gigabites kutatói hálózat paramétereiben is és szolgáltatásaiban is jelentős előrelépést jelent a korábbiakhoz képest. Az új generációs GEANT-2 hálózat kiépítése 2004 őszén indult és 2008-ban zárul, lerakva – a magyar kutatói hálózat részvételével – a globális (az egész világra kiterjedő) hálózat alapjait is, miközben a résztvevők számára minden eddiginél nagyobb kapacitású, nagyobb sebességű, és szélesebb alkalmazási spektrumú infrastruktúrát hoz létre. Ebben a gigantikus – méreteit és komplexitását tekintve a világ élvonalát jelentő és sok alkalmazási területen grid-be szerveződő – hálózatban a másodperc törtrészei alatt jutnak el milliárdnyi információs egységnek megfelelő adatmennyiségek a kutatáshoz kapcsolódó kísérleti helyszínekről a nem ritkán sokezer kilométernyire elhelyezkedő kutató laboratóriumokhoz, és hatalmas információtömegek mozognak az együttműködő – a világ különböző régióiban elhelyezkedő – kutatóhelyek között is.

Az EU támogatásával és az NIIF részvételével folyó további projektek is számos olyan feladat nemzetközi együttműködésben történő megvalósításához járulnak hozzá, mint a napjainkban oly fontos – éppen a legigényesebb tudományterületek kutatásaiban elengedhetetlen – grid technika alkalmazása, az Internet új generációját megalapozó kutatások és fejlesztések, vagy éppen az infrastruktúra és a hálózati alkalmazások terén kevésbé fejlett régiók felzárkóztatása.

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

A telefonálástól a nagyképernyős streamelésig – így alakította át az életünket 3 évtized alatt a mobiltechnológia

1994. március 26-án, 30 évvel ezelőtt indította a Yettel az első kereskedelmi GSM szolgáltatást Magyarországon, akkor még Pannon GSM néven. Nem csak a márka, a mobiltechnológia is számos újításon ment keresztül a három évtized alatt. Az akkoriban még csak hangszolgáltatást nyújtó méregdrága belépési díjtól indulva mára korlátlan hang- és adatcsomagok, szélsebes mobilinternet érhető el megfizethető áron, mind mobilon, mind az otthonokban, mobilhálózati alapokon. 30 év fejlődése, aminek mára a lakosság és az üzleti felhasználók is a nyertesei lettek.

2024. március 27. 16:55

Kreatív megoldásokkal építenének fenntartható jövőt a Zöld kód pályázat döntősei

Március 23-án rendezte meg a Vodafone Magyarország Alapítvány a Zöld Kód – Kódolj a holnapért! pályázat döntőjét. A legjobb ötletekkel érkezett csapatok közül a fiatalabb korosztályt egy Scratch-meccs várta, míg a nagyobbak szakmai mentorok segítségével valósíthatták meg a fenntarthatósági problémákra reflektáló robotötleteiket. A 6 millió forint összdíjazású pályázattal a Vodafone Magyarország Alapítvány célja, hogy a fiatalokat arra buzdítsa, gondolkodjanak és tegyenek azért, hogy a digitalizációt a fenntartható jövő szolgálatába állítsák.

2024. március 27. 15:08

A márkák megítélése szenvedhet kárt a visszaeső életszínvonal miatt

Az összes vizsgált szempont szerint romlott a fogyasztói elégedettség az elmúlt egy évben a KPMG Customer Experience Excellence globális kutatása szerint. A jelenség mögött első sorban a globális megélhetési válság áll. Ugyanakkor a pandémia idején a márkák részéről tapasztalt odaadó hozzáálláshoz képest a mostani krízisjelenségek kezelésében nem érzik a fogyasztók a cégek részéről a partneri hozzáállást. Míg például a covid okozta fogyasztói nehézségeket közös összefogással lehetett megfelelően kezelni, a mesterséges intelligencia kérdésében akár a front ellentétes oldalára is rendeződhetnek a szolgáltatók és a fogyasztók – hívja fel a figyelmet jelentésében a KPMG.

2024. március 27. 13:17

Energiatakarékosság az ASUSTOR-ral!

Az áramszámlák világszerte meredeken nőnek, ASUSTOR NAS viszont segít abban, hogy adataid elérhetők legyenek és pénzt takaríts meg.

2024. március 27. 11:40

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05