Storm Worm: Hatvanszor magasabb vírusszint

Kiss Ádám Zoltán, 2007. április 15. 07:56
Az először januárban feltűnő Storm Worm két új variánsa igen sikeres, közreműködésükkel hatvanszor magasabb lett az interneten keringő vírusok aránya, mint az egyébként sem elhanyagolható átlagos napi érték.
A megdöbbentően magas érték vélhetően két tényezőnek köszönhető, egyrészt az újdonság erejének, másrészt a humán faktornak. Jóllehet a vírusirtó cégek hamar képesek reagálni az ilyen új fenyegetésekre, így hamar alábbhagyhat az új károkozók extrém jelenléte, a két Storm Worm a szokásosnál jóval nagyobb kavarodást okozott. Az emberi tényező a tapasztalatok szerint minden cseles programozás-technikai megoldásnál ütősebb eleme a károkozóknak, így ebben az esetben is a terjedés egyik fő oka, de jelen esetben sajnos ráadásul magas szintű rosszindulatú kóddal párosul. A két változat címsorában a „love” szó variációi és a "Worm Alert!" szerepelnek. A Postini cég adati valóban reprezentatívnak tekinthetők, mivel naponta 2 milliárd üzenetet fésülnek át jelentéseik elkészítéséhez.

A VeriSign is megerősítette, hogy a vírus a „love” verzióban a csatolt .exe fájllal terjed, míg a "Worm Alert!" variánshoz egy fertőzött .zip állomány tartozik, ezek megnyitása után a vírus rendkívül veszélyes műveletbe kezd. Rootkit jellegű támadásban vírusirtónak álcázza magát, megváltoztatja a biztonsági beállításokat, láthatatlanná válik a víruskeresések számára és bezárja a futó védelmi szoftvereket. Ezek után megkeresi az összes helyi hálózati helyet, majd átfésüli a gépet e-mail címek után kutatva és sokszorosítja magát. A fertőzött gép végül tudtán kívül egy hálózatba illesztet spam zombi lesz.
Kulcsszavak: vírus

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50