Sok újdonság az IDF első napján

Széll Zoltán, 2007. április 18. 10:41
Az Intel az IDF 2007 tavasz fejlesztőkonferencia (április 17-18.) első napján számos nagy horderejű, az elektronikai ipart jelentős mértékben befolyásoló bejelentést tett. Az Intel alelnökei olyan következő generációs eszközökről „rántották le a leplet”, amelyek a világhálóra, a számítógépekre és a közhasználatú elektronikus készülékekre nagy hatással lesznek. Ezek a korábbiaknál gyorsabbá, barátságosabbá és biztonságosabbá teszik az utóbbiak működését.
Az év második felében és a következő két évben megjelenő új processzorok az Intel 45 nm-es ’Hi-k fémkapu’ tranzisztorokon alapuló szilíciumtechnológiájával készülnek. Az Intel a konferencián bemutatta a következő generációs 45 nm-es Penryn család teljesítményének részleteit. Az előadók két új termék úti térképet is bemutatattak az Intel architektúra (IA) alapú, rendszer egy lapkán (SoC) elektronikus eszközökhöz és alkalmazásukhoz.

Az Intel 2,5 milliárd dollár költséggel 300 mm-es szilíciumszelet gyárat épít Kínában, a Dalian nevű városban.

Pat Gelsinger, az Intel alelnöke (a vállalati csoport vezérigazgatója) bemutatta a következő generációs Penryn processzorcsaládot. Az új processzor az asztali PC-kben 15%-kal növeli a képek feldolgozásával kapcsolatos alkalmazások teljesítményét, 25%-kal a 3D renderelés sebességét, több mint 40%-kal a játékok teljesítményét és több mint 40%-kal a videók kódolását - az Intel SSE4 optimalizált videókódolókkal.

Gelsinger elmondta, hogy a már legyártott 45 nm-es ’Hi-k’ Intel négymagos processzor minták 3,33 GHz-es órajellel működnek, 1333 MHz-es frontoldali buszt használnak, és 12 MB integrált L2 gyorsítótárat tartalmaznak. Az elmúlt héten bevezetett Intel Core 2 Extreme QX6800 processzor 2,93 GHz-es órajellel dolgozik és 1066 MHz-es FSB-t, valamint 8 MB gyorsítótárat tartalmaz.

A nagy teljesítményű számítógépekhez (HPC) és munkaállomásokhoz fejlesztett Penryn alapú Xeon processzorok 45%-kal növelik a sávszélesség-intenzív és 25%-kal a Javát használó szerverek teljesítményét. Ezek a mutatók a már legyártott 45 nm-es Hi-k Intel Xeon processzorokat (1600 MHz-es FSB-vel) tartalmazó munkaállomások és HPC-k, valamint a jelenleg használt négymagos Intel Xeon X5355 processzor alapú rendszerek teljesítménye közötti különbséget jelzik.

Gelsinger elmondta, hogy az Intel megkezdte egy nagy párhuzamosságú processzor fejlesztését. Az IA alapú programozható architektúrán alapuló eszköz kódneve ’Larrabee’. Ez a könnyen programozható processzor használhatja a mai szoftverfejlesztő szerszámokat, és teljesítménye több TFLOPS lesz. A Larrabee architektúra olyan növekményeket tartalmaz, amelyek gyorsítják az alkalmazások futását (pl. tudományos számítások, adatbányászat, vizualizáció, pénzügyi elemzések és kórházi alkalmazások).

A vállalat tervezi az ’Intel QuickAssist Technology’ elnevezésű megoldást. Ez egy átfogó kezdeményezés a gyorsítók (accelerators) optimalizálásához a szerverekben. A gyorsítók növelik egy funkció teljesítményét (titkosítás, pénzügyi számítások stb.) és csökkentik energiafelvételüket. Ez a kezdeményezés támogatást tartalmaz olyan Intel alapú szerverekben a gyorsításhoz, amelyekben IA alapú többmagos processzorok és más vállalatok által fejlesztett gyorsítók dolgoznak együtt, integrált gyorsítókat fejleszt az IA alapú processzorok belsejében.

Gelsinger felfedte a ’Tolapai’ tervet, amely az első vállalat osztályú ’rendszer egy lapkán’ (SoC) termék, amely egyetlen Intel architektúra alapú processzorba integrál több kulcsfontosságú rendszerkomponenst. A 2008-ban érkező Tolapai termék előreláthatóan 45%-kal csökkenti a lapka méretét és megközelítően 20%-kal az energiafelvételét egy szabványos, négylapkás konstrukcióhoz viszonyítva. Ugyanakkor növeli a processzor teljesítményét és hatásfokát. A Tolapai tartalmazza az új Intel ’QuickAssist’ integrált gyorsító technológiát is.

Gelsinger betekintést adott a rövidesen érkező új Intel termékek részleteibe is. Bemutatta az Intel nagy teljesítményű, többprocesszoros szervereit (kódneve: ’Caneland’). A négy- és kétmagos Intel Xeon MP 7300 processzor sorozat a harmadik negyedévben érkezik, 80 és 50 W-os változatokban pengeszerverekhez. Az új szerverek bevezetésével teljessé válik az áttérés az Intel Core mikroarchitektúrára a Xeon processzorok területén is.

Az Intel még ebben az évben bevezeti a az Intel vPro processzor technológiát, amelynek kódneve ’Weybridge’ és az új Intel 3 sorozatú lapkakészlet családot (kódneve: ’BearLake’). Az év második felében érkezik az Intel Centrino Pro processzor technológia, amely üzlet centrikus jellemzőket tartalmaz a vPro rendszerekhez. Ezek a kezdetben noteszgépek lesznek.

Végül a Microsoft bemutatta a ’Longhorn’ kódnevű Windows Server operációs rendszert és két kiegészítő technológiát. Ezek a Windows Server Core és az új hypervisor-alapú virtualizációs megoldás, a Windows Server virtualizáció, amely már fut a négymagos Xeon processzorokon.
Kulcsszavak: processzor Intel

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Factor 4: a legújabb UltiMaker 3D nyomtató gyártósorok támogatására

Az UltiMaker április 22-én bemutatta az UltiMaker Factor 4 új, ipari 3D nyomtatót, amelyet kifejezetten gyártóüzemi felhasználásra, a gyártósorok működési hatékonyságának és megbízhatóságának növelésére fejlesztettek. Az UltiMaker Factor 4 hazai bemutatójára az Ipar Napjain kerül sor a kizárólagos hazai forgalmazó, a FreeDee Kft. standján (A pavilon, 101F).

2024. április 23. 18:00

A Thermaltake bemutatja a háromféle GPU-elrendezést támogató közepes toronyházát

A Thermaltake, a prémium PC-hardvermegoldások vezető márkájának, CTE E600 MX közepes toronyháza fekete, hófehér és hortenziakék változatban is elérhető. A CTE E600 MX a CTE-sorozat legújabb kiegészítése, egy kétkamrás közepes toronyház, amely a Thermaltake innovatív CTE-kialakítását örökölte, ami a központi hűtési hatékonyság (Centralized Thermal Efficiency) rövidítése, és a kritikus alkatrészek magas szintű hűtési teljesítményének biztosítására összpontosít. Ráadásul a CTE E600 MX háromféle GPU-elrendezési lehetőséggel és cserélhető, kettős előlapi kialakítással rendelkezik, maximális rugalmasságot kínálva a felhasználóknak gépük testreszabásához.

2024. április 23. 13:06

Az AOC a Graphic Pro U3 sorozattal erőt ad az alkotóknak

A kijelzőspecialista AOC büszkén jelenti be a kreatív szakemberek egyedi igényeihez gondosan kidolgozott új monitorcsaládját. A kivételes színhűségével, élvonalbeli funkcióival és elegáns, díjnyertes dizájnjával az AOC Graphic Pro U3 sorozat forradalmasítja a fotósok, vizuális művészek, tervezők, szerkesztők, műsorszolgáltatók, producerek és játékipari szakemberek munkáját. 

2024. április 22. 17:50

Form 4: új, villámgyors 3D nyomtató a Formlabs-tól

A Formlabs bemutatta a Form 4-et, a következő generációs műgyanta 3D nyomtatóját. A Form 4 és biokompatibilis változata, a Form 4B rendkívül gyors additív gyártást ígér nagy precizitással a választott alapanyag típusától függetlenül. A Formlabs legújabb fejlesztése már megtekinthető és tesztelhető a FreeDee Kft. budapesti irodájában.

2024. április 21. 14:03

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50