Biztonságos wifi routerek a VIVAnettől

forrás Prim Online, 2007. április 18. 14:07
Realitássá vált az egyik legelterjedtebb védelmi technológiával, a WEP-pel (Wired Equivalent Privacy) védett wifi-hálózatok feltörése. A VIVAnet azonnal reagált: már csak a biztonságosabb védelmi technológiával is ellátott routereket árusítja, és cserét ajánl azoknak az ügyfeleinek, amelyek bérlik ezeket az eszközöket a társaságtól.
A vezeték nélküli hálózatok egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, és nő azoknak a wifi hálózatoknak a száma is, amelyeket lakossági felhasználók üzemeltetnek az otthonaikban. Ez a csökkenő áraknak és a megosztásra alkalmas sávszélességű ADSL-csomagok terjedésének köszönhető, és természetesen annak is, hogy a wifi elérésre alkalmas  routerek egyszerűen kezelhetők. A wifi hálózatok elterjedésével különös jelentősége lett a hálózatok védelmének, ugyanis a nem védett wifi hálózatok igen egyszerűen támadhatók vagy használhatók illetéktelenül.

A lakosság körében használatos wifi routereket általában kétféle technológia védi a feltörés ellen: a WEP szabvány jelenti az alacsonyabb védelmi fokot, míg a WPA (Wi-Fi Protected Access) ennél már jóval erősebb védelmet nyújt. Az elterjedt routerek egy része még csak a WEP-et támogatja, de az újabbak már mindkét védelmi technológia alkalmazását lehetővé teszik.

Sok felhasználó nem foglalkozott eddig a router védelmi technológiájának kiválasztásával. Most, miután német kutatók demonstrálták, hogy a WEP szabvány egyszerű eszközökkel is percek alatt  feltörhető, már nagyobb jelentősége van a választott szabványnak, és a VIVAnet a lehető legnagyobb támogatást kívánja megadni az előfizetőinek, hogy védetté tegyék a routereiket. „Mi magunk is árusítunk wifi routereket, sőt, bérleti formában is kínáljuk ezeket az eszközöket” – mondta dr. Bödecs Béla, a VIVAnet Kft. ügyvezetője. „Régóta tudtunk a WEP technológia feltörésének elvi lehetőségéről: a hackerek belehallgatnak a levegőben áramló adatforgalomba, ezt speciális adatelemző szoftverekkel elemzik, és így visszafejthetik a titkosításhoz használt jelszavakat. Eddig ehhez legalább egy óra kellett, ami ellen védelmet nyújtott a WEP szabvány is, hiszen a WEP-pel akár ötpercenként megújítható a titkosítási kulcs. Most, hogy a jelszó visszafejtéséhez akár egy perc is elég, lépni kell a védelem oldaláról is, és ezt megtesszük: már csak olyan wifi routereket kínálunk eladásra vagy bérletre, amelyek alkalmazni tudják a magasabb szintű WPA technológiát is. Azoknak a felhasználóknál pedig, akik bérlik tőlünk a routereket, kérésre díjmentesen kicseréljük a csak WEP-et ismerő eszközöket WPA-t is támogató routerekre. Jelenleg nem ismert olyan eljárás, amivel a WPA titkosítás feltörhető lenne.”

Dr. Bödecs Béla arra is rámutatott, hogy sokan nincsenek tisztában a hálózat védelmének jelentőségével. „Az otthoni hálózatok feltörése az illegális letöltések miatt lehet különösen veszélyes. Egyrészt maga a tartalom lehet tiltott, másrészt a jogdíjköteles anyagok – filmek, zenék – fizetés nélküli letöltése akár büntethető is. Az illegális letöltések mind megvalósíthatók egy feltört wifi hálózaton keresztül, és az kerül majd bajba, akinél az internetkapcsolat beazonosítható végpontja, vagyis a wifi router van. Ezért az eddiginél nagyobb hangsúlyt fektetünk az előfizetőink felvilágosítására:ügyfélszolgálatunk tájékoztatást ad arról, hogy mit kell tenni a router védelmének növeléséért, de a honlapunkon is leírjuk, hogy mi a teendő a különböző, nálunk beszerezhető routerekkel.”
Kulcsszavak: ADSL VIVAnet

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Factor 4: a legújabb UltiMaker 3D nyomtató gyártósorok támogatására

Az UltiMaker április 22-én bemutatta az UltiMaker Factor 4 új, ipari 3D nyomtatót, amelyet kifejezetten gyártóüzemi felhasználásra, a gyártósorok működési hatékonyságának és megbízhatóságának növelésére fejlesztettek. Az UltiMaker Factor 4 hazai bemutatójára az Ipar Napjain kerül sor a kizárólagos hazai forgalmazó, a FreeDee Kft. standján (A pavilon, 101F).

2024. április 23. 18:00

A Thermaltake bemutatja a háromféle GPU-elrendezést támogató közepes toronyházát

A Thermaltake, a prémium PC-hardvermegoldások vezető márkájának, CTE E600 MX közepes toronyháza fekete, hófehér és hortenziakék változatban is elérhető. A CTE E600 MX a CTE-sorozat legújabb kiegészítése, egy kétkamrás közepes toronyház, amely a Thermaltake innovatív CTE-kialakítását örökölte, ami a központi hűtési hatékonyság (Centralized Thermal Efficiency) rövidítése, és a kritikus alkatrészek magas szintű hűtési teljesítményének biztosítására összpontosít. Ráadásul a CTE E600 MX háromféle GPU-elrendezési lehetőséggel és cserélhető, kettős előlapi kialakítással rendelkezik, maximális rugalmasságot kínálva a felhasználóknak gépük testreszabásához.

2024. április 23. 13:06

Az AOC a Graphic Pro U3 sorozattal erőt ad az alkotóknak

A kijelzőspecialista AOC büszkén jelenti be a kreatív szakemberek egyedi igényeihez gondosan kidolgozott új monitorcsaládját. A kivételes színhűségével, élvonalbeli funkcióival és elegáns, díjnyertes dizájnjával az AOC Graphic Pro U3 sorozat forradalmasítja a fotósok, vizuális művészek, tervezők, szerkesztők, műsorszolgáltatók, producerek és játékipari szakemberek munkáját. 

2024. április 22. 17:50

Form 4: új, villámgyors 3D nyomtató a Formlabs-tól

A Formlabs bemutatta a Form 4-et, a következő generációs műgyanta 3D nyomtatóját. A Form 4 és biokompatibilis változata, a Form 4B rendkívül gyors additív gyártást ígér nagy precizitással a választott alapanyag típusától függetlenül. A Formlabs legújabb fejlesztése már megtekinthető és tesztelhető a FreeDee Kft. budapesti irodájában.

2024. április 21. 14:03

Mammográfiához tervezett diagnosztikai monitort mutat be az LG

Tovább bővíti B2B orvostechnikai kínálatát az LG Electronics (LG). A portfólió új tagja, a 21HQ613D-t értékesítését nemrégiben engedélyezte az Egyesült Államokban az FDA. A kifejezetten digitális mammográfiához és emlő tomoszintézishez tervezett 21HQ613D egy 21,3 hüvelykes, 5 megapixeles (MP) IPS diagnosztikai monitor, amely nagyfelbontásban jeleníti meg a röntgenfelvételeket, és kalibrációs érzékelője, illetve szoftvere révén stabil képminőséget biztosít.

2024. április 21. 12:17

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50