IDF 2007 tavasz: 2. nap

Széll Zoltán, 2007. április 18. 19:22
Az Intel előadói az IDF 2007 tavasz fejlesztőkonferencia második napján a vállalat idei és következő évi mobilterveit mutatták be.
David Perlmutter alelnök és vezérigazgató (Mobil Csoport) és Anand Chandrasekher alelnök és vezérigazgató (Ultra Mobil Csoport) az Intel mobilterveiről beszélt. Perlmutter elmondta, hogy a személyi számítástechnika a hordozható eszközök felé halad. A személyiszámítógép-piacon a noteszgépek részaránya 2011-ben meghaladja az asztali PC-két. Ezután Perlmutter bemutatta a rövidesen érkező noteszgépplatformokat, amelyek jellemzője a kiváló hordozhatóság, nagy teljesítmény, hosszabb telepélettartam és a vezeték nélküli kommunikáció. Az új jellemzők az eszközök új típusainak bevezetését teszi lehetővé. A noteszgépek következő generációja magába foglalja a mobil WiMax mobil vezeték nélküli csatlakozófelületet. Chandrasekher a személyi mobilinternet evolúciójáról beszélt és bemutatta, hogy az Intel a jövőben drasztikusan csökkenti a mobil lapkák energiafelvételét és a tokok méretét.

A következő generációs mobilplatform, a Santa Rosa májusban érkezik. Az Intel május elején vezeti be a következő generációs Intel Centrino processzortechnológiát, amelynek kódneve: Santa Rosa. A platform magába foglalja a következő generációs Core 2 Duo processzort, a mobil Intel 965 Express lapkakészlet családot, az Intel Next-Gen vezeték nélküli csatlakozófelületet, az Intel 82566MM és 82566MC Gigabit hálózatcsatoló lapkákat és az opcionális Intel Turbo memóriát. Perlmutter elmondta, hogy a Turbo memória növeli a rendszer teljesítményét és csökkenti a rendszer energiaigényét.

Perlmutter előadásának legérdekesebb része az Intel mobil úti tervének (noteszgépekhez) bemutatása volt. A 2008 első felében a Santa Rosa felfrissítése várható a Penryn kódnevű ’45nm-es Hi-k’ kétmagos mobilprocesszorral. Az Intel 2008. második felében kezdi meg a ’Montevina’ processzor technológia szállítását a 45 nm-es Hi-k Intel kétmagos mobil processzorral. Ez lesz az Intel első olyan Centrino processzortechnológiája a noteszgépekhez, amely tartalmazza az integrált Wi-Fi és WiMax vezeték nélküli technológiákat, a nagyobb vezeték nélküli szélessávú hozzáféréshez. A megközelítően 40%-kal kisebb komponenseket tartalmazó Montevina ideális a mini- és mikronoteszgépekhez és integrált hardverdekódolót tartalmaznak a HD videóhoz. Perlmutter bemutatta, hogy az Intel mobil WiMax a MIMO technológiával, a Centrino alapú noteszgépek része lesz. Az Intel a tervek szerint a WiMax vezeték nélküli technológiát opcióként, a következő generációs Montevina processzor technológiával 2008-ban vezeti be.

Chandrasekher az Intel ebben az évben érkező ’Ultra Mobil Platformjáról’ beszélt. Az Intel Ultra Mobil platform 2007 (kódneve: ’McCaslin’) a MIDs (Mobile Internet Devices = mobil Internet eszközök) és UMPC-k (Ultra-Mobile PCs = ultra-hordozható PC-k) számítógépeket támogatja. Az Asus, a Fujitsu, a Haier, a HTC, a Samsung még a nyár elején piacra dob ilyen masinákat, amelyek mindegyike a Windows Vista operációs rendszeren és az ’Origami Experience’ technológián alapul.

Az ’Intel Ultra Mobil Platform 2007’ az Intel A100 és A110 processzorokon, az Intel 945GU Express lapkakészleten és az Intel ICH7U I/O vezérlő hub-on alapul. Ezek a komponensek növelik a hordozható számítógépek teljesítményét, ugyanakkor csökkentik energia-felvételüket és a különleges ultra-hordozható igényekhez optimalizáltak.

A következő generációs ’Menlow’ platform 2008-ban érkezik. Az Intel a következő generációs platformot a MID és UMPC hordozható számítógépekhez fejlesztette és 2008 első felében jelenik meg a piacon. A Menlow új mikroprocesszort (kódneve: ’Silverthorne’) tartalmaz, amely a 45 nm Hi-k alacsony energiaigényű mikroarchitektúrán alapul. A platform magába foglalja még a következő generációs lapkakészletet (kódneve: ’Poulsbo’) is. Ez a lapkakészlet egylapkás megoldás. A Silverthorne mikroprocesszort és a Poulsbo lapkakészletet a MID és UMPC platformokhoz tervezték, Chandrasekher bemutatta a világ első működő Menlow prototípusát.

Az Intel szilíciumtechnológiájának legújabb eredményeit Mark Bohr tudományos munkatárs (Technológia és Gyártó Csoport) mutatta be. Az Intel a jövőben is vezető szerepet játszik a szilíciumtechnológiák fejlesztésében. A vállalat elsőként vezette a feszített szilíciumot a 90 nm-es technológiával, és szintén elsőként vezette be a ’Hi-k fémkapus’ tranzisztorokat 45 nm-en. Mark Bohr elmondta, hogy az Intel a Moore-törvénynek megfelelően a jövőben is kétévenként vezet be új technológiát: 2009-ben a 32 nm-est és 2011-ben a 22 nm-est.

A 45 nm-es technológia kiváló megoldást kínál a nagy teljesítményű és alacsony energia-felvételű mikroprocesszorok gyártásához. Ezért kitűnő mikroprocesszorok készíthetők az ultra-hordozható számítógépekhez. Ehhez a platformhoz fejlesztett új 45 nm-es processzor – kódneve: Silverthorne – az Intel új ’Hi-k fémkapus’ tranzisztortechnológián és az új alacsony energiaigényű mikroarchitektúrán alapul az UMPC és MID számítógépekhez. Az Intel a harmadik és negyedik negyedévben vezeti be az új technológiával készült Core 2 Duo, Core 2 Quad és Intel Xeon processzorokat (kódneve: Penryn). Ezeket a processzorokat a hordozható és asztali PC-khez, munkaállomásokhoz és szerverekhez optimalizálták.
Kulcsszavak: processzor Intel

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Philips Monitors E1 terméksorozat három új, többcélú modellel bővül

A Philips Monitors E1 sorozata ebben a hónapban három új modellel bővül. Az irodai felhasználók és távmunkában dolgozók számára szükséges összes alapvető funkcióval ellátott új modellek segítenek a felhasználóknak a kapcsolattartásban és növelik a termelékenységüket, mindezt versenyképes áron. 

2024. március 28. 13:27

Energiatakarékosság az ASUSTOR-ral!

Az áramszámlák világszerte meredeken nőnek, ASUSTOR NAS viszont segít abban, hogy adataid elérhetők legyenek és pénzt takaríts meg.

2024. március 27. 11:40

Yettel: Új országos rekord született

2024. március 26-án több százan doboltak egyszerre Magyarország különböző pontjain, hogy hazai ütősrekordot állítsanak fel. A kísérlet apropóját az adta, hogy 30 éve indította el a Yettel – akkor még Pannon GSM néven – kereskedelmi szolgáltatását, amit a rekordkísérletben résztvevők egy országon átívelő, a mobilhálózat által összekapcsolt közös zenéléssel ünnepeltek meg. A mobiltársaság törökbálinti székházában és az ország több pontjáról 5G-hálózaton kapcsolódtak a helyszínek, és így a résztvevők egy új, hivatalosan is regisztrált országos rekordot állítottak fel.

2024. március 26. 17:11

Stabil áramellátás a Thermaltake tápegységével

A Thermaltake, a prémium toronyházak, tápegységek, hűtések, gamer perifériák és nagy teljesítményű memóriák piacán vezető PC-komponens márka bemutatta a Toughpower TF3 1550 W-ot, egy csúcskategóriás ATX 3.0 tápegységet, a nagy teljesítményű rendszerek teljes energiaellátására tervezve. A két fejlett, 12+4 pines kábellel kompatibilis, natív PCIe 12V-2x6 moduláris interfész az új technológiával stabilabb támogatást biztosít a következő generációs hardvereknek. A kiváló 80 PLUS Titanium hatékonyságával és az Intel szabványainál szigorúbb specifikációkkal a Toughpower TF3 1550 W kiváló minőségű és stabil áramellátást biztosít a túlhajtást kedvelők PC-ihez. 

2024. március 22. 16:11

A Note Air3 sorozat a tökéletes e-papír notebook a számodra!

Lépj be a jegyzetelés jövőjébe a Note Air3 sorozattal, ahol az innováció és az egyszerűség találkozása újradefiniálja a produktivitást! Akár a monokróm e-papír tűéles tisztaságára, akár a színek élénk sokoldalúságára vágysz, ezek a táblagépek páratlan írási élményt kínálnak, és arra tervezték őket, hogy növeljék a koncentrációt és a kreativitást. Csatlakozz a digitális jegyzetelés forradalmához és fedezz fel egy olyan világot, ahol a zökkenőmentes technológia találkozik az írás időtlen művészetével!

2024. március 21. 16:20

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05