Microsoft: Korlátlan lehetőségek Magyarországon is

forrás Prim Online, 2007. április 19. 15:42
A Microsoft ma újabb támogatási program indítását jelentette be, amelynek célja a digitális szakadék megszüntetése olyan új termékek és programok megalkotása révén, amelyek társadalmi és gazdasági lehetőségeket nyitnak meg a technológia előnyeit eddig nem élvező körülbelül 5 milliárd ember előtt.
Korlátlan Lehetőségek elnevezésű programjának kibővítésével a Microsoft megújítja és felgyorsítja azon hosszú távú vállalását, hogy technológia, képzés és partneri együttműködés révén segíti az oktatás átalakítását, a helyi innováció előmozdítását, a munkahelyek és további lehetőségek teremtését.

„Mindenkinek joga van hozzá, hogy esélyt kapjon képességeinek maradéktalan kibontakoztatására” – mondta el Bill Gates, a Microsoft elnöke. „A technológiát akkor lehet eljuttatni a szóban forgó 5 milliárd emberhez, ha az eddig nem megfelelően kiszolgált közösségek igényeihez igazodó termékek születnek. Kreatív, új üzleti megközelítésekre van szükség, amelyek alkalmazhatóbbá, hozzáférhetővé és megfizethetővé teszik a technológiát. Elengedhetetlen a helyi kormányok, oktatási intézmények és civil szervezetek közötti szoros együttműködés.”

Gates elmondása szerint a Korlátlan Lehetőségek program bővítése három területre koncentrál: az oktatásra, az innovációra, valamint munkahelyek és gazdasági lehetőségek teremtésére.

Az oktatás átalakítása

Az oktatási lehetőségek kiterjesztése érdekében a Microsoft világszerte együttműködik kormányzatokkal, kormányközi szervezetekkel, vezető tudósokkal és iparági kulcsszereplőkkel. A vállalat öt év alatt 250 millió dollárt ruház be az immár 101 országban futó „Társ a tanulásban” programba, amely eddig 57 millió tanulót ért el. A program keretében 2,5 millió tanár részesült oktatásban és kapott eszközöket, s több mint 722 000 tanár és diák szerzett bizonyítványt a Microsoft technológiák használatáról.

Magyarországon a Microsoft 2003-ban indította el a Társ a Tanulásban programot, azóta 33 ezer tanár vett részt a képzéseken. Valamennyi oktatási intézmény megkapta a Microsoft tananyagait, 14 ezer diák bizonyította microsoftos tudását, és több százezer ismerhette meg a Microsoft-technológiákat.

Magyarországon jó példa az együttműködésre a Szegedi Tudományegyetem Neveléstudományi Tanszéke, valamint az ELTE Multimédiapedagógiai és Oktatástechnológiai Központja, ahol tanszéki kutatócsoportok a Microsoft együttműködésével dolgozzák ki azokat a módszereket, amelyek segítségével az informatika eszközei lehetővé teszik a tanítási folyamat megújulását.

A „Társ a tanulásban” program részeként a Microsoft ma bejelentette a Microsoft Student Innovation Suite (Microsoft diákoknak szóló innovációs) programcsomagot, amely elérhető árú, megbízható szoftvereket kínál olyan fejlődő országok kormányainak, amelyek Windows alapú PC-ket vásárolnak általános és középiskolai diákjaik számára, személyes  használatra iskolai feladataik ellátása érdekében. Az oktatási programcsomag tartalmazza a Windows XP Starter Editiont, a Microsoft Office 2007 Otthoni és iskolai verziót, a Microsoft Math 3.0, a Learning Essentials 2.0 for Microsoft Office, valamint a Windows Live Mail desktop programokat.

A 2007 második felében megjelenő programcsomagot a Microsoft 3 dolláros áron kínálja az ajánlat igénybevételére jogosult kormányoknak.

További, a tanároknak és diákoknak szóló segítséget jelent annak annak a programsorozatnak a megjelenése, amellyel az oktatási anyagokat létrehozók egyéni tanulási igényekre szabható, érdekes tartalmat készíthetnek és állíthatnak össze, s amely így növelni fogja a digitális technológia szerepét az oktatásban.

A helyi innováció előmozdítása

A Microsoft nyilvánosságra hozta azt az elképzelését is, miszerint a következő két évben bővíti a Microsoft Innovációs Központok létrehozására és működtetésére szánt forrásokat, 25 új országban jelenik meg a kezdeményezéssel, és 2009-re már összesen 200  központból álló hálózat segíti a helyi innovációt. Budapesten az Innovációs Központ még 2007-ben megnyitja kapuit.

A jelenleg 110 intézményből álló központhálózat 60 országban 100 közösséget segít átfogó program- és szolgáltatáskészlettel. A cél a munkaerőpiacon keresett készségek bővítése, a munkahelyteremtés, az innováció és a versenyképesség erősítése. A Microsoft által, de a helyi kormányokkal, oktatási intézményekkel és vállalatokkal együttműködésben biztosított erőforrások szoftverfejlesztési támogatást, üzleti képzést, a foglalkoztatáshoz szükséges oktatást és alkalmazási programokat kínálnak a diákok részére, és piaci inkubátorként gondozzák a helyi induló vállalkozásokat.

Emellett az évente megrendezésre kerülő Imagine Cup elnevezésű globális technológiai verseny is lehetőségeket ad a diákoknak technológiai és innovatív érdeklődésük iskolai kereteken kívüli felfedezésére. A tavalyi versenyen 100 ország 65 000 tanulója vett részt.

Magyarországon tavaly 5 intézmény 9 csapata mérte össze tudását a szoftverfejlesztés kategóriában. A legjobbnak a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi egyetem „Digital Mania” csapata bizonyult, akik egy PocketPc-re épülő, mozgássérülteket segítő megoldást készítettek. Az idei verseny témája az oktatás, „Képzelj el egy világot, ahol a technológia segít jobbá tenni az oktatást mindenki számára!” címmel. Rendkívül nagy érdeklődés övezi itthon is, a Lurdy házban május 10-én megrendezésre kerülő budapesti magyar döntőre több száz versenyzőt és érdeklődőt vár a Microsoft Magyarország.

Munkahelyek és gazdasági lehetőségek teremtése

Magyarországon a Szociális és Munkaügyi Minisztériummal, a Miniszterelnöki Hivatallal, az Oktatási és Művelődésügyi Minisztériummal és a Gazdasági és Közlekedési Minisztériummal együtt készíti elő a Microsoft azt a programsorozatot, aminek keretében a következő 4 év során egymillió emberhez juthatnak el itthon az informatika ismeretek, kezdve az alapszintű tudástól a készségszinten rögzülő felhasználói gyakorlaton keresztül a legmagasabb szintű, a világ munkaerőpiacán talán legkeresettebb informatikai szakképesítések megszerzéséig.

Kormányzati és iparági szereplőkkel összefogva a szoftveróriás segítséget nyújt a munkaerőpiac szereplőinek a megfelelő munkalehetőségek fellelésében, míg a munkaadókat a megfelelő jelöltek megtalálásában támogatja.

Az elképzelést a Microsoft Indiában modellezi, ahol foglalkoztathatósági portált hoz létre. Indiában évente közel 400 000 műszaki szakos hallgató végez, a várhatóan 2007 végére elkészülő portál pedig őket hivatott segíteni technológiai, üzleti és kommunikációs képességeik fejlesztésében online oktatással és vizsgáztatással. Az Indiában szerzett tapasztalatok alapján a projekt további régiókra is kiterjeszthető lesz, tartalma újabb készségek, kompetenciák fejlesztésével is bővülhet.

A Microsoft Magyarország tavaly elindított “Gyakornoki programja” egy már működő, tisztán magyar kezdeményezés. Elsődleges célja, hogy az egyetemisták elméleti ismereteit összehangolja a piaci igényekkel. A program lehetőséget biztosít fiatal mérnökök és programozók részére, hogy tanulmányaik alatt gyakorlati ismereteket is szerezzenek, és a diploma megszerzése után a valós életben, munkahelyen elvárt követelményeknek is meg tudjanak felelni.

A hallgatóknak a programba való bekerüléshez szigorú feltételeknek kell megfelelniük; elsősorban egyetemi és egyéb szakmai teljesítményük alapján nyerhetnek felvételt az ajánló rendszerbe, egy, az MsPort.hu weboldalon kialakított pontrendszer alapján. A beadott pályázatok elbírálása, a pályázó szakmai ismereteinek felmérése és a pályázat esetleges módosítása, testre szabása mind a pályázatot kiíró cég feladata. A program segítségével fiatal, jó képességű szakembereket ismerhetnek meg, és képezhetnek saját igényeik szerint. A gyakorlati idő lejárta után, ha a pályázó teljesítette a cég által támasztott követelményeket, akár állásajánlatot is kaphat. Így a cégek fiatal és jó képességű szakembereket alkalmazhatnak, és gyakornokaik közül a legjobbakat magukhoz csábítva megbízható munkaerőre tehetnek szert.

A magasan kvalifikált munkaerő fellelésének nehézségeit maga a Microsoft is érzi. Magyarországon a Microsoft közvetlen munkaerőigényének kielégítésére májusban indítja el a Start@Microsoft ösztöndíj programot, amelynek keretében 10-15 munkaerőpiacra újonnan belépő embernek biztosít 5 hónapos intenzív, legmagasabb informatikai tudást adó képzést, és a sikeres résztvevőknek munkalehetőséget.

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

A Philips Monitors E1 terméksorozat három új, többcélú modellel bővül

A Philips Monitors E1 sorozata ebben a hónapban három új modellel bővül. Az irodai felhasználók és távmunkában dolgozók számára szükséges összes alapvető funkcióval ellátott új modellek segítenek a felhasználóknak a kapcsolattartásban és növelik a termelékenységüket, mindezt versenyképes áron. 

2024. március 28. 13:27

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Még szélesebb körben elérhetők a Galaxy AI funkciók a One UI 6.1 frissítéssel

Még több Galaxy felhasználó léphet be a mobil AI új korszakába: a One UI 6.1 frissítéssel korábbi készülékeken is elérhetővé válnak a Galaxy AI funkciók március 28-tól. A Galaxy S23 széria, az S23 FE, a Z Fold5 és a Z Flip5 készülékek, valamint a Tab S9 termékcsalád tagjain is elérhetők lesznek azok a lehetőségek, melyeket az idén bemutatott Galaxy S24 széria felhasználói már kipróbálhattak.

2024. március 27. 19:13

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05