Környezettudatos Xerox

forrás Prim Online, 2007. április 23. 10:50
Márciustól a Xerox Corporation mind az öt jelentős amerikai gyára tagja az ország egyik kulcsfontosságú zöldszervezetének számító Környezetvédelmi Ügynökség (EPA) környezettudatos vállalatokat tömörítő programjának. A Xerox berendezései tervezésekor is fontos szempontnak tartja az energiatakarékosságot, s ennek megfelelően termékei többsége elnyerte az Energy Star minősítést. A környezet megóvása a hazai leányvállalatnál is kiemelt figyelmet kap. A munkatársak szelektív hulladékgyűjtéssel járulnak hozzá ahhoz, hogy a Xerox Magyarország Kft. zöld irodává váljon.
A Xerox Corporation vállalati stratégiájának több évtizede része a környezetbarát munkahely megteremtése, a környezet megóvása, valamint a természeti erőforrások védelme. Ennek értelmében márciusban két újabb amerikai Xerox-gyár lépett be az EPA programjába, s ezzel a vállalat mind az öt jelentős amerikai gyára (Oklahoma City, Webster, Cincinnati, Wilsonville, El Segundo) csatlakozott a kezdeményezéshez. Az EPA elismerésében azok a vállalatok részesülhetnek, amelyek a kötelező környezetvédelmi előírásokat messzemenően túlteljesítik, illetve folyamatos környezetvédelmi beruházásokat eszközölnek. Az elbírálásnál ugyancsak szempont az újrahasznosított anyagok használata, a hulladékok – köztük a veszélyes hulladék anyagok - kezelése, illetve a csökkentett energia- és vízfelhasználás.

A kezdeményezés 2000-ben indult, s mára több mint 400 tagja van az Amerikai Egyesült Államokban és Puerto Ricoban. Ez idő alatt a résztvevő cégek együttesen csaknem 6 milliárd literrel csökkentették vízfelhasználásukat, szilárd hulladék előállításukat pedig 970000 tonnával. Ugyanakkor az újrahasznosított anyagok felhasználását csaknem 77 000 tonnával növelték, az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását pedig 67 000 tonna szén-dioxidnak megfelelő mennyiséggel csökkentették.

A Xerox berendezéseinek többsége megfelel az Energy Star minősítés követelményeinek. Az Energy Star az EPA és az irodai eszközöket gyártó cégek közös programja, melynek célja a hatékony energiafelhasználású számítógépek, monitorok, nyomtatók, faxok és fénymásoló berendezések népszerűsítése. A felhasználók sokat tehetnek a szmog, savas esők, és hosszú távú klímaváltozások ellen azzal, ha ilyen típusú berendezést választanak, ugyanis ezáltal csökken az energiatermelés és papírgyártás közben felszabaduló káros anyagok kibocsátása.

Az energiatakarékos fénymásolók egy meghatározott időtartam után automatikusan kikapcsolnak, a multifunkciós berendezések, faxok, szkennerek és nyomtatók pedig alacsonyabb energiafelhasználású szintre állnak be. Ez az időtartam a berendezés típusától és teljesítményétől függ. Az Energy Star minősítésnek megfelelő készülékek nem csupán a környezetet kímélik, de - az alacsonyabb energia- és papírfelhasználásnak köszönhetően - a készüléktulajdonos pénztárcáját is.

A környezet megóvása a hazai leányvállalatnál is kiemelt figyelmet kap. A Xerox Magyarország Kft. 2003 elején az elsők között vezette be hazánkban a szelektív hulladékgyűjtést. A program hatékony megvalósítását a cég valamennyi dolgozója támogatja, ezért az a gyakorlatban is sikeresen működik. A multinacionális cégekhez hasonlóan a Xerox is óriási mennyiségű papírt, műanyag- és fém hulladékot, festékkazettát halmoz fel, melyeket külön konténerekben gyűjtenek, s három hetente elszállítják.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09