Az első Intel SoC processzor részletei

Széll Zoltán, 2007. április 23. 19:56
Az Intel az elmúlt héten megrendezett ’IDF 07 Tavasz’ fejlesztőkonferencián (Kína, Beijing) felfedte az első SoC (System-on-Chip = rendszer egy lapkán) processzor részleteit, amelyet kimondottan a szórakoztató elektronikai piac szegmenshez fejlesztettek. A CPU lehetővé teszi többek között olyan eszközök mint a ’set-top.boksz’-ok és a hálózathoz csatlakoztatható médialejátszók következő generációjának a korábbiaknál gyorsabb bevezetését.
A bemutatott Intel CE 2110 média processzor egy teljes SoC architektúra, amely kombinálja az 1GHz-es processzormagot az A/V feldolgozással és grafikával, valamint I/O komponensekkel egyetlen szilíciumlapkán. Az Intel CE 2110 médiaprocesszor nagy teljesítményű 1GHz-es XScale CPU-t, MPEG-2 és H.264 hardver videódekódolókat, DDR2 memória határfelületet és 2D/3D grafikai gyorsítókat tartalmaz, valamint egy moduláris szoftverfejlesztő környezetet támogat. Az architektúra maximalizálja a rendszerszintű teljesítményt és megengedi, hogy a processzort csak az alkalmazásokhoz használjuk.

A platform-architektúra a CE fejlesztőknek és gyártóknak lehetővé teszi, hogy tiszta IP, vagy hibrid ’set-top-box’ eszközöket bocsássanak ki, hogy megkapják az IP és digitális adók tartalmait, illetve műsorait.

Az Intel CE 2110 médiaprocesszor a fentieken kívül még egy Intel MSA (Intel Micro Signal Architecture = Intel mikró-jel architektúra) DSP magot (hangjelek kódolásához és dekódolásához), hardver-gyorsítókat (titkosításokhoz, tikos jelek megfejtéséhez), periféria határfelületeket, analóg és digitális Be/Ki-meneteket, valamint nagy sebességű határfelületet (az ATSC/DVB bemenethez) foglal magába. A két 32 bites 500MT/s DDR2 SDRAM határfelület elegendően nagy sávszélességet biztosít a hardver-kódolók és -dekódolók, a 2D/3D grafikus gyorsító optimális működéséhez.

Az Intel CE 2110 médiaprocesszor-fejlesztőplatform csökkenti a processzort tartalmazó új termékek tervezésének idejét és ezzel lehetővé teszi gyorsabb piaci bevezetésüket. A CE 2110 médiaprocesszor még nem kapható, az Intel a szállítás megkezdésének pontos időpontját és árát még nem hozta nyilvánosságra.
Kulcsszavak: processzor Intel

Hardver ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Philips Monitors E1 terméksorozat három új, többcélú modellel bővül

A Philips Monitors E1 sorozata ebben a hónapban három új modellel bővül. Az irodai felhasználók és távmunkában dolgozók számára szükséges összes alapvető funkcióval ellátott új modellek segítenek a felhasználóknak a kapcsolattartásban és növelik a termelékenységüket, mindezt versenyképes áron. 

2024. március 28. 13:27

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05