CIO Fórum – Költséghatékony és reagálókész informatika szükséges

forrás Prim Online, 2007. április 26. 12:48
Az IT vállalati szerepének újragondolására van szükség ahhoz, hogy az informatika a gazdasági versenyképesség és az innováció legfőbb mozgatója lehessen – hangsúlyozta a Siófokon megrendezett mai CIO Fórumot köszöntő előadásában Poros Gábor, a magyar számítógép piac vezető vállalata, a Fujitsu Siemens Computers Kft. ügyvezető igazgatója.
A tanácskozáson, amelynek középpontjában a közelmúlt gazdasági változásainak az informatikára gyakorolt hatásai állnak, Poros Gábor hibásnak nevezte azt a terjedő szemléletet, amely az informatikai rendszert egyszerűen költséghelynek tekinti. Megállapítása szerint a megoldás nem az informatikai költségvetések befagyasztása, hanem a reagálókész vállalati informatika megteremtése. A nagyvállalati informatikai vezetők ma csökkentett költségvetés mellett magas IT működési költségekkel szembesülnek, miközben a gazdasági vezetés tőlük a szolgáltatások minőségének fenntartását, újabb, rugalmasabb és az üzleti célokat tökéletesen kiszolgáló rendszerek és alkalmazások bevezetését várja. Az elmúlt évtizedben, amikor az üzleti élet kényszerűen az informatika fejlődéséhez alkalmazkodott, tipikusan bonyolult, rugalmatlan és költséges IT környezetek alakultak ki. Ezek sokáig már nem finanszírozhatók, ezért a jövőben az informatikának kell alkalmazkodnia az üzleti folyamatokhoz. Csak a gazdaságos, gyors és megbízható informatikai környezet szolgálhatja meghatározó módon a vállalat versenyképességének növelését. A kihívásra a megoldást Poros Gábor a dinamikus adatközpontokban látja. A szolgáltatásközpontú dinamikus adatközpont optimalizálja, azaz költséghatékonnyá teszi az IT rendszert. Ennek érdekében virtualizálja, azaz közös erőforrásbázisba vonja össze és megosztja az IT erőforrásokat, amelyeket automatikusan szolgáltatásokhoz rendel, miközben minden építőelemet problémamentesen integrál.

A dinamikus adatközpontok felé már ma meg kell tenni az első lépést – hangsúlyozta Poros Gábor. A Fujitsu Siemens Computers olyan termékeket, megoldásokat és szolgáltatásokat fejlesztett ki, amelyek segítségével fokozatosan kialakítható a dinamikus vállalati adatközpont. Európa első számú számítógép gyártó és IT infrastruktúra megoldás-szállító vállalata stratégiájának egyik fő pillérévé tette az adatközponti infrastruktúrák fejlesztését. Dinamikus Adatközpont (DDC) koncepciója olyan nagy teljesítményű infrastruktúrát hoz létre, amely támogatja a jelenlegi vállalati szükségleteket, és rugalmasan reagál az üzleti folyamatok bármilyen változására.
Kulcsszavak: Fujitsu Siemens-hu trend IT

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Együttműködésre lép a CETIN Hungary és a Pécsi Tudományegyetem

A független, integrált távközlési infrastruktúra-szolgáltató CETIN Hungary Zrt. és a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kara a jövőben három kiemelt területen működik együtt: a kiberbiztonsági szolgáltatások fejlesztésében, a kutatás-fejlesztési tevékenység színvonalának további emelésében, illetve az építőiparban egyre elterjedtebb és ismertebb építményinformációs modellezéssel (BIM) kapcsolatos kölcsönös tudástranszferben.

2024. április 23. 16:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50