A Galileo program késése ellen tiltakozik az Európai Parlament

MTI Sajtóadatbank, 2007. április 27. 09:14
A Galileo európai uniós műholdas navigációs rendszer késlekedés nélküli folytatását sürgette az Európai Parlament a strasbourgi plenáris ülésen csütörtökön elfogadott állásfoglalásban.
A képviselők a szöveg szerint rendkívüli módon aggódnak amiatt, hogy a Galileo-rendszer kiépítésére vonatkozó koncessziós tárgyalások több hónapra holtpontra kerültek, és hogy ez a késedelem jelentős hatással lesz a teljes költségre. A képviselők azt várják az Európai Bizottság Galileóért felelős alelnökétől, hogy a júniusi tanácsi ülésen hiteles ütemtervvel, a hosszú távú pénzügyi kötelezettségek biztosítására vonatkozó lehetséges megoldásokkal, az EGNOS műholdas navigációs szolgáltatások mielőbbi igénybevételének forgatókönyvével, valamint - különösen a költségek, kockázatok és pénzügyi feltételek szempontjából - alternatív forgatókönyvekkel álljon elő.

Az EP felszólította az EU-tagországok kormányait képviselő tanácsot "annak biztosítására, hogy a projekt ne szenvedjen további késedelmet".

Az EP korábban, 2005 szeptemberében Barsiné Pataky Etelka (Fidesz-MPSZ) jelentésében, majd egy évre rá állásfoglalásban is sürgette a Galileo megvalósításához szükséges intézkedések végrehajtását.

Barsiné mostani felszólalásában azt hangsúlyozta, az Európai Bizottság élvezni fogja az Európai Parlament támogatását, ha "átlátható, világos, tartható menetrend és megoldási konstrukció, vállalható finanszírozás kerül végre kimunkálásra, akár tárgyalásos úton, akár alternatív megoldással".

- Amit várunk: az hatékony, jobb irányítás, világos politikai felelősségvállalás a szükséges eszközök hozzárendelésével – szögezte le. - Egyértelmű választ várunk a szükséges közösségi finanszírozásra és felelősségvállalásra. Világos választ várunk végre az európai űripar szereplőitől, a pénzügyi részvételre, a finanszírozás kétharmadának módjára, hiszen erről szólt a tenderkiírás.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05