Robotfoci 2050: tudományos ismeretterjesztő DVD

forrás Prim Online, 2007. április 27. 13:45
A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) szervezésében és támogatásával 2007. április 27-én a Shannon Iroda Bt. bemutatta Robotfoci2050 című tudományos ismeretterjesztő DVD lemezét.
A Robotfoci2050 projekt illeszkedik az NJSZT országos Digitális Esélyegyenlőség programjának kezdeményezései közé (www.njszt.hu), hiszen éppen olyan kutatásokat támogat, amelyek révén a mindennapi életünket könnyebbé tevő fejlesztések, eszközök valósulhatnak meg.

A DVD fő filmje fél órában angol, német és magyar Mesterségesintelligencia-kutató professzorok és robotfejlesztő-mérnökök véleményére volt kíváncsi:
Elérhető-e a japánok által kezdeményezett projekt célkitűzése, mely szerint 2050-re a robotoknak olyan bajnokcsapata lesz, amelyik legyőzi az akkori futball-világbajnokcsapatot a FIFA szabályok szerinti mérkőzésen?
A filmből megtudhatjuk a jelenlegi előkészületeket a „nagy meccsre”. Olyan műhelytitkokba is betekinthetünk például, hogy hogyan készül a robotfocista szeme, mire képes egy cyborg.

A DVD extrákból megtudhatjuk, hogyan készülnek a „nagy meccsre” a robotok világában Japántól Európán át Amerikáig.
1997 óta folynak robotmérkőzések a világban. Helyszíni felvételeket láthatunk a legutóbbi világbajnokság helyszínéről, Brémából, ahol 35 országból összesen 350 csapat vett részt.
A közönség leginkább a négylábú AIBO robotok mérkőzését tüntette ki figyelmével, de a kétlábúak kapura rúgásainak is lelkesen szurkolt.
A junior kategóriában, - mert ilyen is van a kutatók, fejlesztők életkora szerint - leginkább a zenélő-táncoló robot csapatok versenyét jutalmazta a közönség.

Kik és hogyan juthatnak el egy ilyen világbajnokságra, arról részleteket is megtudhattunk a
DVD extra filmjeiből a Ligák menü 11 alpontja alapján.

A DVD készítését a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal, Kutatás-fejlesztési Pályázati és Kutatáshasznosítási Irodája támogatta.

A bemutató végén Simon Béláné dr., a film producere arról tájékoztatott, hogy az NJSZT, a Nyíregyházi Főiskola és a nyíregyházi Bánki Donát Műszaki Szakközépiskola támogatásával „ifi” csapatok készülnek a 2007. évi világbajnokságra, amelynek helyszíne Atlanta lesz.
A film nekik is segítség lesz az „edzések” során.
Kulcsszavak: robot oktatás tudomány NJSZT

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50