Az Infineon második üzleti negyedéve: ismét veszteség

MTI Sajtóadatbank, 2007. május 2. 09:04
A német Infineon Technologies AG, az egyik legnagyobb európai félvezetőgyártó, pénteken 11 millió eurós adó utáni veszteséget jelentett az üzleti éve márciussal zárult második negyedéről, kevesebb mint fele akkorát az egy évvel korábbi 26 milliós hiánynál, de az előző negyedévben sikerült nyereséget kimutatnia hosszú veszteségsorozat után.
Az üzemi eredmény 75 százalékkal, 49 millió euróra nőtt az egy évvel azelőtti 28 millióhoz képest, de a külön számolt Qimonda memórialapka-gyártó részleg nélkül hiány volt üzemi szinten, 28 millió euró, az egy évvel korábbi, 7 milliós többlet helyett. Továbbra is nyomja a céget a BenQ-csőd okozta forgalomcsökkenés és költség, egyebek között a termelés csökkentésével járó átszervezések, végkielégítések költsége, elsősorban a franciaországi gyártóhelyen. Az egyik volt fő megrendelő, a tajvani BenQ Mobile mobilkészülék-gyártó német leányvállalata ősszel csődbe ment. Vagyonértékelési leírások is terhet jelentettek, és mindezt nem ellensúlyozta a vállalat karcsúsítása.

A forgalom, 1,962 milliárd euró, 8 százalékkal kevesebb volt az előző negyedévinél és 2 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbi 1,993 milliárdnál. A Qimonda nélkül számolva a forgalom, 978 millió euró, 2 százalékkal több az előző negyedévinél és 8 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbi 1,065 milliárdnál. A Qimonda forgalma 6 százalékkal 984 millió euróra nőtt az egy évvel korábbi 928 millióhoz képest.

Az autóipari beszállító részleg rekord bevételt ért el 741 millió eurón, a távközlési megoldások részlege nem növelte bevételét, másutt csökkent a bevétel.

A harmadik üzleti negyedévben a forgalom növekedését várják a cégnél a Qimonda nélkül számolva, főleg a távközlési megoldásoknál számítanak erős javulásra.
  •  

Az első üzleti negyedévben az Infineon 120 millió eurós adózott eredményt ért el, az előző negyedévi, 36 millió eurós veszteség és az egy évvel korábbi, 183 millió eurós veszteség helyett.

A vártnál jobb eredmény ellenére a piaci környezetet továbbra is nehéznek minősítették a cégnél, de az autóipari és általában az ipari felhasználóktól már érezhető bevételnövekedésre számítottak. Másfelől azt is eleve közölték, hogy átalakításra van szükség a BenQ-csőd miatt, és ennek költségeit a második üzleti negyedévre számolják el.

Az üzemi eredmény 216 millió euró volt; az előző negyedben 30 millió eurós üzemi eredmény keletkezett, egy évvel korábban 122 millió euró volt a hiány üzemi szinten.

A bevétel, 2,131 milliárd euró, 7 százalékkal elmaradt az előző negyedévi 2,29 milliárdtól, de 27 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbi 1,674 milliárdot.

A tavaly kiszervezett, de 86 százalékban birtokolt Qimonda memórialapka-gyártó részleg nélkül számolva üzemi szinten a hiány 9 millió euróra csökkent az előző negyedévi 174 millióról. Egy évvel korábban 1 millió eurós üzemi eredmény volt, így számolva.

A Qimonda nélkül a forgalom 9 százalékkal 958 millió euróra csökkent az előző negyedévi 1,058 milliárdról, és 4 százalékkal kevesebb volt az egy évvel korábbi 996 milliónál.

  •  

Az előző, tavaly szeptemberrel zárult üzleti évben az Infineon 268 millió eurós veszteséget írt adó után, 14,1 százalékkal kevesebbet az előző üzleti évi, 312 milliós hiánynál.

Az üzemi veszteség 15 millió euróra csökkent az előző évi 183 millióról. A tavaly májusban kiszervezett Qimonda memórialapka-gyártó részleg nélkül számolva az üzemi veszteség 217 millió euróra csökkent 294 millióról. Egyszeri tételek - az átszervezés terhe, a Qimonda tőzsdei kibocsátásának költsége és az egyik legnagyobb vevő, a BenQ mobilkészülék-gyártó összeomlásának következményei - nélkül az Infineon üzemi eredménye 181 millió euró lett volna az előző évi, 79 milliós veszteség helyett. A Qimonda üzemi eredménye 202 millió euró volt a teljes üzleti évben, 82 százalékkal több az előző évi 111 milliónál.

Az Infineon bevétele 17 százalékkal 7,929 milliárd euróra nőtt 6,759 milliárdról, ehhez a Qimonda 3,815 milliárd euróval járult hozzá, 35 százalékkal többel az előző évi 2,825 milliárdnál, az év közben emelkedett lapkaáraknak köszönhetően. Az Infineonnál maradó tevékenységek bevétele 5 százalékkal, 4,114 milliárd euróra emelkedett 3,934 milliárdról.

A Qimondával az Infineon a forgalmának közel felétől vált meg, de függetlenítheti magát a nagy áringadozásoknak kitett DRAM memóriaáramkör-piactól. Tavaly az irányadó 256 MByte-os DDR DRAM árak 40 százalékkal estek. A jelentősen zsugorodó Infineon az autóipar és a távközlés számára gyártott termékeire akar összpontosítani.

Azonban a távközlési beszállítást csapás érte: már októberben közölték, hogy 80 millió eurós terhet jelentett a szeptemberrel zárult utolsó üzleti negyedévben az üzemi mérlegben, hogy legnagyobb megrendelőjük, a BenQ Mobile GmbH csődbe ment. Ez a mostani, 2006/07-es pénzügyi évben várhatóan 150 millió eurós bevételkiesést is okoz az Infineonnak.

A tajvani cég tavaly októberben szerezte meg a német Siemenstől a mobilgyártást, és Magyarországon is megkezdte a gyártást. Az Infineon távközlési részlegének bevétele 13 százalékkal 1,205 milliárd euróra csökkent az üzleti évben, üzemi vesztesége 22 százalékkal, 231 millió euróra csökkent, ebből 120 millió az utolsó üzleti negyedévben keletkezett. A cég előrejelzése szerint a részleg a mostani pénzügyi évben is minden bizonnyal veszteséges marad.

  •  

Az Infineon 1999. áprilisban alakult, a Siemens nehézipari gép- és mobiltelefon-gyártó leválasztott félvezetőrészlegéből, és 2000. márciusban ment a tőzsdére. A Siemens 2004. januárban, további 20,8 százaléknyi Infineon-részvény eladásával, 18,9 százalékra csökkentette részesedését az Infineonban.
Kulcsszavak: Infineon +mérleg

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

A telefonálástól a nagyképernyős streamelésig – így alakította át az életünket 3 évtized alatt a mobiltechnológia

1994. március 26-án, 30 évvel ezelőtt indította a Yettel az első kereskedelmi GSM szolgáltatást Magyarországon, akkor még Pannon GSM néven. Nem csak a márka, a mobiltechnológia is számos újításon ment keresztül a három évtized alatt. Az akkoriban még csak hangszolgáltatást nyújtó méregdrága belépési díjtól indulva mára korlátlan hang- és adatcsomagok, szélsebes mobilinternet érhető el megfizethető áron, mind mobilon, mind az otthonokban, mobilhálózati alapokon. 30 év fejlődése, aminek mára a lakosság és az üzleti felhasználók is a nyertesei lettek.

2024. március 27. 16:55

Kreatív megoldásokkal építenének fenntartható jövőt a Zöld kód pályázat döntősei

Március 23-án rendezte meg a Vodafone Magyarország Alapítvány a Zöld Kód – Kódolj a holnapért! pályázat döntőjét. A legjobb ötletekkel érkezett csapatok közül a fiatalabb korosztályt egy Scratch-meccs várta, míg a nagyobbak szakmai mentorok segítségével valósíthatták meg a fenntarthatósági problémákra reflektáló robotötleteiket. A 6 millió forint összdíjazású pályázattal a Vodafone Magyarország Alapítvány célja, hogy a fiatalokat arra buzdítsa, gondolkodjanak és tegyenek azért, hogy a digitalizációt a fenntartható jövő szolgálatába állítsák.

2024. március 27. 15:08

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05