IDC: Az Oracle vezeti a relációs adatbázis-kezelők piacát

forrás Prim Online, 2007. május 7. 16:35
Az IDC piackutató cég összesített adatai alapján az Oracle részesedése a legnagyobb a relációs adatbázis-kezelő software-ek (RDBMS) világpiacán. Az IDC legutóbbi jelentése szerint az Oracle piaci részesedése 2006-ban 14,7%-kal nőtt 2005-höz képest, így jelenleg 44,4%, amellyel jócskán megelőzi a második helyezett (21,2%) és a többi versenytársát. Összességében a relációs adatbázis-kezelők nemzetközi piaca 2006-ban 14,3%-kal bővült.
„Az IDC eredményei alapján újfent világossá vált, hogy az Oracle adatbázisa a legnépszerűbb, több mint kétszeresen lehagyva legközelebbi versenytársát” – mondta Willie Hardie, az Oracle adatbázis-termékek marketing igazgató-helyettese. „A vevők alacsony költségű szerver- és tárolóhálózatokon vonják össze tranzakció- és üzletiintelligencia-alkalmazásaikat, amelyek a nap 24 órájában elérhetőek és igény szerint, könnyedén bővíthetők. Az Oracle Database önmenedzselő funkcióinak köszönhetően a különböző méretű vállalatok könnyen ki tudják alakítani a vállalt szolgáltatási szintjüknek megfelelő rendszereket, nyilvánvaló üzleti előnyt kovácsolva a rendelkezésükre álló adatokból.

„2006-ban ismét az Oracle vezette az RDBMS software piacot” – mondta Carl Olofson, az IDC alkalmazásfejlesztő és rendszerbe állító részlegének kutatási igazgató-helyettese. „Az Oracle folyamatos vezető pozíciója részben talán az adatbázisok teljesítménye és elérhetősége iránt mutatott növekvő kereslettel, valamint a tárolás egy egységre jutó költségének csökkenésével magyarázható”

Az Oracle Database legfontosabb mérföldkövei 2006-ban

2006 fontos mérföldkő volt az Oracle Database 10g életében. Az Oracle ingyenes, induló adatbázisa – az Oracle Database 10g Express Edition – 2006 márciusában vált széleskörűen elérhetővé. A termék az alkalmazásfejlesztők, adatbázis-adminisztrátorok (DBA) és hallgatók számára kínál lehetőséget arra, hogy maguk fejlesszenek és állítsanak rendszerbe alkalmazásokat az általuk preferált platformon. Az Oracle ismét elkötelezte magát amellett, hogy különböző fejlesztőközösségek igényeit támogató programinterfészek széles skáláját kínálja, egy sor új fejlesztési eszközt vezetve be a Microsoft .NET Framework és az Oracle Database Web alkalmazásokhoz
Az Oracle SQL Developer, ez az ingyenes adatbázis-fejlesztő eszköz 2006 márciusában került bemutatásra. Az Oracle SQL Developer, amelyet Oracle Database fejlesztőknek fejlesztettek ki, egyszerűsíti a fejlesztési ciklusokat, és kevésbé igényli a PL/SQL kód fejlesztéséhez és a hibakereséshez szükséges külső eszközök megvételét.

Az Oracle egyben azt is bejelentette, hogy kapható az Oracle Warehouse Builder 10g adatbázis-tervező és adatkinyerési, -átalakítási és -betöltési (ETL) eszköz 2. verziója, amellyel az ügyfelek a tervezéstől kezdve a rendszerbe állításon át egészen a karbantartásig felügyelhetik az adatok és metaadatok teljes életciklusát.
Az Oracle 10g 2 adatbázis-kezelő Enterprise Edition, Standard Edition és Standard Edition One kiadása egyaránt ingyenesen  tartalmazza az Oracle Warehouse Builder 10g 2. változatának fontosabb adatbázis-tervező és ETL-funkcióit.
Kulcsszavak: Oracle +céginfo

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05