HR10: A világ legkisebb AVCHD DVD kamerája

forrás Prim Online, 2007. május 7. 18:35
A Canon újra erősíti pozícióját a High Definition (HD) videokamerák egyre bővülő piacán az új, HD formátumú, közvetlenül DVD-re író HR10 jelű modelljével. A világ legkisebb AVCHD DVD kamerájával kiváló minőségű 1080i HD felvételek készíthetők 8 cm átmérőjű DVD-korongokra. A HR10 már a Canon harmadik HR videokamerája, amellyel egy éven belül megjelent a piacon.
A HR10 egy sor olyan funkcióval is rendelkezik, amelyeket eddig csak a Canon professzionális kameráiban találtunk meg – ilyen többek között az Instant AF és a Super Range optikai képstabilizátor. A kiemelkedő minőségű videók azonban főként a Canon három pillérre épülő HD rendszerének köszönhetők: a videó-objektív, a HD CMOS képérzékelő és a legmodernebb DIGIC DV II processzor is a Canon saját gyártmánya. A további fényképezési funkciókkal, a 25P (progesszív) képrögzítési móddal valamint a HD és SD módok közötti átválthatósággal a HR10 olyan, igazán sokoldalú eszköz, amellyel a Canon a DVD kamerák új dimenzióját nyitja meg.

A HR10 főbb jellemzői:

-    Ultra-kompakt nagyfelbontású (AVCHD) felvételek normál 8 cm átmérőjű DVD-re
-    Canon Full HD CMOS képérzékelő (2,96 megapixel), Bayer típusú RGB szűrővel
-    Hihetetlenül pontos autofókusz az Instant AF-el
-    Eredeti Canon HD videó-objektív, 10-szeres optikai zoom-mal és Super Range optikai képstabilizátorral
-    HD-re optimalizált DIGIC DV II processzor, fejlett fényképezési funkciókkal
-    Új, 2,7” változtatható szögű Vivid LCD, Hard Coat AR (HCAR) felületi minőséggel, széles látómezővel és realisztikus színpalettával
-    25P Cinema mód (25P progresszív mód, CINE beállítások)
-    Gyorsindítás, szinte azonnali felvételkészítés „Készenléti mód”-ban
-    Egyszerű lejátszás: csatlakoztatás HD TV-hez egy kábelen keresztül, a HDMI interfész segítségével

A világ legkisebb AVCHD DVD kamerája

Mint a világ legkisebb, közvetlenül DVD-re író AVCHD videókamerája, a HR10 tökéletes választás azoknak, akik HD formátumban szeretnének videót rögzíteni, és ezt közvetlenül DVD-re szeretnék írni. Alig 530grammos tömegével és kézbesimuló, ívelt formáival a HR10 igazi kisméretű, hordozható képalkotó eszköz.

HD CMOS képérzékelő

A Canon HD CMOS képérzékelője a 1080i HD szabvány szerinti képet alkot, 1920x1080 felbontással, amelyet a kamera közvetlenül a 8 cm átmérőjű -R/-RW/-R kétrétegű DVD-re ír. A CMOS áramkör fejlett zajcsökkentési funkciói kristálytiszta képet eredményeznek, az RGB Primer színszűrő pedig élénk, valósághű színeket ad. A képérzékelő alacsony energiafogyasztása és a hosszú élettartamú akkumulátor biztosítják a hosszú időtartamú felvételek készítését.
Instant AF

Az Instant AF funkció először a Canon professzionális HD kameráiban, az XH A1-ben és az XH G1-ben jelent meg. A kifejezetten a HD követelményeire tervezett Instant AF autofókusz rendszer szupergyors, és igen pontos élességállítást biztosít, így a felhasználó kizárólag a témára koncentrálhat.

Kiváló minőségű optika és Super Range optikai képstabilizátor

A HR10 precíziós, 10-szeres optikai zoom objektívje a legmodernebb műszaki követelmények szerint készült. A Canon a televíziós objektívek gyártása során szerzett tapasztalatait felhasználva fejlesztette ki a kifejezetten HD-felbontáshoz tervezett objektívjét. A további műszaki megoldások – például az aszférikus lencsetagok és a Super Range optikai képstabilizátor – alkalmazásával az objektív valóban fantasztikus képminőséget produkál.
A Super Range képstabilizátor kétféle mozgásérzékelési technikát is alkalmaz, így lehetővé válik, hogy a HR10 a teljes frekvenciatartományon belül csillapíthassa a rezgések hatását – például olyan mozgásoknál, amelyek a normál légzésnél lépnek fel. Ezeket a hagyományos képstabilizátorok nem mindig tudják lekezelni.
A Super Range stabilizátor fényképek készítése esetén is kiválóan működik.

A DIGIC DV II processzor és a digitális fényképezés

A DIGIC DV II processzort már a HD minőségű képalkotás követelményei szerint fejlesztette ki a Canon, így olyan megoldásokat tartalmaz, mint a fejlett zajcsökkentési technológiák, amelyekkel a videókép még kiválóbb minőségű lesz. A processzorral épített készülékek a színeket élénken, a valósághoz leghűbben adják vissza.
A DIGIC DV II lehetővé teszi a nagyfelbontású, 2,07 megapixeles állóképek készítését is, akár HD videó rögzítése közben is – lejátszásnál pedig lehetőség van egy adott képkocka külön képként történő elmentésére. A kamera egyben teljes funkciós digitális fényképezőgép is, a képeket MiniSD kártyán tárolja, és olyan lehetőségeket tartalmaz, mint a 9-pontos AiAF autófókusz, a hisztogramok megjelenítése (amelyekkel könnyen ellenőrizhető a kép fényerő-eloszlása), beépített vaku, és PictBridge-kompatibilis közvetlen nyomtatás.

Nagy látómezejű LCD kijelző HCAR felülettel

A HR10 egy 2,7” képátlójú, változtatható szögű LCD kijelzővel rendelkezik, amelyen együtt nézheti videóit és képeit a családdal: a széles, 135°-os látómező vízszintes és függőleges irányban is bővíti a megtekintési lehetőségeket. Az LCD színtartománya is szélesebb, mint azelőtt, a HCAR felületi kezelés pedig biztosítja, hogy a színek élénkek és valósághűek legyenek.
25P Cinema mód

A sokoldalú HR10 képes 25P (progresszív) HD felvételkészítésre, így az elkészülő anyag kifejezetten filmszerű lesz. A speciális CINE mód mozifilmszerű színeket kölcsönöz a felvételeknek. Ebben a módban a kamera a felső kategóriás XH kamerákból átvett funkciók segítségével automatikusan beállítja a „cine gamma”, „cine matrix” és egyéb változókat, amelyek hatására a kép már televízión visszajátszva is mozifilm-hatást kelt. A CINE mód HD és SD módban is használható.
Gyorsindítás

A legtöbb videokamerának a bekapcsolás után néhány másodpercre van szüksége a felvételkész állapot eléréséhez –a „Gyorsindítás” funkció azonban éppen azt biztosítja a HR10-nek, hogy szinte azonnal elérje a felvételi módot.
A különálló „Gyorsindítás” gomb megnyomásakor a kamera energiatakarékos „Készenléti” módba kerül. A gomb újbóli megnyomását követő egy másodpercen belül elkezdhető a felvétel. Így nem fordulhat elő, hogy a felhasználó elmulaszt olyan kihagyhatatlan alkalmakat, mint például egy gyermek első lépései.

Könnyű lejátszás

A nagyképernyőt kedvelők könnyedén csatlakoztathatják a kamerát HD-kompatibilis televízióhoz, vagy számítógéphez a HDMI csatlakozó segítségéve: a hang- és a képjel egy kábelen keresztül minőségromlás nélkül jut el a televízióhoz. Az AVCHD DVD-k kompatibilis Blu-ray lejátszókon és számítógépeken is lejátszhatók.
Kulcsszavak: HD kamkorder Canon

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05