Mind az 1,8 millió ismert fajt felsoroló internetes enciklopédia

Milkovits Gábor, 2007. május 9. 22:07
Amerikai alapítványok segítségével tíz év alatt egy olyan ingyenesen látogatható online enciklopédiát hoznak létre, amely mind az 1,8 millió jelenleg ismert növény- és állatfajról tartalmaz majd szócikket.
Az "Encyclopedia of Life" (EOL, „Az Élet enciklopédiája”) elnevezésű internetes lexikon megalkotásán olyan neves tudományos intézmények dolgoznak, mint a Harvard Egyetem, a Smithsonian Intézet, vagy a többek között a londoni Természetrajzi Múzeumot, a New York-i Botanikus Kertet és a Kew-i brit Királyi Botanikus Kertet is összefogó Biodiversity Heritage Library. A munkát Carl Linné, a rendszertan atyja születésének 300-adik évfordulója tiszteletére indították meg, és összköltsége várhatóan eléri majd a százmillió dollárt. Ebből jelenleg 12,5 millió áll rendelkezésre, amerikai alapítványok jóvoltából.

A szócikkek a kor szellemének megfelelően sokrétű információkat tartalmaznak majd, a szöveges leírásokon kívül térképeket, fényképeket, és videókat is. Jesse Ausubel, a szintén résztvevő Rockefeller Egyetem munkatársa a sajtónak elmondta, hogy kiemelt figyelemmel kezelik majd a kihalással fenyegetett és veszélyeztetett fajokat, ugyanakkor a fő cél egy egységes, a földi élet egészét átfogó katalógus létrehozása, amely bárki számára szabadon hozzáférhető. James Edwards, az EOL projekt igazgatója szerint az 1,8 millió mindeddig feltérképezett faj csak töredéke a valójában létezőknek. A földi fajok teljes számát Edwards 8-10 millióra teszi, a tudományos életben megjelent becslések pedig 5 és 100 millió között szóródnak. Mivel a projekt egyik fő tevékenysége az információk és az adatbázis folyamatos frissítése lesz, úgy tűnik, hogy munka akad még majd bőven.

A leendő szócikkekből minták tekinthetők meg a http://www.eol.org/demonstration.html oldalon, egyelőre csak angol nyelven és a kiegészítő alkalmazások nélkül. Ezek elsősorban arra szolgálnak, hogy megmutassák milyenek lesznek a valódi szócikkek, de azért néhány érdekes kép és szöveges információ így is található bennük például a gyilkos galócáról, vagy éppen az óceán mélyén honos, szőrös karú/ollójú „jeti rákról”.
Kulcsszavak: lexikon tudomány

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50