A Santa Rosa CPU részletei

forrás Prim Online, 2007. május 11. 18:34
Az Intel május 9-én vezette be a legújabb mobil Centrino platformot, amelynek kódneve ’Santa Rosa’. A Santa Rosa már az ötödik Centrino platform. Az első a ’Carmel volt’, amelyet az Intel 2003. márciusban vezetett be (komponensei: Banias CPU, Intel 802.11b vezeték nélküli modul). Ezt követte 16 hónappal később (2004. július) a Carmel továbbfejlesztett változata a Dothan CPU-val, amely a Banias nagyobb teljesítményű variánsa. 2005. első felében jött a ’Sonoma’, amelynek komponensei a Dothan processzor, egy új lapkakészlet és a 802.11g vezeték nélküli modul.
Az Intel 2006 elején dobta piacra a Napa platformot, amely addig a legtöbb „forradalmi” újítást tartalmazta. A Napa az első platform, amely támogatja az új kétmagos mobil Core 2 Duo mikroprocesszort, de még a Yonah alapú kétmagos Core Duo-val került bevezetésre. Az első kétmagos Centrino bevezetésekor a ’Centrino Duo’ nevet kapta.

Minden Centrino platformnak három fő alkotóeleme van. Ezek: a CPU, a lapkakészlet és a vezeték nélküli hálózati modul. Azok az OEM-ek tehetik rá noteszgépeikre a Centrino Duo jelvényt, akik mind a három komponenst beépítik noteszgépeikbe. Az Intel a Centrino Duo mellett az Intel Centrino Pro változatot is bevezette. Az utóbbi az üzleti célokra fejlesztett noteszgépek platformja és címkéje. A most bevezetett Santa Rosa platform nagyobb teljesítményű Core 2 Duo processzorokat (magasabb órajel, 800MHz-es FSB), Intel 965 Express lapkakészletet és új, nagyobb sávszélességű vezeték nélküli hálózati modult tartalmaz. A Santa Rosa azonban már egy negyedik – opcionális – komponenst is magába foglal. Ez pedig nem más, mint az ’Intel Turbó Memória’ (korábbi neve: Robson).

A Santa Rosa platform már támogatja az év második felében érkező 45nm-es mobil Penryn processzorokat. A jövő év első felében jön a Santa Rosa utódja a ’Montevina’ (6. generáció), amely a WiMAX hálózatokat is támogatja majd.

A Santa Rosa CPU hasonló a 65nm-es Merom alapú Core 2 Duo processzorhoz, amelyet 2006 végén vezetett be az Intel. A most kibocsátott Santa Rosa CPU lapkák ezekhez képest néhány változtatást tartalmaznak: 667MHz-es helyett 800MHz-es FSB és gyorsabb órajel. Az energia-takarékos és nagyobb sávszélességű lapkák növelik a rendszerek átlagteljesítményét. A gyorsabb FSB szükségszerű, amikor az Intel növeli az órajel-sebességet. A magasabb órajelet használó CPU-k az adatokat gyorsabban dolgozzák fel és így hatékonyabban működnek.

Az Intel a 800MHz-es FSB-vel a SpeedStep technológiát is bevezette az FSB-hez. Az előző Centrino platformok a CPU sebességéhez tartalmaznak egy szorzót, amelyek a mag sebességének beállítása mellett az FSB beállítását is segítik. Például a 2,33GHz-es mobil Core 2 Duo 14x szorzóval, amely maximum 667MHz-es FSB sebességet tesz lehetővé (166MHz-es órajel frekvencia x 14.0 szorzóval).

A Santa Rosa Platformon az FSB 800MHz, vagy ennek 50%-a – 400MHz – lehet. Az FSB működéséhez jelentős mennyiségű energiát igényel. Mivel az órajel széles tartományban méretezhető, a Santa Rosa alapú noteszgépek kevesebb energiát igényelnek, mint az előző Centrino platformok.

Az Intel a Santa Rosa platformhoz hat új Core 2 Duo processzort vezetett be, amelyek közül négy „normál feszültségű”, kettő alacsony feszültségű. Az új Intel Core 2 Duo CPU lapkák fontosabb jellemzőit táblázat foglalja össze.
Kulcsszavak: Intel processzor notebook

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50