Csak a Linux-kernel 42 Microsoft-szabadalmat sért

Genda Csongor Zoltán, 2007. május 14. 20:01
A Fortune magazin legfrissebb számában az olvasható, hogy az OpenSource közösség a különböző alkalmazásokban illetve operációs rendszerekben számtalan a Microsoft által levédett megoldást használ jogtalanul.
Brad Smith, a Microsoft vezető jogásza az amerikai lapnak adott interjújában azt nyilatkozta, hogy hosszas vizsgálódás után szemére vethetik a nyílt forráskódú termékeket fejlesztő csoportoknak, hogy számtalan a vállalatuk által bejegyzett szabadalmat sértettek meg, szám szerint 235-öt. A szoftveróriás különböző kategóriákra osztotta fel a jogtalanul használt megoldásokat; így rávilágítottak arra, hogy csak a Linux-kernelben 42 olyan megoldást találtak, amelyeket nem lett volna szabad beépíteni az operációs rendszerbe a Microsoft előzetes engedélye nélkül, továbbá pedig 65 újabb szabadalomsértést véltek felfedezni a redmondi szakemberek a Linux grafikus interfészében. Ez azonban még mindig nem elég, ugyanis a szoftveróriás az OpenOffice.org nevű ingyenes irodai programcsomagot is górcső alá vette, és ebben is közel félszáz olyan megoldást talált a Microsoft, amelynek jogait ők birtokolják. Smith további 15 szabadalomsértésre utalt a különböző ingyenes levelezőprogramokban, a maradék 68-ról pedig nem tájékoztatta bővebben a magazint, csupán annyit közölt, hogy számos egyéb OpenSource szoftver érintett még az ügyben.

Hogy a redmondi vállalat milyen lépéseket kíván tenni a szabadalomsértéseket illetően az OpenSource közösség ellen, azt még nem lehet tudni, ám a szakértők további a Novell-Microsoft együttműködéshez hasonló megállapodásokat vizionálnak.
Kulcsszavak: Microsoft Linux jog szabadalom

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09