Színes e-papír az LG Philipstől

Milkovits Gábor, 2007. május 15. 08:43
Az LG Philips LCD bemutatta az eddigi legnagyobb méretű, 14,1” (36 cm) képátmérőjű színes elektronikus papírt, amely a cég szerint végre megnyithatja az utat a piacképes gyakorlati felhasználás előtt.
A színes „LCD-papír” 4096 színárnyalat megjelenítésére képes, a legélesebb szögből (180 fok) is kivehető képet ad, és szinte teljesen félbehajtható. A megoldás üveg helyett fémfóliát használ a TF tranzisztorok elhelyezésére, és a ráhelyezett színszűrő teszi színessé a megjelenített képet. Maga a megjelenítő apró színes és forgó labdákból áll, amelyek csak képváltáskor fogyasztanak energiát, így az ilyen képernyő ebből a szempontból is praktikusnak bizonyulhat hordozható eszközöknél. A fő előny ugyanakkor nyilvánvalóan a hordozhatóság, hiszen az összehajtható képernyő jóval kisebb készülékek gyártását teszi lehetővé.

Miközben az LG Philips komoly erőforrásokat fordít a technológia fejlesztésére, többen szkeptikusabbak a kérdésben. Phil McKinney, a HP részéről például úgy nyilatkozott a sajtónak, hogy az e-papír ábrák vagy feliratok megjelenítésére ugyan kiválóan alkalmas, elektronikus dokumentumok vagy netán könyvek esetében azonban nem praktikus, mivel a hosszabb ideig tartó használat fárasztja a szemet, és fejfájást okoz. Azt egyelőre nem tudni, hogy az LG Philips-nek sikerült-e kiküszöbölnie ezt a problémát.
Kulcsszavak: e-papír LCD LG Philips

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50