Alcatel-Lucent: 12 százalékkal csökkent a bevétel

MTI Sajtóadatbank, 2007. május 15. 13:03
A francia-amerikai Alcatel-Lucent - európai részében a földrész második számú távközlésiberendezés-szállítója - még az első negyedévben sem igazolta a tavalyi egyesülés előnyeit, mert mind gyengébb a második generációs mobil berendezések piaca, miközben a csoport sokat költött fejlesztő beruházásokra, de nagy reményekkel tekintenek a jövőbe.
Az adózott eredmény, 199 millió euró, 35 százalékkal kevesebb volt, mint a tavalyi első negyedévben az akkor még különálló két cég együttes, összesen 306 milliója.

Az üzemi mérlegben 244 millió eurós hiány keletkezett. Ez ugyan kisebb az áprilisban előzetesen becsült 260 milliónál, de egy évvel korábban a két cég üzemi eredménye együttesen még 246 millió euró volt.

A bevétel, 3,882 milliárd euró,  volt, 12,4 százalékkal - változatlan valutaárfolyammal számolva 8 százalékkal - kevesebb, mint egy évvel korábban a két cég együttes, 4,433 milliárdos bevétele.

Az új generációs mobil távközlési berendezések forgalma jól alakult mind az Egyesült Államokban, mind Nyugat-Európában, a nagy értékű új megrendelések az egyesülés erejét mutatják, de a negyedévet lehúzták a hagyományos, második generációs berendezések, amelyek értékesítése főleg a felzárkózó piacokon esett vissza, és az erős tavalyi első negyedhez képest lanyhult a vezetékes berendezések amerikai piaca is.

Ezért folytatják a költségcsökkentést, az első negyedévben 1900 alkalmazottól váltak meg. Három év alatt 12 500-as leépítést terveznek a 130 országban 79 ezres létszámból.

Az Alcatelnél külön már a tavalyi ütemvesztést is a termékváltás és a terjeszkedés költségeivel és azzal indokolták, hogy a második generációs mobil-beruházások lassan a fejlődő országokban is kimerülnek. Az átalakítás eredményeképpen viszont nőtt a cég előnye a széles sávú, internet protokoll alapú hármas, tévé-, telefon- és internet-kapcsolatot lehetővé tevő vezetékes hálózati berendezések piacán.

xxx

Az Alcatel-Lucent januárban nulla üzemi eredményt jelentett a tavalyi utolsó negyedévről, 4,42 milliárd eurós forgalomból. A becslés formai, mert közös mérleg csak decembertől készül. Ugyancsak formailag - vagyis a két céget számtanilag összegezve – az üzemi eredmény 2005 utolsó negyedében 570 millió eurónak felelt meg, a forgalom pedig 5,25 milliárd eurónak, vagyis azóta a bevétel, közösen számítva, 15,8 százalékkal csökkent.

Ezzel a tavalyi közös üzemi eredmény 1,04 milliárd euró lett volna a 2005-ös 1,41 milliárd után, miközben a forgalom 18,3 milliárd euróra csökkent 18,6 milliárdról. Ezek az adatok nem tartalmazzák a vállalategyesülés költségét, de tartalmazzák az időközben eladott műholdrészleg teljesítményét.

A teljes, egyszeri tételekkel együtt számolt negyedik negyedévi üzemi eredményt 120 millió euróra becsülték a csoportnál, 3,87 milliárd eurós bevételből. Az egész évi közös üzemi eredményt 710 millió euróban, a forgalmat 12,3 milliárd euróban összesítették formailag, a műholdrészleg időközi leszámításával.

Az Alcatel és az amerikai Lucent Technologies tavaly április elején jelentette be egyesülését, megalakítva a világ második számú távközlési hálózatépítőjét. Az első helyezett a 24 milliárd eurónak megfelelő forgalmú amerikai Cisco Systems. Az új vállalatban az Alcatelnek 60 százalékos, a Lucentnek 40 százalékos a részesedése. A szinergiahatások révén három év alatt adó előtt 1,4 milliárd eurós megtakarítást várnak. Az egyesült cég távlati célja, hogy világelső legyen a távközlési hálózatépítésben.

Az ügyletet indokolja, hogy a kereslet ugyan nő, de már túlkínálat is érezhető a távközlési berendezések piacán: túl sok gyártó vadászik viszonylag kevesebb vevőre, miután a távközlési vállalatok körében már két éve óta zajlik a konszolidáció, főleg az Egyesült Államokban.

Ugyancsak tavaly április elején közölték, hogy az Alcatel átadja a műholdrészlegét az ugyancsak francia Thales védelmi elektronikai gyártónak, cserébe megkapja a Thales 21,6 százalékát, miután addig 10 százaléka volt a Thalesben. Ezzel a francia állam része 27,1 százalékra csökkent a Thalesben az addigi 31,3 százalékról.
Kulcsszavak: Alcatel-Lucent +céginfo

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50