Csökkent a Telekom Austria eredménye és bevétele

MTI Sajtóadatbank, 2007. május 17. 08:17
A Telekom Austria a vezetékes üzletágban elszenvedett visszaesés miatt a vártnál gyengébb negyedéves eredménnyel nyitotta a 2007-es évet. A konszern bevétele 1,1 százalékkal 1,146 milliárd euróra csökkent, holott az APA hírügynökség által megkérdezett szakértők enyhe forgalomemelkedést jeleztek előre. Átlagosan 1,165 milliárd eurós forgalmat vártak.
A Telekom Austria üzemi eredménye közel öt százalékkal csökkent, amihez nagymértékben hozzájárult a szerb Mobilfunk megvásárlásának előkészítésével járó költségek, valamint a megnövekedett marketing-költségek. Az egy részvényre eső nyereség viszont változatlan maradt, mivel a TA nemrégiben saját részvény visszavásárlásokat hajtott végre.

Az EBITDA eredmény 5,8 százalékkal 474,9 millió euróra csökkent, az EBIT eredmény pedig 4,9 százalékkal 210,7 millió euróra. Az adózott eredmény 4,4 százalékkal 147,2 millió euróra csökkent. Az egy részvényre eső nyereség változatlanul 0,32 euró lett az első negyedben.

Az első negyedévi forgalomcsökkenés ellenére a TA vezetése az egész évre vonatkozóan stabil forgalmi adatokra számít, megerősítve a korábban kiadott 2007-es előrejelzésben foglaltakat. Ez azonban még nem kalkulálta be az uniós roaming-díjcsökkentés hatását, amiről kedden született megállapodás és akár már az idén nyáron törvényerőre emelkedhet.

A TA vezetése a belföldi vezetékes üzletágban és a mobil-üzletágban bekövetkező csökkenések ellentételezésében nagy szerepet szán a külföldi mobil-üzletági érdekeltségek növelésének, ezért összességében stabil forgalmat remél elérni. Az EBITDA eredmény kulcs a roaming nagykereskedelmi díjak unós átrendeződése és a szerbiai és macedóniai mobilszolgáltatási tevékenység megkezdése miatt 1,5 százalékponttal csökkenhet. 2006-ban a TA 40,1 százalékos EBITDA eredmény kulcsot ért el 4,759 milliárd eurós forgalom és 772,4 millió eurós üzemi eredmény mellett.

Boris Nemsic a TA vezére a "ZiB 2" tévéműsornak adott interjúban kizárta belföldi tarifaemelés lehetőségét a roaming tarifák csökkentésének ellentételezésére, lehetségesnek tartotta viszont az akciók keretében értékesített készülékek számának csökkentését. "Jelenleg egymillió készüléket 'ajándékozunk el' - ez lehet, hogy csökkenni fog" - jelentette ki. Nem zárta ki a befektetési politikára gyakorolt hátrányos hatás jelentkezését sem.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50