MTA és T-Mobile: újabb mobiltársadalom-kutatási kötet

Kovács Attila, 2007. május 17. 19:27
A mobiltelefon társadalmi hatásait elemző, az ezzel összefüggő kutatásokat összegző újabb kötet jelent meg a Magyar Tudományos Akadémia és a T-Mobile közös, a 21. század kommunikációja nevet viselő nemzetközi kutatásának keretében.
A „Mobiltársadalom-kutatás: paradigmák – perspektívák” című kötetet Nyíri Kristóf professzor, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja és Winkler János, a T-Mobile vezetője mutatta be ma az Akadémián tartott sajtótájékoztatón. A 2001 óta tartó program során a mostani, immáron negyedik magyar nyelvű kötet egyfelől kitér a mobiltársadalom-kutatás eddigi eredményeire, másfelől a mobilitás hatásaival szembesülő társadalomtudományok új perspektíváit villantja fel.

A legújabb kötetet Pléh Csaba tanulmánya annak a kérdésnek vizsgálatával, nyitja, hogy vajon milyen kapcsolat áll fenn kommunikációs környezetünk és mentális szerveződésünk között. A kérdést Kondor Zsuzsanna a képi kommunikáció és képi reprezentáció specifikus dimenziója mentén elemzi tovább. Benedek András kommunikációs környezet és mentális szerveződés összefüggését a neveléstudomány szempontjából vizsgálja, Maradi István kommunikációs környezet és munkavégzés kapcsolatát, a mobilmunka fogalmát taglalja, míg Kovács Kristóf azt a hatást elemzi, amelyet a kommunikáció-technológia változásai intelligenciánkra gyakorolnak. Sándor Klára empirikus anyagon vizsgálja mai kommunikáció-technológiai eszközeink nyelvi vonatkozásait. Golden Dániel Mobilizált észlelés című tanulmányában a mobiltelefonra mint a kiterjesztett érzékelés szervére tekint. A kötetben található további tanulmányok előadói és címei: András Ferenc A tér mint kommunikációs színhely; Nyíry Kristóf Idő és mobiltrend; Szvetelszky Zsuzsanna Mobilkommunikáció, önszerveződés és városrehabilitáció; Bedő Tibor Térképek, mint gondolkodásunk eszközei, Pazsák Gergő Network society 2.0 - virtuelle Gemeinschaft; Dányi Endre Az internet és a mobiltelefon mint versengő metafórák; Schneider Henrik A tudósító mobil - új platform a civil médiában; Palló Gábor Tanúság, képek és tudomány hihetősége a mobilidőszakban.

Nyíry Kristóf bejelentette, hogy "A telekommunikációs konvergencia filozófiája" címmel, a T-Mobile támogatásával nagy nemzetközi konfeerenciát tartanak ez év szeptemberében Budapesten. A konferencián összesen 87 (ebből 21 plenáris) előadás hangzik majd el. 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05