Intel-technológiát oktatnak a BME-n

Széll Zoltán, 2007. május 18. 09:14
 A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen a 2007/2008-as tanévtől kezdve az „Informatikai Infrastruktúra tervezése” tantárgy keretében az Intel platform-felügyeleti és virtualizációs technológiáját bemutató tanagyag is elérhető lesz a hallgatók számára. Szintén a következő tanévtől Intel Virtualizációs és Platform Menedzsment Laboratórium működik majd az Egyetemen. Az új laboratóriumot a terveket az Intel és a BME közös sajtótájékoztatón mutatta be.
„Az Intel számára rendkívül fontos, hogy a legújabb technológiákat is ismerő, felkészült szakemberek kerüljenek ki az iskolapadokból, így folyamatosan nemcsak pénzben nyújt támogatást a felsőoktatási intézményeknek, de akár egyedi tananyagok kidolgozásával és implementálásával is.” – mondta Gacsal József az Intel üzletfejlesztési igazgatója. „A BME-n is bemutatásra kerülő vPro technológia magyarországi terjedését jelzi, hogy már olyan nagy felhasználók is használatba vették, mint a Magyar Közút vagy a Cora áruházak” – tette hozzá.

 Az Intel vPro platformja (a beépített diagnosztikai lehetőségeknek köszönhetően) kiválóan alkalmazható például a rendszerdiagnosztikai algoritmusok, modell-alapú diagnosztika és ezekhez kapcsolódó kutatási területeken, így elengedhetetlenül szükséges, hogy a fiatal szakértők is megismerkedjenek a technológia részleteivel.

 „A BME, mint európai vezető egyetem számára mindig is célkitűzés volt  az oktatott anyag és  a reálgazdaság által igényelt tudás összhangja. A világon a piacvezető cégek szükségszerűen éppen az innovativitásuk miatt tudják megőrizni vezető pozíciójukat. A velük való együttműködés nemcsak azért fontos számunkra, mert ezáltal az általunk oktatott elmélet és a gyakorlati anyag a legfrissebb technológiákkal egészül ki, hanem mert az ilyen kapcsolatok révén megjelenő „életszagúság” orientálja és motiválja a hallgatókat.” – mondta Pataricza András, a BME Méréstechnika és Információs Rendszerek tanszékének docense

 Az új tananyag a bolognai képzésben az „Informatikai rendszerek” BSc szakirányon, illetve a „Szolgáltatás-biztos rendszerek tervezése” című MSc szakirányon kötelező tantárgy lesz, melyet három vezető oktató és 3-4 doktorandusz oktat majd, várhatóan 150, illetve 30 hallgatónak. A BSc képzésen emellett a témához kapcsolódó, választható tárgyként is hallgatható lesz, sőt egyes részei a hallgatói önálló laboratóriumi képzésbe is integrálódnak majd.

 Az Intel által támogatott Intel Virtualizációs és Platform Menedzsment Laboratórium a ’Bensley’ platformra épül majd. A különlegessége abban rejlik, hogy a hallgatók a legkorszerűbb eszközökön próbálhatják ki a virtualizációs, illetve hardver közeli rendszermenedzsment technikák gyakorlati alkalmazását – amely Magyarországon egyedülálló a felsőoktatásban.

 A labort ősztől egyéni konzultációs tárgyakhoz használják, míg a laborban használt technológia a jelenleg futó 6 EU kutatási projekt közül többen is közvetlenül demonstrációs platformként használható.
Kulcsszavak: BME oktatás Intel Intel-hu

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50