Cell Broadband Engine technológia oktatása a BMF-en

Kovács Attila, 2007. május 19. 17:51
A Budapesti Műszaki Főiskola (BMF) bejelentette, hogy a 2007. őszi szemeszterében teljes értékű új számítástechnikai B.Sc. kurzust indít. Ennek keretében a diákok megismerkedhetnek a következő generációs Cell Broadband Engine(Cell/B.E.) technológiával. Együttműködve az IBM-mel, a BMF oktatói azt mutatják be, hogyan alakult ki a Cell/B.E. technológia, megismertetik a több iparágra is kiterjedő Cell/B.E. alapú alkalmazásokat, valamint szó esik arról, hogy az architektúra milyen jövőbeni együttműködési lehetőségeket kínál a cégek és vállalatok számára.
Az együttműködés az IBM Faculty Award programja keretében történik. Ebben azok a felsőoktatási intézmények részesülhetnek, amelyek segítik az IBM és a vezető egyetemek kutatói közötti együttműködést, valamint innovatív tananyagaikkal serkentik az IBM számára stratégiailag fontos földrajzi területek és diszcíplínák fejlődését.    .

„Nagy örömünkre szolgál, hogy megkaptuk az IBM exkluzív Faculty Award díját, hiszen  diákjaink ilyen csúcstechnológiák megismerésével nagy előnyre tehetnek szert” – mondta Sima Dezső egyetemi tanár, a BMF Neumann János Informatikai Főiskolai Karának alapító főigazgatója. Hozzátette: „Azáltal, hogy lehetőségük nyílik megismerni a Cell Broadband Engine-nel kapcsolatos információkat, diákjaink  bepillantást nyerhetnek egy olyan technológiába, amely komoly hatással bírhat többféle iparágra is – azokra az iparágakra, amelyekben a diákok nemsokára dolgozni fognak.”

A Faculty Award részeként,  a BMF oktatói és az IBM Global Engineering Solutions csapatának tagjai a Semmelweis Egyetem sejtanalitikai laborjának szakértőivel és a 3DHISTECH Kft-vel együtt jelenleg azt kutatják, hogyan tudja felgyorsítani a Cell/B.E. a betegek hisztológiai, citológiai és fluoreszcens tárgylemezadatainak digitalizálását. Minden egyes kép 100-150 Mbájt méretű, és naponta akár 300 tárgylemezt is digitalizálni kell.

Ismeretes, hogy az IBM, a Sony Csoport és a Toshiba által közösen fejlesztett  Cell/B.E. olyan felépítésű processzor, amelyben az IBM iparágvezető Power Architecture technológiájára épülő központi feldolgozó egység, valamint nyolc szinergikus feldolgozó elem (SPE) található. A Cell/B.E. hatalmas lendületet ad a számításigényes alkalmazásoknak, igen nagy teljesítményt a számítógépes szórakoztató- és mobil eszközökhöz, a virtuális valósághoz, a vezeték nélküli letöltésekhez, a valós idejű videotelefonáláshoz, az interaktív tévéműsorokhoz, valamint egyéb, „képéhes” feldolgozási környezetekhez. A Cell/B.E. processzor olyan termékekben jelenik meg, mint a Sony PS3 játtékkonzolja és a Toshiba Cell/B.E. fejlesztőeszköze, az IBM BladeCenter QS20, az IBM Global Engineering Solutions egyedi Cell/B.E. alapú megoldásai.


 

Kulcsszavak: BMF oktatás IBM IBM-hu

Oktatás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Újabb húszezer laptopot szállít a Delta Systems Kft. az iskoláknak

A tavaly őszi szállítás után idén újabb, csaknem 20 ezer laptopot kapnak Békés, Jász-Nagykun-Szolnok, Baranya és Somogy vármegye diákjai a Delta Systems Kft. közreműködésével mintegy 4 milliárd forint értékben. A Klebelsberg Központ nevében eljáró Digitális Kormányzati Ügynökség (DKÜ) a csaknem húszezer darab notebook beszerzésével kapcsolatos közbeszerzés nyerteseként nevezte meg a Delta Systems Kft. vezette konzorciumot, mellyel a négy vármegye tanulói számára biztosítják a digitális oktatáshoz való egyenlő hozzáférés feltételeit. 

2024. április 24. 10:12

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50