A kkv-szegmens a Samsung IT üzletág fő reménye

Kovács Attila, 2007. május 24. 17:03
Németh László, a Samsung Electronics Magyar Zrt. vezetője és munkatársai ma sajtótájékoztatón számoltak be a cég tavalyi éves és 2007 első negyedéves gazdasági eredményeiről, illetve bemutattá az idén várható legfontosabb monitor-, diszk- és nyomtatótermékeket.
Főbb hírek: egyre inkább a széles képernyős és Vista-kész monitorok eladása kerül előtérbe. Monitorértékesítés terén első helyen áll a Samsung Magyarországon, megelőzve az LG-t. 2007-ben 78 ezer darab LCD monitor eladásával számol a cég, ami 30%-os növekedést hozna 2006-hoz képest. A HDD diszkegységek terén a múlt évben értékesített 136 ezer darabot idén 5%-kal kívánják felülmúlni. Az IT üzletág termékeit illetően erősödnek a kis- és középvállalati eladások, míg a nagyvállalati és állami szektorban való értékesítések jelentősen visszaestek. Jelenleg a legjellemzőbbek az 1-10 darabos vásárlások. Térnyerés várható a Samsung új, UbiSync technológiájú monitorok eladásában. Megjelent a legvékonyabb, 0,74 mm-es monitorpanel, illetve már beépített webkamerás Samsung kijelző készülék is elérhető. Folyamatosan nő a monitorok kontrasztarányjellemzője (most 4000:1 a maximum), létezik már 1 ms-os válaszidejű periféria is. A multifunkciós nyomtatók értékesítése terén  első Samsung hazai részesedése 38%. A különböző nyomtatókészülékek hazai referenciái között megemlíthető a MÁV, Shell és több mint ezer okmányiroda. Újdonság a saját fejlesztésú No Nois színes technológia. A közeljövőben megjelenik a Samsung ML-1630szupervékony kivitelű fekete-fehér nyomtatókészülék.  

A magyar piacon a Samsung IT üzletágának termékei közül a nyomtatók és a monitorok a legmeghatározóbbak. A vállalat a mono lézernyomtatók szegmensében 13%-kal a piac második legnagyobb szereplője, míg a multifunkciósok piacán egyértelműen vezető szereplő: 2005-höz képest 2006-ra 52%-kos növekedést produkált a vállalat, így tavaly már 38%-al vezette a piacot. Magyarország kedvenc multifunkciós készüléke is Samsung-gyártmány: az SCX-4521F készülék tavaly 4500 eladott darabbal került az élre, míg a második helyen is Samsung-termék áll, az SCX-4200, 2700 darabos eladással. Egész Európát tekintve a Samsung Electronics Magyar Zrt. produkálta a legkiemelkedőbb növekedési adatokat az LCD szegmensben, és a magyar leányvállalat büszkélkedhet a legjobb nyomtatóteljesítéssel is. Az LCD monitorok piacán is megerősítette vezető szerepét a Samsung. A 2007-es első negyedévi eladási adatok a tavalyi év hasonló időszakával összevetve világosan mutatják, hogy főképp a 19” és nagyobb méretű, valamint a széles képernyős kijelzők területén volt szignifikáns a növekedés. A 19”-os wide-os monitorok eladását a Samsung például megtízszerezte, de a normál képarányú 19”-os monitorok eladása is 60%-kal növekedett 2006 Q1-hez képest. A  magyar vásárlók 24,7%-a választotta első helyen a Samsung monitorait, míg a soron következő gyártóét csupán 17,2%. Az első negyedévben eladott hagyományos, CRT monitorok 45,6%-a szintén Samsung gyártmány volt, amivel ezen a területen is piacvezető a vállalat.

A vállalat a mono multifunkciós piacon 38%-os részesedéssel vezető szereplő. A Samsung az idei év első felében lép be a színes multifunkciós készülékek piacára két új készülékkel. A CLX-2160N, mint a kategóriájában legkisebb színes lézeres multifunkciós egyéni és kisirodai felhasználásra is ideális, a CLX-3160FN színes multifunkciós lézerkészülék pedig a lehető legkülönfélébb irodai igényeket is kiszolgálja. A CLX-2160N készülék nyomtat, szkennel és fénymásol, mindezt színesben, és a lehető legkisebb helyigénnyel. Ez jelenleg a világ legkisebb és legkönnyebb színes lézeres multifunkciósa. Egyedi tonere 2000 fekete-fehér és 1000 színes oldal nyomtatására elegendő.  A CLX-3160FN percenként 4 színes és 16 mono oldalt nyomtat, illetve másol, 4800x4800 dpi felbontásban szkennel, 4 Mbájtos fax memóriája 200 gyorshívást tesz lehetővé, beépített modeme 33,6 Kbps sebességű. A No Nois technológiának köszönhetően hihetetlenül csendes készülék új, egyszerűen kezelhető tonerei egy mozdulattal cserélhetők, töltöttségükről a készülék programja folyamatosan tájékoztat. A nyomtatás akár számítógép nélkül is megoldható, hiszen a PictBridge és USB Direct Printing megoldások lehetővé teszik akár az USB háttértárról, akár memóriakártyáról vagy digitális fényképezőgépről való nyomtatást is. A szkenneléshez sincs szükség számítógépre, mert a mentett anyag bármikor továbbítható USB meghajtóra.

A Samsung monitorai között újdonságnak számít a SyncMaster 961BF LCD kijelző. Főbb jellemzői: high glossy fekete fényes lakkbevonat és a több ponton is hajlítható káva, 19” átmérő, a dinamikus 3000:1-hez kontraszt, a 300 cd/m2 fényerő és az elforgatható (pivot) képernyő. A multimédiás lehetőségek iránt érdeklődő fogyasztókat érdekelheti az új SyncMaster 225UW monitor. A szintén high glossy fekete fényes lakkbevonatú káva egy 22” átmérőjű LCD képernyőt ölel körül. A 700:1-hez kontrasztarány 300 cd/m2 fényerővel társul, a maximális felbontás pedig 1620x1050 pixel. Ami a monitort igazán egyedülállóvá teszi, az a beépített 2 megapixeles webkamera, és a mellette két oldalt helyet foglaló mikrofonpár. A Samsunga CeBIT 2007 kiállításon mutatta be a 940UX monitort. A készülék különlegessége, hogy 2.0-s USB porton is képes adatot fogadni a számítógéptől, sőt, USB csatolóján keresztül akár további öt monitor is összeköthető. A 19”-os monitor 1280x1024 px felbontású, a monitorba épített meghajtószoftver pedig automatikusan települ USB-n keresztül, így a felhasználók semmiféle kellemetlenséggel nem szembesülnek a megjelenítő használatakor. A monitoron természetesen DVI és D-sub csatolók is találhatók, amelyekkel többféle felhasználói igényt is kielégít.

A vállalat új Blu-ray író készüléke várhatóan ez év végén jelenik meg.
Kulcsszavak: monitor printer Samsung

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Kirobbanó gaming teljesítmény az AOC 44,5″ OLED monitorjával

Az AGON by AOC – a világ egyik vezető gamer monitor* és IT-kiegészítő márkája – újabb csúcskategóriás OLED modellel bővíti a népszerű AGON PRO termékcsaládot. A 44,5″ hüvelykes (113 cm) AGON PRO AG456UCZD gamer monitor elmélyült játékélményt nyújt. 

2024. március 18. 17:44

Együtt száguld az autóipar és az SAP a digitális jövő felé

Figyelemre méltóan gyors változásoknak lehetünk tanúi manapság az autóiparban – gondoljunk akár a vezetéstámogató rendszerekre, az elektrifikációra vagy az újrafelhasználásra. Átalakulnak a vásárlási szokások is, az autószalonok helyett egyre többen vesznek járművet online. A generatív mesterséges intelligencia pedig várhatóan még több változást kényszerít ki. Az iparág saját versenyképességének fenntartásáért nagy figyelmet fordít a digitalizációra. 

2024. március 18. 09:56

Nagyobb hatékonyság, gyorsabb problémamegoldás – ezt kínálja a Schneider Electric

A működési hatékonyság akár 5 százalékos javítása, a műszakváltással kapcsolatos feladatok mennyiségének harmadával történő csökkentése, gyorsabb problémamegoldás – többek között ezeket az előnyöket kínálja az ipari felhasználók számára a Schneider Electric EcoStruxure Plant Lean Management megoldása. A nyílt platform integrálható az AVEVA Data Hub rendszerrel, amely gyűjti és tárolja a hálózati kapcsolattal rendelkező ipari eszközök által létrehozott hatalmas mennyiségű, valós idejű adatot.

2024. március 17. 11:29

Vállalati tech az AI-on túl: az optimalizálás és a kockázatkezelés kerülnek előtérbe idén

Miközben világszerte a nagyvállalatok közel 90%-a jelenleg is a digitális átállás útján halad, a (költség)hatékonyság növeléséhez fűzött remények nem feltétlenül válnak teljes mértékben valóra. Az érintett cégek saját bevallásuk szerint a várt bevételnövekedés 31%-át, míg a becsült költségmegtakarítás mindössze 25%-át érték el. 

2024. március 13. 12:58

Új lendületet ad a „zöld” IT törekvéseknek a Schneider Electric innovációja

Modell-alapú, automatizált fenntarthatósági jelentéstételi funkcióval bővül a Schneider Electric EcoStruxure IT adatközponti infrastruktúra menedzsment szoftvere. A fejlesztés lehetővé teszi az adatközpontok energiaigényének pontosabb felmérését, ennek alapján cselekvési tervek összeállítását, illetve a naprakész adatok révén támogatja a jogszabályi elvárásoknak való megfelelést is.

2024. március 13. 10:00

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15