Casio Exilim EX-Z600: meggyőző teljesítmény

Széles Csongor, 2007. május 31. 13:04

Az ultrakompakt fényképezőgépeket a legtöbbször inkább vállvonogatva értékelik a szakértők. Míg a kompakt fényképezőgépeken általában manuálisan is állíthatjuk az élességet és az expozíciót, ráadásul viszonylag jó zoommal és számos felvételmóddal rendelkeznek, addig egy átlagos ultrakompakt fényképezőgép jóval megnyirbáltabb tulajdonságlistával büszkélkedhet, amelyet a legtöbbször a helyszűke miatt hagy ki a gyártó. Természetesen minden szabály alól van kivétel is, jelen esetben a Casio Exilim EX-Z600 igyekszik eloszlatni a mítoszt, amely szerint a minőség méretfüggő.

Felépítés

Mint ahogy azt elvártuk egy ultra-kompakt fényképezőgépeket gyártótó cégtől, a Z600 kicsi és vékony, így szinte bármilyen zsebbe feltűnés nélkül belefér. A fekete (más színekben is kapható) metálfényezést kapott váz elegáns megjelenést kölcsönöz a fényképezőgépnek, amely a leginkább a Kodak V szériájára hasonlít. A fényképezőgépen ne keressünk semmilyen markolatot, ez Casio-éknál már nem fér bele a kompakt váz fogalmába.

A Z600 designja minimalista, szinte alig találunk rajta gombot, de azok legalább jó távol vannak egymástól. A gép tetejére is alig került gomb, a bekapcsoló-, a zoom- és a kioldógomb mellé nem kerülhetett fel semmi más.

A gép hátfalát a 2.7 inches LCD képernyő uralja, amely ráadásul képes késedelem és kihagyás nélkül megjeleníteni a látványt, ráadásul erős napsütésben is használható. Az objektív mélyen visszahúzódik a gépvázba, ennek köszönhetően nem kell állandóan félteni, bekapcsoláskor viszont eléggé kitüremkedik.

Tulajdonságok

Ez az a fejezet, ahol a Casio ultrakompaktja kimagaslik a mezőnyből. A 6 megapixeles képérzékelőn és a 3-szoros zoomátfogáson túl olyan tulajdonságokkal rendelkezik, amelyet bármely kompakt modellen is szívesen lát az ember.

Vegyük például a best shot módot, amely hihetetlenül jól kezelhető, ráadásul példákkal is segíti a megfelelő témamód kiválasztását, így szinte soha nem kell elővenni a kézikönyvet. Bár kicsit furcsálltuk, hogy a best shot mód alatt mit keres a videó felvételmód, amelyet inkább külön menüből szerettünk volna állítani, de hát ez végül is preferencia kérdése.

Mindent összevetve a fényképezőgép interfésze nagyon jó válaszidőket produkált, a navigációs menüpont kiválasztása után azonnal reagál a gép, ebből a szempontból teljesen meg voltunk elégedve a Z600-zal. Sőt a kézi beállítások is nagyszerűre sikeredtek, a manuális élességállítás példátlanul jól használható a nagy LCD képernyőn, ráadásul az élességállítás idejére bekapcsolhatjuk a digitális zoomot is, hogy a lehető legpontosabban élesítsünk. Bár nem mindig mondható 100%-osnak, még mindig sokkal jobb, mint a többi fényképezőgép által nyújtott ablakos zoom-előkép.

Ebben a kategóriába sajnos nem fért bele a záridő és a blende manuális állítása, viszont élhetünk az expozíció-kompenzáció adta lehetőségekkel, ha úgy véljük, a fényképezőgép nem találta el a legmegfelelőbb beállítást.

Teljesítmény

A képminőség nem volt egyenletes a felvételeken. A közeli felvételek és a portrék megfelelő részletgazdagságot mutattak, a tájképek azonban inkább csak a fényképek közepe sikeredett megfelelően élesre, ez pedig mindenképpen komoly hibának számít, hiszen a tájfotók esetében különösen fontos a saroktól sarokig tartó élesség.

Ezt leszámítva, a Z600 megállta a helyét a tesztek alatt. A színhelyességre nem volt panasz, a makró felvételeken is megfelelően részletgazdag színárnyalatokat rögzítettünk. Annak ellenére, hogy a fényképezőgép nem rendelkezik arcfelismerő funkcióval, a fókuszra csak nagyon ritkán lehetett panasz. Kedvezőtlen fényviszonyok között is jól teljesített a kis Casio.

Teljesítmény szempontjából nem csak a menü válaszidejét illeti dicséret, hanem a fényképezőgép készenléti idejét is: mindössze egy másodperc alatt tettre kész. Halkan megjegyezzük, hogy a vaku nélküli képek között azért várnunk kell kb. egy másodpercet, ez pedig már nem számít annyira ragyogó teljesítménynek, de ebben a kategóriában elfogadható.

Értékelés

Mindent összevetve a Z600 teljesítménye meggyőző volt. Megismerkedhettünk a negatívumaival is, de summa summarum: messze maga mögött hagyja a legtöbb jelenleg kapható ultrakompakt fényképezőgépet. A 6 megapixeles fényképezőgép 50 000 Ft körüli árcédulája lehet, hogy nem tetszik mindenkinek, de jobban járunk, ha a fényképezőgép összminősége és nem a képérzékelő pixelszáma szerint döntünk. A Casio Exilim EX-Z600 elnyerte a tetszésünket.

 

Méretek
  89x57x21 mm
Tömeg

112 g
Kategória

ultrakompakt
Csatlakozás

USB 2.0, PictBridge
Memória
 

SD/MMC/belső memória

Akkumulátor

Li-Ion

LCD típusa
  2,7"
Kereső

nincs
Érzékelőlapka típusa
  CCD
Érzékelőlapka pixelszáma
6,0 megapixel
ISO beállítások

Auto, 50, 100, 200, 400
Optikai zoom
  3x
Digitális zoom

igen
Záridő
  4-1/2000 mp
Blende
  F/2,7–4,3
Tömörített formátum
  JPEG
Felvételmódok

Portré, díszletek, portré díszletekkel, gyerekek, sport, gyertyafényes portré, parti, kedvencek, virág, természetes zöld, őszi levelek, lassú folyóvíz, fröccsenő víz, naplemente, éjjeli felvétel, éjjeli portré, tűzijáték, étel, szöveg, kollekció, hátfény, anti-shake, magas ISO, monokróm, retro, hajnal, régi fotó, névjegykártya és dokumentumok, fehér tábla.
Fehéregyensúly
6 beállítás, plusz manuális
Vakumódok
  Auto, be, ki, vörösszemhatás-csökkentő
Visszaszámláló
  10 vagy 2 mp
Videó maximális felbontása
640x480 @ 30fps
Videó formátuma
AVI
Hang
van
Ár
  kb. 50 000 Ft

Kulcsszavak: kamera Casio

Digicam ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Nagy rekesznyílású és nagy látószögű zoomos Sony objektív

A Sony örömmel jelenti be a full-frame α (Alpha) E-bajonettes objektívek legújabb tagját. Az FE 16-25mm F2.8 G egy nagy rekesznyílású, nagylátószögű zoomobjektív, amely a 16 mm és 25 mm közötti teljes zoomtartományban F2.8 maximális rekesznyílást tart fenn, és kompakt, könnyű kialakításának köszönhetően a kiváló képminőséget nagyszerű hordozhatósággal kombinálja.

2024. április 17. 13:09

Tavaszi fotózási tippek a HONOR-tól

A HONOR jobbnál jobb hardverrel és szoftverrel teszi izgalmasabbá a fotózást, de a funkciók és lehetőségek kihasználásához érdemes észben tartani pár egyszerű tippet ahhoz, hogy a lehető legszebb képeket készíthessük el.

2024. április 11. 11:38

Átadták a legjobb magyar természetfotósnak járó Arany Daru szobrot

A Varázslatos Magyarország idén lépett 15. életévébe, melyet egy nagyszabású díjátadóval ünnepelt a Magyar Nemzeti Múzeum Dísztermében. Az április 5-én este megtartott eseményen a természetfotós szervezet átadta a 2023-as fotópályázatának nagydíját, és egyúttal megnyitotta idei fotókiállítását.

2024. április 7. 12:09

HONOR Magic Moments Awards: Nemzetközi zsűri, hat kategória és 59 díj

A HONOR bejelentette, hogy április 6-án indul a 2024-es HONOR Magic Moments Awards, ami immár negyedik alkalommal népszerűsíti a mobilos fényképezést. Hat kategóriában 59 díjjal várják a jelentkezőket, akik tájképekkel, portrékkal, videókkal, csoportfotókkal és egyéb témákkal nevezhetnek. A cél megragadni az emberi pillanatokat az okostelefonokkal.

2024. április 5. 14:58

Április elején hirdetik ki a természetfotózás egyik legrangosabb versenyének győztesét

A Varázslatos Magyarország több mint egy évtizede az ország egyik legrangosabb és legizgalmasabb természetfotó pályázata, mely a képek által nyit ablakot nemzeti parkjaink természeti csodáira, ezzel felhívva a figyelmet a természetvédelem fontosságára. A kilenc hónapon át tartó versenyben a fotósok nemcsak havonta részesülnek díjazásban, de az évad legeredményesebb fotósa elnyeri A magyar természetfotó nagydíját és a vele járó Arany Daru szobrot is. 

2024. február 28. 14:34

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09