Másolásvédelem nélküli zenék az Apple-től

Genda Csongor Zoltán, 2007. május 31. 20:37

Az Apple tegnap beindította iTunes Plus névre keresztelt szolgáltatását, melynek lényege, hogy a felhasználók digitális jogvédelem nélküli dalokat is vásárolhatnak az online zeneboltból.

Steve Jobs, az Apple első embere áprilisban tört lándzsát a másolásvédelem nélküli zenék mellett, és eltökélte, hogy felveszik kínálatukba a DRM-mentes számokat is. Május 30-tól, azaz tegnaptól elérhető az iTunes szoftver 7.2-es verziója, amellyel már lehetővé válik a jogvédelem nélküli fájlok letöltése.

A dalokat AAC-formátumban és 256 kBit/s (korábban 128 kBit/s volt) kódolásban bocsátják a regisztrált tagok rendelkezésére, amiért némi felárat is kell fizetniük a vásárlóknak, azaz 99 cent helyett 1,29 dollárba kerülnek a DRM-mentes zenék. A lépés forradalmasíthatja az egész zeneforgalmazást, mivel ezeket a dalokat korlátlan fajtájú és számú készüléken le lehet játszani. A DRM szoftverkóddal ellátott számokat ugyanis csak a kiadó és a forgalmazó által támogatott készülékeken lehet lejátszani, emellett pedig csak korlátozott számú PC-re vagy optikai lemezre lehet azokat átmásolni.

Az iTunes kínálatában egyelőre csupán az EMI Music számait lehet másolásvédelem nélküli formában megvásárolni, azonban Steve Jobs bízik abban, hogy év végéig az online boltban fellelhető zenék felét sikerül majd megszabadítaniuk DRM-béklyóiktól.

Az Apple lehetőséget nyújt ügyfeleinek a korábban megvásárolt, az EMI hatáskörébe tartozó másolásvédett dalok jogvédelem nélküliekre való kicserélésére is darabonként 30 cent fejében.

Kulcsszavak: zene Apple

Fogyasztói elektronika ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az LG új tévéivel sosem látott megoldások költöznek a nappaliba

Ha azt gondoltuk volna, hogy a tévék már nem képesek tovább fejlődni, hát tévedtünk. Mesterséges intelligencia, elképesztő grafikus teljesítmény és kábelmentes kialakítás – az LG legújabb televíziói számos felhasználási lehetőséget és minden eddiginél lenyűgözőbb vizuális élményt kínálnak.

2024. április 16. 19:47

Doom-klón és új játékok jelentek meg a HomeLAB-3-asra

A Neumann Társaság HCC szakosztályának pályázatán a több mint negyven évvel ezelőtt megjelent, házilag összeszerelhető magyar Homelab-3 hobbikomputerre készültek jóval későbbi vagy világszerte elterjedtebb számítógépekről ismert játékok, így például a Doom vagy a Wizard of Wor klónjai. A programozás fejlődését szemlélteti, hogy lelkes kóderek több generációval újabb platformok játékait tudták sikeresen adaptálni az ősgépre, csúcsra járatva annak képességeit.

2024. április 16. 16:36

Közel félmillió e-töltőpontra is szüksége lehet Franciaországnak néhány éven belül

A becslések szerint 2030-ra Franciaországban legalább 330 ezer, de akár 480 ezer e-töltőállomásra is szükség lehet. Ehhez gyors ütemben, folyamatosan újabb és újabb autópálya-pihenőhelyeket szerelnek fel töltőkkel, ahol már most akár 20 perc alatt 80 százalékra „tankolhatóak” az e-autók. 

2024. április 16. 10:10

A Continental SportContact 7 nyerte az Auto Bild sportscars kiadványának tesztjét

A Continental SportContact 7 gumiabroncs első helyezést ért el az Auto Bild sportscars kiadványa által végzett UHP nyári gumiabroncs-teszten (24/4. szám), melyen „tesztgyőztes” és „példamutató” minősítést kapott. A nagy teljesítményű autógumi hat nemzetközi gyártó modelljével szemben győzött: 1,2-es összpontszámmal a teszt első helyezettje lett. A szerkesztők a 265/35 R 19-es méretű autógumit egy Mercedes AMG GT első-, míg a 295/30 R 20-as méretű modellt annak a hátsó tengelyén tesztelték, összesen kilenc tesztszakaszban, vizes és száraz utakon egyaránt.

2024. április 13. 10:47

Sony: Masszív basszus, határtalan élmény

A Sony bejelentette az ULT POWER SOUND termékcsaládot – a vezeték nélküli hangszórók és fejhallgatók új sorozatát, amelyet úgy terveztek, hogy a hallgatóban olyan érzést keltsen, mintha az aréna első sorában lenne. A zene szerelmeseinek készült, erőteljes, mély hangzást produkál, amelytől megremeg az ember szíve.

2024. április 12. 15:12

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09