Digitális tévézés notebookon - a belső tunerkártya előnyei

forrás Prim Online, 2007. június 4. 13:04

Mit tegyünk, ha a frissen vásárolt notebook oldalán antenna bemenetet, alján pedig DVB-T bővítő helyet találunk? Éljünk a lehetőséggel, és mihamarabb tegyünk szert egy beépíthető tv kártyára.

Amint arról beszámoltunk, 2004 októberében az Antenna Hungária Rt. megindította az ingyenesen hozzáférhető, digitális földfelszíni televíziós, más néven DVB-T (Digital Video Broadcasting - Terrestrial) műsorszórást. A szolgáltatás legfőbb előnye, hogy – egyelőre csak Budapest területén - szinte bárhol, ingyenesen, kiváló minőségben fogható a négy hazai közszolgálati csatorna (m1, m2, Duna, Duna II).

Az asztali számítógépbe épített, a digitális televíziózás számos előnyét biztosító tunerkártyák ma már nem számítanak újdonságnak, és USB kiegészítőkből is igen széles a választék. Egyelőre azonban kevesen használnak laptopba épített tv kártyákat. A Notebookzone Mobil Számítástechnikai Szaküzlet és Szerviz jóvoltából kipróbáltunk egy DIBcom típusú, beépíthető DVB-T kártyát a hozzávaló antennával együtt. A laptopba szerelhetőség előnye, hogy az egység nem áll ki a gép oldalából, és nem is kell folyton ügyelni a hollétére. A szett részét képezi ugyanakkor egy szétszedhető antenna is, amit tévézéskor feltétlenül csatlakoztatni kell a notebook oldalán található antenna aljzathoz. A mellékelt ábrákon egy ZONE A1572 típusú, szintén a Notebookzone kínálatában lévő laptop aljába helyeztük el a kártyát. A művelet egy kisfejű csavarhúzó birtokában gyerekjátéknak számít. A notebook áramtalanítását követően lecsavaroztuk a gép alján található legkisebb fedelet, ezáltal láthatóvá vált egy fehér aljzat, valamint a speciális csatlakozóban végződő vezeték. A tévékártyát ütközésig az aljzatba toltuk, majd a gépből jövő kábelt óvatosan illesztettük a kártyán lévő csatlakozóhoz.

Windows XP indításakor a rendszer MS300 DVB-T néven automatikusan felismerte az új hardvert, de ajánlott telepíteni a kártyához kapott drivert is. Ezt követően már csak a kártyához kapott Presto! PVR szoftvert szükséges installálni. A program automatikusan behangolja az eszközt, és megkeresi a körzetben fogható csatornákat. A Presto! PVR segítségével nemcsak nézni, de rögzíteni is tudjuk a műsorokat, sőt, az elektronikus programfüzet segítségével tájékozódhatunk a műsorválaszték felől, és előre beprogramozhatjuk különböző műsorok rögzítését a merevlemezre. Továbbá olvashatunk teletextet, átméretezhetjük a képernyőt, megjeleníthetünk több képernyőt egyszerre, és még rádiót is hallgathatunk.

A DIBcom kártyával szerzett tapasztalataink összességében pozitívnak mondhatók. A képminőség megfelelő, igaz, nem olyan éles, mint egy HDTV képe, de még így is szépnek számít. A vétel minősége függ a jelerősségtől és jelminőségétől, ha valamelyik gyenge, a vétel akadozik. Ezt kiküszöbölendő, a kártyához tartozó antennát hosszú vezetékkel és megfelelő erősségű mágnestalppal látták el. Így akár egy falból kiálló szögre is hozzátapasztható az antenna, nem esik le, és stabil vételt biztosít. Az antenna kialakításának további pozitívuma, hogy két részre csavarozható, miáltal a hosszú, vékony fémpálcika sérülésmentesen elhelyezhető akár a notebook táska mélyébe.

Mindent összevetve a beépíthető tévékártyát igen praktikus kiegészítőnek találtuk. Installálása és használata egyszerű, nem foglal PCMCIA vagy USB portot, és észrevehető súlytöbbletet sem okoz a notebookon. A vétel minőségét jelenleg nagymértékben befolyásolja a városszerte egyenletlen jelerősség, ennek ellenére a laptopon való digitális televíziózás teljesen működőképes, ráadásul a szolgáltatás minősége folyamatosan javulni fog, a sugárzott csatornák számában pedig 2012-ig (az analóg sugárzás lekapcsolásának végső határidejéig) drasztikus bővülés várható.

 

forrás: www.notebookzone.hu

 

Kulcsszavak: notebook televízió

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09