Piacvezető itthon a NOD32

forrás Prim Online, 2007. június 6. 13:55

Az IDC felmérése szerint a tavalyi évben piacvezető pozíciót ért el hazánkban a NOD32. Az ESET Software vírusirtóját 2006-ban több mint 40000 magyarországi ügyfél vásárolta meg, a rekordszámú Virus Bulletin díjat begyűjtő program pedig az elmúlt hetekben két újabb tesztben teljesített kiválóan.

Az IDC 2006-os IT Biztonsági szoftver felmérése alapján az ESET Software 26,4%-os részesedéssel a tavalyi évben piacvezető pozíciót ért el az antivírus programok magyarországi piacán. A szlovák vállalat vírusirtójának népszerűséget jól illusztrálja, hogy a NOD32-t hazánkban forgalmazó Sicontact Kft. 2006-ban több mint 40 000 magyarországi ügyfelet szolgált ki, és így 734 millió forint árbevételt ért el.
A NOD32 elterjedtsége leginkább gyorsaságának és kitűnő teljesítményének köszönhető. Az AV-Comparatives víruslaboratórium legutóbbi, májusi vizsgálatán 17 antivírus szoftver közül egyedül ez a vírusirtó nyerte el a legmagasabb, Advanced+ minősítést, míg a Virus Bulletin magazin összehasonlító tesztjén ismét megkapta a hibátlan működésért járó VB100% díjat.

Heurisztikus képességek

Mivel nap, mint nap új kórokozók jelennek meg az interneten, ezért egy vírusirtó esetében nem csupán az a fontos, hogy biztosítva legyen a rendszeres és gyors frissíthetőség; éppen ilyen lényeges, hogy az efféle veszélyeket előre kimutassa, vagyis rendelkezzen heurisztikus képességgel is. A NOD32 gyorsasága mellett erről is híres. A vírusirtóba integrált mesterséges intelligencia az új kórokozók többségét azok viselkedése alapján is felismeri, még azelőtt, hogy a vírus ellenszere rendelkezésre állna.
Az AV-Comparatives víruslaboratórium legutóbb 17 antivírus szoftver heurisztikus képességeit tesztelte, oly módon, hogy a február 2. óta nem frissített szoftverek teljesítményét a következő három hónapban megjelent több mint húszezer új vírussal szemben vizsgálta. Az eredmények szerint a NOD32 frissítés nélkül is, pusztán mesterséges intelligenciája segítségével felismerte a kórokozók 68%-át. Ezzel ugyan elmaradt az egyaránt 71 százalékos eredményt elérő Avira AntiVir PE Premium és a Fortinet FortiClient mögött, de mivel a konkurensek a teszt során túl sok téves riasztást adtak, egyedül a szlovák vírusirtó kapta meg a kitűnő teljesítményért járó legmagasabb, Advanced+ minősítést.

Amikor a téves riasztás téves

A NOD32 ezzel csaknem egyidőben két újabb VB100% díjat nyert el. A nemzetközi Virus Bulletin laboratórium márciusi tesztje 37 vírusirtó hatékonyságát vizsgálta Windows XP platformon. A rekordtartó NOD32 ezúttal is hibátlanul teljesített, így immáron 44. alkalommal nyerte el a díjat.
Az adat nem tévedés, mert bár egy téves riasztás miatt a vírusirtó megbukott a SuSE Enterprise Linux platformon lefolytatott márciusi teszten, utólag mégis megkapta a VB100% minősítést.
Mint emlékezetes, a márciusi vizsgálat során a NOD32 heurisztikája egy régi, 1991-es, vírusmentes DOS állományt is fertőzöttnek jelzett, így a téves riasztás miatt a vírusirtó ebben a tesztben nem kaphatta meg a VB100% díjat. A gyártó kezdeményezésére lefolytatott felülvizsgálat során a Virus Bulletin szakértői azonban úgy döntöttek, hogy mivel a NOD32 által gyanúsnak minősített fájllal a felhasználók nem találkozhatnak a valós életben, azt hiba volt szerepeltetni a vírusmintában. A magazin állásfoglalása szerint a teszteknek törekedniük kell arra, hogy a valós, életszerű körülményekhez közelítsenek, így a ’91-es DOS állományt azonnali hatállyal kivonták a tiszta fájlok mintájából. A Virus Bulletin mérvadó vizsgálatain a NOD32 egyébként már 9 éve nem engedett át egyetlen vadon élő vírust sem.

Kapcsolódó webcímek:


A NOD32 magyar oldala: http://www.nod32.hu
Az IDC Magyarország oldala: http://www.idchungary.hu
A Virus Bulletin oldala: http://www.virusbtn.com  
Az AV-Comparatives oldala: http://www.av-comparatives.org 

Kulcsszavak: security vírus NOD32 Eset

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Kiberbiztonsági útmutató készült a magyar kkv-knak

A magyar kisvállalkozásokat támogató kiberbiztonsági kézikönyvet mutatott be az Európai Innovációs és Technológiai Intézettel (EIT Digital), a Nemzetközi Digitális Alapítvánnyal (Global Digital Foundation) együttműködve a Huawei Technologies. 

2024. április 19. 18:43

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09