Fujitsu Siemens tábla PC-k a Wizz Air pilótafülkéiben

forrás Prim Online, 2007. június 10. 13:50

A Wizz Air, Közép-Európa egyik vezető légitársaságának pilótái - a régióban elsőként – a pilótafülkében elhelyezett tábla PC-k segítségével jutnak hozzá a repülés biztonsága szempontjából fontos legfrissebb navigációs, repülés-szabályozási és repülőtéri adatokhoz.

A Wizz Air eddig negyven darab Stylistic ST5112 típusú tábla PC-t vásárolt a Fujitsu Siemens Computers Kft.-től. Az Airbus A320-as típusú gépekből álló flotta bővülésével a Fujitsu Siemens Computers a továbbiakban is gondoskodik a pilótafülkék számítógépekkel való ellátásról.

A hagyományos pilótafülkékben számos nehéz könyvet, térképet, más papíralapú dokumentációt használnak a pilóták. Ezek tartalmazzák a légi közlekedés országonként számos részletben eltérő és változó szabályozásait, a navigációs előírásokat, a repülőgép működtetésével kapcsolatos különböző protokollokat. Az információ folyamatos frissítését a légitársaságok bázisukon oldják meg az érintett lapok cseréjével.

Harry Fuchs, a Wizz Air pilótája elmondta, hogy a társaságnak a régióban hat bázisa van Lengyelországban, Magyarországon, Bulgáriában és Romániában, és indít járatokat még horvátországi és szlovéniai városokból is. Így előfordulhat, hogy egy-egy repülőgép hosszabb ideig nem száll le a fő bázisokon, ami nehézkessé teszi a papíralapú információfrissítést.

A tábla PC-k üzembe helyezésével azonnal, könnyen és flotta szinten letölthetővé váltak a repülés biztonsága szempontjából fontos információk, akárhol is szállnak le a Wizz Air repülőgépei. A pilótáknak sem kell már a számtalan súlyos kézikönyvvel bajlódniuk, egy gombnyomással előhívhatják a szükséges adatokat.

A Windows Vista operációs rendszerre optimalizált, kétmagos Intel Core Duo processzorral felszerelt tábla PC képátlója 12,1” méretű, 1,2 GHz-es Intel Core Duo U2500 processzorral, Intel GMA950 grafikus lapkával, 4 GB saját memóriával, 100 GB-os SATA merevlemezes meghajtóval, WiFi-vel, Bluetooth 2.0-val, Gigabit Ethernet-tel, valamint biztonsági ujjlenyomat-olvasóval van ellátva. Az energiatakarékos, akár 9 órányi működést biztosító akkumulátorral felszerelt számítógépe súlya mindössze 1,75 kg.

Naményi Krisztián elmondta, hogy a Stylistic 5112-esekre a Fujitsu Siemens Computers globális garanciális szolgáltatást nyújt a Wizz Airnek, azaz a meghibásodott számítógépeket minden Wizz Air légikikötőben a helyi Fujitsu Siemens képviselet javítja. A Wizz Air számára a Fujitsu Siemens Computers Kft. a Humansoft Kft. bevonásával szállította a notebookokat.

A Fujitsu Siemens Computers egyébként más felhasználási területen is részt vesz a légi közlekedés számítógépesítésében. A Lufthansa Frankfurt-Washington útvonalán 150 db Fujistu Siemens Computers Lifebook várja az utasokat, hogy azoknak repülés közben, a felhők felett is lehetőségük nyíljon e-mailezni, üzleti ügyeiket intézni, vagy csak szörfölni az Interneten.  A cég noteszgépeit a repülés közbeni biztonságos használat szempontjainak megfelelően egyedülállóan tesztelték és tanúsították.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50