Új AMD CPU UMPC-khez

Széll Zoltán, 2007. június 11. 16:11

Az Advanced Micro Devices (AMD) a világ második legnagyobb x86 mikroprocesszor gyártója az elmúlt heti ’Computex Taipei 2007’ kiállításon tartott sajtó-konferencián bejelentette, hogy 2008-ban a vállalat egy olyan új mikroprocesszort bocsát ki, amelyet a kimondottan az ultra-hordozható személyi számítógépekhez (UMPC) fejlesztettek.

 A Transmeta Corporation döntése után, hogy az alacsony energia-felvételű Crusoe és Efficeon processzorok szállítását beszünteti, már csak az Intel és a Via Technologies ultra-alacsony energia-igényű lapkái vannak jelen az UMPC piacon. Azonban a Via C3 processzorai nem adnak elegendő teljesítményt ezeknek a számítógépeknek. Ezért csak az Intel az egyetlen mikroprocesszor gyártó, amely elegendően nagy teljesítményű és mégis alacsony energia-felvételű két- és egymagos processzort szállít, amelyek energia-felvétele 9W/15W és 5,5W.

 Henri Richard az AMD alelnöke és kereskedelmi igazgatója a sajtókonferencián elmondta, hogy a vállalat erre a gyorsan növekvő piacra egy új processzort bocsát ki, amelynek kódneve ’Bobcat’. A vállalat ezt a processzort az ultra-hordozható számítógépekhez (UMPC) fejlesztette.

 Jelenleg az egymagos AMD Turion 64 processzorok hőtermelése 24W (THD), míg a kétmagos AMD Turion 64 X2 lapkák 31W hőt termelnek. Az AMD mobil processzorai a vállalat új mikró-architektúráján alapulnak, ezért energia-felvételük széles tartományban szabályozható. Az új AMD mobil processzorok ezen képessége megengedi, hogy a lapkagyártó több piac szegmensbe szállítsa az új CPU-kat.

 Richard a Bobcat processzoroknak csak néhány részletét fedte fel. Jelenleg még nem világos, hogy egy- vagy két magot tartalmaznak-e? A Bobcat, rendszer egyetlen lapkán (SoC) konstrukció és valószínűleg grafikus processzort is tartalmaz. Lehet, hogy a Bobcat az AMD széles körben híresztelt ’Fusion’ projektjének első megvalósítása. Korábban az AMD úgy tervezte, hogy az első Fusion processzort csak 2009-ben vezeti be.

Kulcsszavak: UMPC processzor AMD

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50